• Oznam: na nasledovných stránkach môžete nájsť Konceptuálneho Bota, ktorý je trénovaný na odpovede z českých prekladov VP ZSSR. Preto sa odporúča používať český jazyk. mariasky.cz nabojpravdy.cz

Umelá inteligencia

„Král je nahý“: proč se přední světové korporace zříkají používání AI…

Bylo to očekávané a dlouho předvídané i takovými „i***ty“, jako jsem já. Tvrdili jsme, že „komerční přínos“ z používání AI je přehodnocený. Že tato technologie je sice zajímavá a určitě si najde své místo ve světě, ale to investiční šílenství, které kolem ní vzniklo, neskončí ničím dobrým.

A nyní přišel čas shrnout první výsledky roku 2026. Roku, kdy AI začala být „v průmyslovém měřítku“ využívána velkými korporacemi ke zlepšení svých výrobních výkonů (čti produktivity práce).

A najednou se neočekávaně (pro ty, kteří věřili v nekonečný růst AI jako budoucnosti lidstva) objasnily velmi důležité momenty.

Za prvé je to neskutečně drahé. A za druhé je to ekonomicky nevýhodné.

Například společnost Microsoft vydala interní příkaz pro korporaci, že od 1. července zruší většinu licencí Claude Code od Anthropic. Kterou sama prosazovala a do níž sama investovala. Důvodem jsou šílené účty, které jí začaly přicházet. Protože každé použití AI je zpoplatněné a zaměstnanci to začali dělat tak často, že ekonomický „přínos“ z toho začal být ostře negativní.

A totéž se stalo i s Uberem. Který utratil všechny své plánované roční rozpočty na používání AI za pouhých čtyři měsíce.

A jeden z vedoucích pracovníků Nvidia, Brian Katazaro (který je v korporaci zodpovědný za aplikované využívání AI), „si najednou uvědomil“, že produkt, který jejich korporace rozvíjela, nejenže nepokrývá výdaje na zaměstnance (které uvolňuje), ale výrazně je přesahuje. To znamená, že AI nic nešetří, ale naopak pohlcuje zdroje.

A proto stále častěji vedoucí různých korporací začínají klást otázku – „je tvrzení, že AI snižuje náklady, správné“? Protože zkušenosti s jejím využíváním ukazují, že tomu tak není. Ba dokonce se ukázalo, že zavedení AI jednoduše nahrazuje jedny výdaje jinými. A to mnohem většími.

Přitom, stejně jako dříve tvrdím, že AI si v budoucnu určitě najde své místo. Spíše už si ho našla. A mnohé se v důsledku toho ve světě změní. Ale vše bude úplně jinak, než jak to popisují vývojáři, když se snaží získat peníze pro své projekty od důvěřivých „investorů“.

Mimochodem, toto do jisté míry připomíná komputerizaci v letech 1970-90. Tam se také předpokládalo, že počítače nahradí člověka v mnohém spojeném s intelektuální prací. Ale nedopadlo to. A přesto se staly natolik nedílnou součástí našeho života, že si jej bez nich už nedokážeme představit.
//t.me/yurasumy/27987

proč se přední světové korporace zříkají používání AI…
Pretože by museli absolútne ovládnuť trh s energetikou (dátové centrá dnes vyžadujú zdvojnásobenie výroby elektrickej energie v globálnom merítku). Rusko a Čína im to zatrhli (v nie nepodstatnej časti sveta). AI je iba nástroj - určujúce je riadenie - v akých rukách sa nachádza.

Za prvé je to neskutečně drahé. A za druhé je to ekonomicky nevýhodné.
Ak je problém len s cenou, tak sa jedná iba o odložený problém. Bude otázka času, kým sa im podarí ponúknuť dostatočne lacný produkt. A môže to byť hociktorá veľmoc (SŠA, Rusko, Čína), ktorá v tomto prerazí ako prvá.
Podobne ako cez SWIFT môžu špehovať všetky medzinárodné transakcie. Podobne aj cez vstupy do UI môžu špehovať všetko, čo len chcú. A UI je dostatočne inteligentná, aby vedela analyzovať a triediť miliardy informácií, ktoré jej uživatelia sami posieľajú. Najcitlivejšie to môže byť na úrovni firiem, kde zamestnanci riešia citlivé firemné úlohy cez UI.

Najcitlivejšie to môže byť na úrovni firiem, kde zamestnanci riešia citlivé firemné úlohy cez UI.
Aj jednotlivci dokazali bez IT vzdelania vytvorit programy a aplikacie napr. cez Claude a bezpracne sa uzivit, ale male ryby nech si plavaju a v tom masivnom korporatnom svete si velke firmy vybuduju nedostihnutelny naskok, na burze maju spekulanti velke datove centra co najblizsie aby kazdu akciu dokazali kupit a predat drahsie, AI im to vyhodnoti z 99% uspesnostou za zlomok sekundy a bezny clovek nema sancu konkurovat.

Aj jednotlivci dokazali bez IT vzdelania vytvorit programy a aplikacie napr. cez Claude a bezpracne sa uzivit, ale male ryby nech si plavaju a v tom masivnom korporatnom svete si velke firmy vybuduju nedostihnutelny naskok, na burze maju spekulanti velke datove centra co najblizsie aby kazdu akciu dokazali kupit a predat drahsie, AI im to vyhodnoti z 99% uspesnostou za zlomok sekundy a bezny clovek nema sancu konkurovat.
Predpokladám podobný scenár ako s atómovou bombou - tiež sa predpokladalo, že bude garanciou svetovlády. Ak sa zmení celý finančný systém/burza, AI tam nepomôže...

Predpokladám podobný scenár ako s atómovou bombou - tiež sa predpokladalo, že bude garanciou svetovlády. Ak sa zmení celý finančný systém/burza, AI tam nepomôže...
Nebola jedna svetovlada ale to ani nemoze byt v planoch GP, im vyhovuje viac zon vplyvu aby mohli vyvazovat mocnosti... pri supereni ZSSR a SSA sa im to vymklo z pod kontroly a americke elity ziskali viac moci nez na aku boli pripraveni, jadrovy klub sa stal nedotknutelny, nikto si nedovolil prekrocit cervene ciary a ked to aj skusili tak dostali tvrdu odpoved, dnes pre ruske elity neexistuju cervene ciary a nechaju si bez slova nicit strategicku vyzbroj, ropne a plynove terminaly co je ich hlavny zdroj prijmu... AI tiez nespravi svetovladu jednej strany ale moc korporacii bude nedotknutelna v spolupraci so statnymi organmi, niekto caka slobodu z vychodu aj Edgar Casey o tom hovoril ale dnes prave Rusko ma jednu z najvacsich cenzur informacii a nevyzera to ze by s tym lud nieco dokazal spravit, psychodynamika z cias ZSSR je este silna ked vsetci boli nauceni ze vladnej moci sa neoponuje.

Tá "sloboda" bude možno zatiaľ už aj len to, že Rusko nepadne, a svet sa tak nedostane do totálne otvoreného fašizmu (zase raz), a tým sa udrží otvorená možnosť počlovečiť sa.
Souhlasím, ale také vím, že to nikomu nespadne do pusy jako pečené kuře. Každý bude muset alespoň trošku pomoci. Když budou lidé čekat, tak dlouho.

Souhlasím, ale také vím, že to nikomu nespadne do pusy jako pečené kuře. Každý bude muset alespoň trošku pomoci. Když budou lidé čekat, tak dlouho.
Preto proroctvá/predpovede dosť často vytvárajú pasivitu. Ľudia čakajú, že "sa to stane samo sato náhoda". Namiesto toho, aby prečítali svoju úlohu a začali robiť. Pritom sa zabúda často, že ide o kolektívne ľudstvo, ktoré už číta cez 9 miliárd jednotlivcov, takže to nebude o tom, že zajtra tu máme "kráľovstvo božie na zemi".
Prinajmenšom však pozornému divákovi nemôže ujsť, že sa deje už mnoho toho, čo k tomu vedie. Akurát naozaj netreba čakať, že keď "je to predpovedané" tak to zajtra splní.

Po 3 týždňoch a 2 mesiacoch práce na projekte s dosť dobrým výsledkom sa ma manažér opýtal, že na koľko som pri programovaní používal umelú inteligenciu.
Popravde som si myslel, že vôbec, ale nie! Spomenul som si na jeden prípad, kedy som sa ozaj opýtal umelej inteligencie jednu otázku. Asi hodinu som hľadal ako spraviť jednu vec v kóde. Dosť zložitá štruktúra vzťahov. Nevedel som sa z toho vysomáriť. Po hodine som našiel riešenie, ale to nefungovalo. Tak reku ukáž sa umelá inteligencia čo vieš. Umelá inteligencia mi po 10 minútach vypľula to isté nefunkčné riešenie, ktoré som aj ja našiel. Ta ďakujem za takú umelú inteligenciu. To som aj povedal manažérovi. Tak sme sa všetci posmiali a schôdza pokračovala ďalej.

aj schopní programátori, čo nie sú slepí a hluchí, začínajú premýšľať, v akej oblasti sa budú vedieť uplatniť, na čo sa prekvalifikovať…
Zabudol som dopísať, že potom som ručne napísal riešenie ktoré funguje dosť dobre. Takže AI to nedokázala, ale ľudský intelekt áno.
Ohľadom prekvalifikácie programátorov, napríklad ja som vyštudoval TUKE informatiku a predtým SPŠE elektrotechniku. Takže ak ma omrzí programovať, tak pôjdem robiť elektriku. Alebo tiež by som šiel opravovať autá. Inžinier by nemal mať problém s akýmkoľvek technickým smerom.
Horšie je to s programovaním. Samotné programovanie vyžaduje prácu s informáciami. Človek celý čas pracuje s informáciami a vytvára funkčné bloky, ktoré spracúvajú informácie. By som povedal, že DVTR by sa mala učiť na informatike, hlavne preto, že je v nej pekne popísané čo je program (riadiace inštrukcie) a čo sú dáta pre spracovanie.

Som sa rozprávala s veľa ľuďmi o programovaní a len minimálne množstvo z nich sa vyjadrilo, že by takú prácu šli robiť. Prečo? Nejde o znalosti, nejde o pamäť, ide hlavne o to dokázať sa sústrediť v kuse niekoľko hodín na spracúvanie informácií. A to robí ľuďom problém, lebo len minimálne množstvo z nich má na toľko silnú vôľu a sebadisciplínu, že sa donúti sedieť na zadku a rozmýšľať po dobu niekoľkých hodín. V dnešnej dobe tiktokov, instagramov, 10 sekundových videí, je vôľa a sebadisciplína vlastnosť, ktorá sa medzi ľuďmi málokedy vidí. Tiež podstatná vlastnosť je schopnosť učiť sa, mať "plastický mozog", neodmietať všetko nové. Veľa ľudí si zvyklo, že s tým čo sa naučili v škole, budú žiť celý život. A oni sa ani nič iné naučiť nechcú! Programátor sa musí učiť stále. Nové programy, nové prostredia, nové inštrukčné sady, nové operačné systémy, nové postupy ... furt dačo nové.
Jeden típek sa ma pýtal, že aké to je programovať, že on by chcel programovať hry. Tak som mu povedal, že najprv si treba osvojiť 700 stranovú knižku o 3D matematike a programovaní a potom si môže skúsiť dačo vypotiť. Viac sa ku mne neozýval. Si myslel, že programovanie je sedenie na zadku a pozeranie youtubov. Občas aj súrodencom spomínam, ako v práci riešim 3D transformácie, matice 4X4, vektory a kadečo. Ich reakcia je "My sme si mysleli, že to len v škole treba vedieť matematické transformácie, že v reálnom živote to nikomu netreba." A ďalej nahodia tému o tom aká nová akcia je v kauflande.

A kde by reálne mali skončiť programátori, ak by bola AI na toľko vyspelá. No niekde kde sa spracúvajú informácie a vytvárajú sa nové informačné bloky. Napríklad hiztória, politika, kultúra a podobné. Áno, ja viem, najskôr by ich odtiaľ vyhnali, lebo hiztória odmieta fakty, politika odmieta logiku a podobne. Ale to je problémom systému. Som aj počul jeden prípad, kedy programátor sa dal na politiku. Išlo mu to dosť dobre, až narazil na klanovo korporatívne záujmy a tam skončil s politikou. Chcel to najlepšie pre dedinu, aj logicky to dávalo zmysel, ale politické klany mu to nedovolili.

A kde by reálne mali skončiť programátori, ak by bola AI na toľko vyspelá.
S dobrými analytickými schopnosťami by sa uplatnili aj ako psychológovia. Ale bolo by si treba doštudovať obor. Prípadne politológovia, sociológovia a pod.

Pasakov stada bude treba drzat v ludskej forme kvoli emociam takze polithnupi a sockologovia ako Porubanova sa nikde nestratia, psychologia je v slepej ulicke a nedokaze prekrocit tien svojich omylov, ze by impulz zmeny dokazali udelit "progresivni" programatori ktorych je vacsina si nemyslim.

Jinak tohle jsem si myslel celou tu dobu o AI, akorát jen intuitivně.
Z článku:
  • Jazykový modely maji nulovou inteligenci.
  • Jazykový modely neumí myslet.
  • Jazykový modely nic nechápou.
  • Jazykový modely nic nevědí.
Tohle vím od začátku, protože jsem z oboru (sice dřive, když to začínalo, ale principy hromadného zpracování dat zůstali stejné, jenom je více dat a výkonnější nástroje na práci s nimi). Je to sofistikováný nástroj na filtrování velkého objemu textových dat. Mimoto občas nějaký věděc řekne, že naučí jazykové modely logice. Ale myslím, že tito vědci nedostanou zelenou. Při vývoji AI - "algorimtických imitátorů", jak vtipně označuje autor - byli pozvani paraziti (řečníci, literáti, filosové, studenti humanitních věd a jiní oblbovači davu ... divil jsem se proč je tam cpou) a odvolaní technici, matematici, odborníci.

Naposledy upravené:
Logika sa nedá naučiť
Ano plná logika se blíží pravdověrnosti, jenom pravdověrný je schopen dotáhnout hledaní do konce a používá k tomu logiku. Nicméně nějakou logiku (ale nebude to logické myšlení) ve filtrování dat lze naprogramovat, například vyhledávat rozpory ve faktech. Současný algoritmický imitátor je potřeba nahradit "chytrou" databází lidstva (mobilu se také říká chytrá krabička a nikdo ji inteligenci nepřisuzuje). S tou umělou interilgencí to byl pouze marketingový tah, ale slova mají sílu a na zotročující řízení davu to působí.

Naposledy upravené:
Naspäť
Top Bottom