Predtým som pojem "svedomie" z kníh KSB chápal tak, že sa jedná o nejaký základný "balíček" mravnosti, ktorý nám dáva Boh pri príchode na tento svet, podľa ktorého už bábo, ak by vedelo rozprávať, tak by vedelo povedať, čo je dobro a čo zlo. A zároveň to funguje tak, že nás varuje pred konaním zla, a dáva pocit hanby, za vykonané zlo. Na tento základný balíček mravnosti sa potom nabaľuje všetko, čím je človek vo svete formovaný a to celé predstavuje jeho mravnosť. Takto nejak som to chápal. A tiež, že ďalšiu vec, ktorú má od Boha je intuícia a Božie vedenie, keď človek nepriamo či už cez pocity alebo JŽO človeku naznačuje, čo by mal robiť a čo by nemal.
V príspevkoch vyššie som písal, že som to začal vnímať trochu inak. Že svedomie je vlastne funkcia alarmu, ktorá reaguje na to, či myslíme a konáme v súlade so svojou mravnosťou, s tým rebríčkom, ktorý v nás sformovalo prostredie. A nielen ľudské prostredie, ale aj egregory: od všeľudského, cez rodové až po všelijaké špecifické.
Ale veď ľudia sa zďaleka nie vždy riadia svedomím. Často ho vnímajú len ako poradcu, ale vonkajšie tlaky (dobré aj zlé) môžu byť silnejšie. Niekedy ľudia prídu na to, že kultúra nie je dobrá, a tak sa rozhodnú, žiť čestnejšie než kultúra. A to môžu mať spočiatku vnútorné výčitky, ale tie pominú, keď si budú ístí svojim krokom.
Verzia zo základným vrodeným balíčkom mravnosti mi nesedí, a chcel som iba poukázať na to, že zrejme neexistujú nejaké univerzálne hodnoty, ktoré by mali všetci ľudia spoločné, vrodené.
Alebo si to svedomie ako linku k Bohu myslela tak, že je to kanál, cez ktorý nás Boh riadi a prejavuje sa to v predstihu varovaním a po čine ako pocit viny. Potom by ale tento kanál mal byť unikátny a prejavy svedomia by sa nemali miešať s prejavmi svedomia, keď poruším nejaké ľudské kultúrne morálne pravidlo a očividne nejde o zásah zhora.
Lebo potom diktatúra svedomia, ak ju chcem nastoliť, bude podriaďovaniu sa prejavom svedomia nielen tým, čo prichádzajú od boha, ale aj tým prejavom svedomia (vyčítky alebo hanba), ktoré sú reakciu psychiky na nedodržanie lokálnych morálnych pravidiel. Diktatúra svedomia u moslima bude iná ako u kresťana. Diktatúra svedomia u vegána bude iná ako u mäsožrúta.