• Oznam: na nasledovných stránkach môžete nájsť Konceptuálneho Bota, ktorý je trénovaný na odpovede z českých prekladov VP ZSSR. Preto sa odporúča používať český jazyk. mariasky.cz nabojpravdy.cz

Bútľavá vŕba

Vlasta, poprosím úprimnú odpoveď na otázku - čo tu na tomto fóre hľadáš a aký máš cieľ? Nemyslím to v zlom, len ma to zaujíma. Možno sa nad tým zamyslis a aj si pravdivo odpovieš, potom odpovedz aj mne/nám. A možno sa nepotrebuješ zamýšľať, lebo to už dávno vieš...
Zdravím tě, Vlad i mir.
Odpověd je opět jednoduchá. Nemám rád dogmata a hledám odpovědi na otázky, které dogmatům odporují.
Příklad.
Starověkých matematiků bych se zeptal, zda existuje trojúhelník se součtem vnitřních úhlů větším (případně menším) než 180°.
Publika na koncertě Beatles bych se zeptal, proč netleskají jednou rukou.
Učitele fyziky, který právě skončil přednášku, bych se zeptal, je-li možno překročit rychlost světla (ve vakuu). Pokud ano, jak, pokud ne, proč.
A tebe jako "studenta KOB/KSB" se zeptám: Pokud ve svém denním reálném životě narazíš na jev nebo proces, který je v přímém rozporu s metodikou KOB/KSB, co uděláš?

Do této rubriky mě přivedlo prohlášení MM o tom, že Putina celé roky podváděla a ani Pjakin na to nepřišel... Další otázky viz výše v odpovědi pro Jardob.
Vlasta.

Vlasta, poprosím úprimnú odpoveď na otázku - čo tu na tomto fóre hľadáš a aký máš cieľ? Nemyslím to v zlom, len ma to zaujíma. Možno sa nad tým zamyslis a aj si pravdivo odpovieš, potom odpovedz aj mne/nám. A možno sa nepotrebuješ zamýšľať, lebo to už dávno vieš...
A ještě dovětek:

Výrok "bůh stvořil svět" je pro mě dogma.
Protože mě zajímá, kdy, kde, jak, čím, z čeho, proč, co stvoření předcházelo, co po stvoření následovalo, jaká je budocnost světa, jakou roli v něm mám já, lidé kolem mě a lidstvo jako celek... bez odpovědí na tyto a další otázky je informace o stvoření světa velmi neúplná.
A tak hledám a hledám...

A tebe jako "studenta KOB/KSB" se zeptám: Pokud ve svém denním reálném životě narazíš na jev nebo proces, který je v přímém rozporu s metodikou KOB/KSB, co uděláš?
Tak dovoľte odpoved protiotazkou. Ktore hrube knihy ste čítal?
Použivate skratku KOB/KSB jedna je ruská skratka, druhá slovenská (alebo ceská). Preco?
Co je metodika KOB/KSB? Nic take nejestvuje.
A tu je pes/sabaka zakopaný.
Buď nevedome alebo vedome (a moja intuícia ma pri rovnakych vzorcoch spravania nesklamala), pretoze som presvedceny, ze vedome, pletiete nazvy, pojmy a obrazy. Vysledkom, hlavne pre novych clenov môže byt gulás. Hlavne v teme, ako ste prišli ku KSB, kde hovoria členovia o tom, ako a kadial prisli k tomuto a naraz (tak ako nemenovaný OV z inehonfora, alebo nicky jaro, mireceeek, pred tym kaktussssik a pod) robili to isté.
Slovnik: kobisti, konceptuáli, netreba hrube knihy, KOB/KSB, dogmy, dogmatici, fanatici. Toto vsetko mali a maju nicky napadajúce podstatu fór a blogov.
Toto je casť, bez ktorej sa ziaden rozbíjač naozaj nepohne a kto neverí, nech jednoducho porovná slovné konštrukty na rôznych fórach a nájde tieto spoločné črty...
A vychádzať to vychádza, vďaka objeme informacií na prečítanie a následné spracovanie psychikou, hlavne v prvych fázach.
Toľko ku techmologii tu používanej.
Buďte zdraví a blaho zelám. a @jardob máš odpoved emailom

Nemám rád dogmata a hledám odpovědi na otázky, které dogmatům odporují.
Příklad.
Starověkých matematiků bych se zeptal, zda existuje trojúhelník se součtem vnitřních úhlů větším (případně menším) než 180°.
Publika na koncertě Beatles bych se zeptal, proč netleskají jednou rukou.
Učitele fyziky, který právě skončil přednášku, bych se zeptal, je-li možno překročit rychlost světla (ve vakuu). Pokud ano, jak, pokud ne, proč.
Není nad kvalitní samoodpis. Zde provedeno pomocí takzvaných “otázek”.
Nejde totiž o otázky. A tím nemám na mysli chybějící otazníky.
Počítám, že jde o sofismata.
čili jde o “…na první pohled přesvědčivý způsob argumentace, založený však často na dvojznačnostech a jiných tricích, které posluchač v první chvíli neprohlédne.”.

Ilustrovat to budu pouze na první “otázce”:
”Starověkých matematiků bych se zeptal, zda existuje trojúhelník se součtem vnitřních úhlů větším (případně menším) než 180°.”
Jde ve skutečnosti o 3 otázky a odpověď na všechny 3 je ANO.

Protože v Eukleidovské geometrii existuje důkaz (který se učí děti na 2. stupni ZŠ), že součet velikostí vnitřních úhlů v trojúhelníku je 180°. Důkaz. Nejde o názor, pocit či preferenci.

Jenomže máme tady i neeukleidovské geometrie. Ne, nespletl jsem, je jich více než jedna. Takže např. Lobačevského (neboli hyperbolická) geometrie a Riemannova (neboli eliptická) geometrie. A v nich má trojúhelník diskutovaný součet vždy menší než 180° (hyperbolická) a vždy větší než 180° (eliptická).
Detaily pro zájemce zde
a zde

Odpověď >starověkých< matematiků by pak byla dána tím, že mi není známo, že by pracovali s neeukleidovskými geometriemi.

Naposledy upravené:
…prohlášení MM o tom, že Putina celé roky podváděla…
Ví někdo kdo nebo co je MM?
Totéž udělám, když po letech ohlupování (Pjakinem), že Minské dohody jsou mocnou zbraní gosudara, pak jeho "drahá přítelkyně" MM beze studu prohlásí, že všechno byla lest a přetvářka, tak si o analytických schopnostech guru KOB/KSB pomyslím, že...

Takže myslím makrela

Mám návrh, aby mala táto debata zmysel, poďme sa venovať radšej analytike udalostí a situácie vo svete. Prípadne hľadať nejaké vhodné riešenia.
…nerád by som ťa dával na ručné schvaľovanie.
Ještě před dvěma fóry (fóry = množné číslo od slova “fórum”) bych s Tebou souhlasil.
Nyní však počítám, že není třeba čekat na překročení míry a radikální řešení je na místě.
Nač čekat, když víme co přijde?
Zde je řečeno vše
…pretoze som presvedceny, ze vedome, pletiete nazvy, pojmy a obrazy. Vysledkom, hlavne pre novych clenov môže byt gulás. Hlavne v teme, ako ste prišli ku KSB, kde hovoria členovia o tom, ako a kadial prisli k tomuto a naraz (tak ako nemenovaný OV z inehonfora, alebo nicky jaro, mireceeek, pred tym kaktussssik a pod) robili to isté.
Nick Vlasta už vyčerpal svůj přínosový potenciál, ten bude zaznamenám pro výstrahu budoucím zde v tomto vlákně.
Znovu připomínám jeho stejné aktivity na kob-forum.eu.
A pokud by si založil nový nick, tak
"Ti, druhy krat, ked pôjdte niekam v prestrojení, prezlečte aj svoju Dušu. Pretože Vasa hlbokomyseľná debata vás prezradila"
No holt, hovorim to aj tym, co sa vracajú pod rôznymi nickmi a ip adresami, môžete zmenit nick, ale Dušu nezmeníte.

Jediné, co Vlastovi slouží ke cti je to, že jede pod stejným nickem.
Což se o některých jiných, zatím “neviditelných”, říct nedá.
Mimochodem 1: dne 8.12.2022 dobrovolně skončil na starém fóru Ogar Valach a nechal si zablokovat účet
Mimochodem 2: cca před 30 dny spáchal na starém fóru rituální harakiri (napsal příspěvek co schytal 8 palců dole a pak ještě dostal sodu v podobě několika odsuzujících reakcí) jiný nick, pak se odmlčel (příspěvky i loginy - stav platný do okamžiku tohoto příspěvku) a už je zaregistrovaný zde, pod starým nickem, zatím pasivní
Mimochodem 3: pak existuje ještě jedena persona, která zmizela po anglicku ze starého fóra v době “velkého odlivu” a pravděpodobně funguje zde (protože ten hlas/řeč je mi povědomá) a pravděpodobně v tandemu ještě s jedním (novým) nickem

Naposledy upravené:
Zdá se, že jde o to, jestli chce Vlasta trolit nebo hledá řešení ke zlepšení teorie... to si zatím nedokážu vnitřně určit.
Aby jsme byli konkrétní, tak Euklides klasickou (dnes označovanou Eukleidovskou) geometrii nevymyslel, ale sepsal (podle jeho tehdejších dnes mírně upravených "Základů ..." se ta geometrie učí i dnes)
Pro geometrii v rovině všechny jeho předpoklady platí (včetně zmiňovaného "součet vnitřních úhlů trojúhelníku je 180°"). Matematici do 19. st. ani jinou geometrii neznali a tato geometrie se učí i na ZŠ, SŠ, ... a je to tak v pořádku, protože tato euklidovská geometrie nám pomáhá pochopit svět.
--------------------------------------------------------
(Toto jsem si musel vyhledat (normálně to v hlavě nenosím)
Axiom 5a. Mějme přímku a bod, který na ní neleží. Pak tímto bodem lze vést s danou přímkou právě jednu rovnoběžku.
To už je přeci jen stručnější formulace než ta původní Euklidova, snadno vidíme, co říká, ale problém zůstává. Toto tvrzení říká „očividnou pravdu, nikdo si nedokáže představit, že by to mohlo být jinak (mohou snad daným bodem vést dvě rovnoběžky? nebo naopak žádná?), přesto se nedaří jej odvodit z prvních čtyř axiomů. Tato formulace se díky své jednoduchosti stala nejslavnější verzí pátého euklidova axiomu a ten se proto často nazývá axiomem o rovnoběžkách. A na dva tisíce let se stal palčivým problémem, nevyřešenou dírou v samotných základech matematiky.
V průběhu staletí se množství myslitelů ze všech možných zemí snažilo dokázat pátý axiom a dařilo se jim jej převést jiná, ekvivalentní tvrzení, která byla shledávána tak očividným, jako axiom 5a., přesto ona očividnost plynula pouze z lidské zkušenosti s euklidovskou geometrií v rovině, z neschopnosti představit si jinou možnost, totiž že by platily první čtyři axiomy, ale pátý nikoli, a až do počátku 19. století se nikomu nepodařilo jej ani dokázat ani vyvrátit. Přitom představa, že by pátý Euklidův axiom mohl být na prvních čtyřech nezávislý, tedy že by snad mohla existovat jiná geometrie než euklidovská, byla dosti děsivá.
-----------------------------------------------------------------

Řešením je vytvoření ne-Eukleidovských geometrií - v 19. století
V rovině nadále platí Eukleidovská geometrie - ta se i učí od ZŠ
Ale existují i ne-Eukleidovské geometrie - např. sférická geometrie.
V ní potom neplatí výše zmíněný postulát o součtu vnitřních úhlů trojúhelníka je 180° ani další předpoklady typu nejkratší spojnice dvou bodů je úsečka (ve sférické geometrii lodní a letecké nejkratší trasy jsou možné jen po kružnici (po sféře)).
Ne-Eukleidovská geometrie tedy není školometský výmysl. Má praktické využití v kartografii a navigaci. Asi je zřejmé, že kromě těchto profesí Běžný Franta Uživatel tuto geometrii nepotřebuje - snad jen k pochopení, proč se kreslí letecké a lodní trasy ne jako přímky, ale jako části kružnic.
--------------------------------------------------------------
Zpátky k Vlastovi:
V popisku Dostatečně všeobecné teorie řízení je postulát, že to "dostatečně" znamená, že pokud v něčem ta teorie nedostačuje a někdo tuto nedostatečnost správně odůvodní, tak nemají problém zavést nový postulát (tj. zesložitit teorii).
Zatím mi není jasné, jestli trolíš, nebo vyjadřuješ nějaké pochybnosti o nedostatečnosti teorie.
-------------------------------------------------------------
Pro ostatní:
Bublavá vrba je místo, kde bych debaty tohoto typu nechal probíhat.

Naposledy upravené:
Zatím mi není jasné, jestli trolíš, nebo vyjadřuješ nějaké pochybnosti o nedostatečnosti teorie
Moj horeuvedený príspevok možno dá nápovedu. Problém sú nálepky a motanie obrazov, zbraň , ktorá má pôsobiť na 2 priorite.
Môžeme sa hádať o objekte, koľko chceme, veď je to objekt, ktorý funguje cez princíp MIM u kazdého trocha inak. No a tu je problém.
Dam priklad:
Tabak je jed a je to nebezpečna biozbraň, ktorá pôsobí na nicenie genetického fondu ľudstva.
To je fakt, kvôli obsahu jedov a ich pôsobeniu na telo jedinca.

Vysledok debaty s takymto travičom seba aj okolia na detskom ihrisku, rezultovalo do zavolania policie a vyhrážkam fyzickym nasilím. (leto 2021, slovensko)
Ako z tohto von?
Ak poviem, su to hovädá, su to vrahovia, nic nevyriešim. Ak poviem:
- obmedzenie dostupnoati:
- zakaz predaja v inych, ako specializovanych obchodoch
- zakaz predaja mladistvym pod 23 rokov pod sankciou okamžiteho zrusenia licencie na predaj a zakazu obnovenia majiteľom licencie na 10 rokov
- zavedenie kamerového dohľadu nad specializovanymi obchodmi, plne hradeného štátom
- zvýšenie dane z tabaku na 500% ceny
- obmedzenie spotreby edukaciou
- edukacny predmet drogy, v rozsahu 1 hodina týždenne 7-8 ročník zakladnej školy
- edukačný program drogovej prevencie so schvalenymi osnovami ako podmienka televíznej a rozhlasovej licencie a jej udrzania
- obmedzenie vonkajšej spotreby narkomanov obmedzením toho, kde je droga užívaná a zainteresovanie policie vyplatenim 90% hodnoty pokuty policajnemu dôstojnikovi, ktorý ju odhalí...

Toto dávam ako priklad toho, čo sa dá potom rozpracovať a navrhnúť, ako riešenie problému a môže začat polemika a pripomienkovanie.
* * *
Ak prehlásim, že fajciari sú konceptualne fanaticke dogmatické sKOBy, len trolujem....
Aspoň v mojom poňatí toto hore je pripomienkovanie niektorej z veľmi zložitych tém koncepcie a dvtr

Matematici do 19. st. ani jinou geometrii neznali a tato geometrie se učí i na ZŠ, SŠ, ... a je to tak v pořádku, protože tato euklidovská geometrie nám pomáhá pochopit svět.
Děkuji za příjemný výlet do matematické krajiny.
Pro ostatní:
Bublavá vrba je místo, kde bych debaty tohoto typu nechal probíhat.
Je pravda, že díky obsazení řídících kádrů na tomto fóru, mohu počítat s tím, že jsme v poněkud výhodnější pozici, než na některých předchozích fórech.
Akorát nechápu, proč je pořád nutné šlapat na staré hrábě, když máme dostatek nových?

P. S.: A ”bublavá vrba” mě jako tvůrčí překlad “Bútľavá vŕba” pobavil.
:- )

Njn, s věkem již vidím blbě a mozek dopočítává. Slovu bútľavá nerozumím, nejbližší známé je bublavá, vysvětloval jsem si to, jako že tyhle komentáře sem vybublaly.
Teď když jsi mě na tuto chybu upozornil, tak jsem se strejdou googlem našel lepší překlad: Dutá, vykotlaná.

Naposledy upravené:
ad Počtář.:
Ještě před dvěma fóry (fóry = množné číslo od slova “fórum”) bych s Tebou souhlasil.
Nyní však počítám, že není třeba čekat na překročení míry a radikální řešení je na místě.

Vrchní cenzor a bojovník proti "hybridním hrozbám" Michal Klíma z Úřadu vlády ČR hledá parcovníky pro svůj úřad. Podle tvého výroku más všechny přepoklady u něj nastoupit...

Ad ostatní:
Kromě od Jardob á Minské dohody jsem nedostal žádnou odpověď na své otázky. Místo toho jen plky a moralizování... Adieu v lepších časech.
Ale nebojte se, časem se na aktuální téma zase ozvu - nejpozději po vyhlášení výsledků prezidentských voleb, abychom společně "oslavili" vítězství Danuše Nerudové - Čaputové.cz.
(Náhody přece neexistují, že?)
Vlasta.

Njn, s věkem již vidím blbě a mozek dopočítává. Slovu bútľavá nerozumím, nejbližší známé je bublavá, vysvětloval jsem si to, jako že tyhle komentáře sem vybublaly.
Teď když jsi mě na tuto chybu upozornil, tak jsem se strejdou googlem našel lepší překlad: Dutá, vykotlaná.
ono nase jazyky su pribuzne len na 40%, a vzdy je v poriadku sa takto krasne a matrične prebrebtnúť. Inak butľavá vŕba a jej predkrestansky vyznam vyrozpravania sa duchom lesov, v jej dnešnom, trocha inom vyzname, spovede....
Stromom a ich duchom sa mohlo povedat cokoľvek o čomkoľvek, preto to prežilo do dnesnej doby
Bud zdravý a veľa stastnych chvíľ

Ale nebojte se, časem se na aktuální téma zase ozvu - nejpozději po vyhlášení výsledků
Vy ste neodpovedal tiez.mne, čo je to KOB/KSB Metodika?
Preco použivate KOB/KSB, ked su to dve skratky jedného?
Kde ste urobil analyzu, alebo syntézu, ktora by viedla ku zlepšeniu, ci lepšiemu obsahu DVTR, alebo Koncepcie,.ci predstavil inú, lepšiu koncepciu?

Za to ste predstavil plnu paletu nalepiek a napadate ad hominem. Toľko ku fsktom

Podle tvého výroku más všechny přepoklady u něj nastoupit...
Děkuji za pečeť.
…jsem nedostal žádnou odpověď na své otázky.
Ale dostal
Nejde totiž o otázky. A tím nemám na mysli chybějící otazníky.
Počítám, že jde o sofismata.

Adieu v lepších časech.

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=L8v1CGwqTR4

Ale nebojte se, časem se na aktuální téma zase ozvu…
A pod jakým nickem se vrátíš? A pod kterým pokračuješ dál?
Pamatuj, šídlo v pytli neutajíš a pokud ano, tak ne na dlouho.
"Ti, druhy krat, ked pôjdte niekam v prestrojení, prezlečte aj svoju Dušu. Pretože Vasa hlbokomyseľná debata vás prezradila"
No holt, hovorim to aj tym, co sa vracajú pod rôznymi nickmi a ip adresami, môžete zmenit nick, ale Dušu nezmeníte.

ad Počtář.:

Vrchní cenzor a bojovník proti "hybridním hrozbám" Michal Klíma z Úřadu vlády ČR hledá parcovníky pro svůj úřad. Podle tvého výroku más všechny přepoklady u něj nastoupit...

Ad ostatní:
Kromě od Jardob á Minské dohody jsem nedostal žádnou odpověď na své otázky. Místo toho jen plky a moralizování... Adieu v lepších časech.
Ale nebojte se, časem se na aktuální téma zase ozvu - nejpozději po vyhlášení výsledků prezidentských voleb, abychom společně "oslavili" vítězství Danuše Nerudové - Čaputové.cz.
(Náhody přece neexistují, že?)
Vlasta.
Takže kvôli tomuto rýpavému príspevku @Vlasta poputoval na ručné schvaľovanie. Dával som mu šancu rozvinúť normálnu debatu k aktuálnemu dianiu. Miesto toho len prilieval olej do ohňa svojim rýpaním. Toto fórum bolo založené pre iné ciele.
Ak bude mať Vlasta seriozny príspevok, bez problémov ho zverejním. Ak tam bude rýpanie, tak nie.

Naspäť
Top Bottom