dasa
Známy člen
Michail Chazin RADIO Sputnik 4.8. 2025
Trumpova cla a trh s ropou, prodej juanů centrální bankou, snížení klíčové sazby
Proč centrální banka prodává juany na domácím trhu a jak to souvisí s de-dolarizací domácí ekonomiky? Proč správa Suezského průplavu prohlašuje, že chce spolupracovat s Ruskem?
Získají Američané dividendy z výnosů z cel?
A vzdá se Indie ruské ropy?
Michail Chazin: „Jde o to, že cena ropy, obecně řečeno, samozřejmě koreluje s počtem barelů, ale zdaleka ne přímo. A ty samé rizika hrají mnohem větší roli. A protože situace na Blízkém východě je dost napjatá, je to velmi choulostivá, delikátní a složitá záležitost.
Chápete, Trump má díru v rozpočtu. Tu díru je třeba zacelit. Proto si myslím, že tyto peníze půjdou právě na zacelení díry. Nebudou stačit. Kromě toho je třeba si uvědomit, že ve skutečnosti to nepřináší žádné zvláštní výhody. Proč? Protože když skutečně zavedete cla, znamená to, že dovážené zboží se zdraží přesně o výši těchto cel.
To znamená, že vaši občané budou muset zaplatit víc. A to jim musíte dát z rozpočtu.
Vzal jste z jedné kapsy a dal do druhé. Je tu ale jedno pozitivum , pokud se tato cla vybírají, mělo by to nějak stimulovat domácí výrobu, a pak to opravdu bude lepší.
To znamená, že smyslem není získat z toho příjem...“
- Izrael Husiti , Severní kanál, černé moře tam jsou dnes problémy napr,Kazachstán
- Americké břidlicové společnosti potřebují vyšší ceny.
Od té doby Američané udělali jeden trik. Odpustili jim všechny dluhy břidlicovým společnostem, ale oni zkrachovali, ano, a komu dlužím, všem odpouštím.
- A vlastně teď je pro USA zásadně důležité, aby se břidlicový průmysl rozvíjel z banálního důvodu,
jako jediný může zajistit tu ropu a plyn, které Spojené státy americké slíbily prodat Uršule
Von der Leyen. Proč Uršula potřebuje tolik ropy a plynu, to nevím, ale slíbila to.
Ne, ona to nepotřebuje, nepotřebuje to. Prostě musí vrátit peníze a hotovo.
Je tu jedna hypotéza, že nějakí špatní lidé, kteří dostali od Trumpa tajné povolení,
přijedou do Moskvy a potají odkoupí Severní proud.
Dále, tedy, oni s tím Severním proudem,
tedy, dále oni s tím Severním proudem, začnou v Rusku nakupovat za rubly ropu a plyn.
A dále, když se to dostane do Severního proudu, bude to už americký ropný plyn,
který se dostane do už amerického ropovodu. A dál bude směřovat do Německa a v souladu
s požadavky Uršuly von der Leyen kde bude nakupován za ceny americké ropy a plynu.
A rozdíl oproti výrobním nákladům budou určovat určití soudruzi, mezi nimiž bude implicitně přítomen náš přítel Donald Fedorovič, a bude rozdělen poctivě nebo spravedlivě.
Nebo bratrsky. A řekněte mi, ta cena, za kterou Američané koupí naši ropu a plyn,
no, ropu v tomto případě, bude v souladu s limitem stanoveným EU?
No a co na tom, jaký limit? Nějak se domluvíme.
No, to znamená, že limit v zásadě nebude existovat.
To jsou všechno hlouposti. Ano, oni od samého začátku uznali, že je to hloupost.
Ještě předtím, než to všechno začalo.
To znamená, že pochopili, že to nefunguje. Tak si to přece uvědomte.
No, v osmnáctém balíčku ho snížili a navíc vymysleli schéma.
V souladu s tím má tam plovoucí cenu.
Tady je cena na burze minus tolik a tolik, to znamená, že tady je ten strop.
Víte, existuje skvělý vtip o tom, jak
Průvodce v zoo ukazuje dětem slona a
říká jim, že za den sní tolik a tolik sena, tolik a tolik zelí, tolik a tolik toho a toho,
toho a toho. Říká: „Cože, on toho tolik sní?“ ptá se nějaký chlapec, a oni mu odpovídají:
„Sní toho samozřejmě tolik, ale kdo mu to dá?“
No jasně, nikdo mu to nedá.
A co kdybychom pokračovali v tématu
logistiky? Je tu ještě jedna novinka, kterou jsem například vůbec nepochopil v tom smyslu,
že „Cože, on toho tolik sní?“ ptá se nějaký chlapec a dostane odpověď: „Sní toho
samozřejmě hodně, ale kdo mu to dá?“ No jasně, nikdo mu to nedá.
- A co kdybychom pokračovali v tématu logistiky?
Je tu ještě jedna zpráva, kterou jsem například vůbec nepochopil v tom smyslu, že
se ukazuje, že takové rozdělení existuje. Existuje zóna Suezského průplavu, existuje vedení samotného Suezskýho průplavu. A právě toto vedení nabídlo Rusku spolupráci.
Proč by Suezského průplav spolupracoval s Ruskem?
No, asi k tomu existují nějaké důvody.Mám jednu verzi. Kanál je velmi specifická věc,
kterou neustále zasypává písek, je třeba ji neustále čistit a pracovat s ní
Mám podezření, že bylo přijato nabídka, aby z Ruska přijelo nějaké množství bagrů, které by začaly vybagrovávat písek ze dna Suezského průplavu. No a vůbec jakoby uklízet pořádek.
Vzhledem k tomu, že s Egyptem máme jakoby, no, jakoby slušné vztahy, což
se nedá říct o Velké Británii a některých dalších, nesmíme při tom zapomenout, že Egypt má složité vztahy s Tureckem, protože Egypt je největší arabská země a jakoby se domnívá,
že má právo ovlivňovat situaci v arabském světě. A Turecko má na tuto věc jiný názor.
Kromě toho se tam v Libyi hádají mezi sebou, kdo je kdo.
Proto nevylučuji, že to tak je, ale přesně to nevím
- Kromě toho je tu ještě jedna maličkost. Mám podezření, že Egypt má podezření,
že můžeme ovlivnit Husity, aby co nejvíce lodí proplouvalo Bab al-Mandabským průlivem.
Protože když už vpluli do Rudého moře, kam jinam by mohli plout?
No, samozřejmě mohou plout do Akaby a do Jordánska. Ještě je tu,izraelský přístav v Akabském zálivu, ale tam lodě Húsitů nepustí. A v zásadě, tenhle naše stínové loďstvo,
které přepravuje ropné produkty, využívá tak intenzivně Suezský kanál, nebo má jiné trasy? Ne, samozřejmě ho využívají, vždyť pluje do Indie.
No, jsou tam různé, jsou tam z Černého moře, ale v Černém moři jsou teď problémy.
A kromě toho ho využívají tankery, které se plní kazachstánskou ropou, která
teče ropovodem do Černého moře. No a pak logická otázka ohledně Indie, když už jsme o tom začali mluvit, navzdory všemu, ještě před vypršením termínu slavného ultimáta Trumpa Rusku,
ale ve skutečnosti spíše Indii a Číně . . .
Větší mírou ano, Donald Fredovič zaveden takové clo proti Indům, a Indové nyní sedí a přemýšlejí, zda si vzít ruskou ropu, nebo ne. Pokud si ji nevezmou, bude to mnohem dražší.
Ztratí tam deset miliard ročně. Pokud ji nebudou brát, ekonomika utrpí.
Co si o tom myslíte, lze zde rozvázat geopolitický uzel, nebo ne?
No, Indie již oznámila, že jakoby omezení nákupu ruské ropy nebylo zavedeno, že to jsou všechno hlouposti.
Čína již oznámila, ano, že nepřijímá americké sankce proti těm, kteří kupují ruskou ropu.
Jako že jsme suverénní stát, od koho chceme, od toho kupujeme.
Znamená to, že Indie nemá kam utéct? Co má tedy říct? Na rozdíl od Číny nejsme suverénní stát.
Proto si myslím, že Indie to také pošle. Tak. A vy, kromě toho, nezapomeňte,
že stoprocentní sankce vůči Číně znamenají růst cen pro americké občany, kteří používají čínské výrobky. Tady. No a kromě toho, jsou tu různé nuance, protože co brání
indické lodi připlout do Mexika a nalepit štítek „made in Mexico“, že?
A jak to bude ve španělštině vyrobeno, to nevím. Tak. A pro Číňany je to jasné,
plují do Vancouveru a tam bude cedulka „made in Canada“.
A Kanada to bude dělat, aby naštvala Trumpa, se kterým se také velmi ztrapnili?
Protože Kanada také udělala 25 %, takže všichni jsou rozzuření, ale za to se u nás znovu rodí stará, dobrá, velmi stará, téměř nejstarší profese s názvem pašerák.
No jo. Red Butler je zase hlavní hrdina současnosti, jen teď vypadá jinak,
Já teď udělám malou odbočku, abych trochu pobavil naše diváky.
Mluvil jsem s našimi vysoce postavenými celníky dávno, ještě když jsem byl šéfem, s těmi nejvýše postavenými. A oni mi strašně nadávali na ty Gaidary a Čubajsovy lidi,
protože říkali, že nerozumí ničemu v životě.
A říkali mi, že musí nutně existovat pašování v rozsahu 10-12-15 % z celkového obchodního toku, a to z ekonomických důvodů, protože existují zboží, u kterých je prostě nerentabilní platit cla v plné výši. A proto že takový život začíná ještě něčím jiným.
Říkám mu: „Ano, a ty to všechno reguluješ?“
On říká: „A já to všechno reguluji“, říká.
A pak mi začal vysvětlovat, že všichni celníci v každém celním
představitelství mají své správné pašeráky, kteří jsou někdy třetí,
čtvrtá, pátá generace, kteří přesně znají všechna pravidla, kterým
lze přesně říct, že tohle teď není potřeba, nebo že objemy jsou větší, než je potřeba
- Víte, mnohokrát jsem viděl, jak pracuje Anatolij Borisovič Čubajs, ne že by se o něm nemluvilo. A on byl velmi slabý manažer. To znamená, že absolutně nedokázal přimět někoho něco udělat, ale byl naprosto geniální aparátčík v osobním smyslu.
Proto mohl vyřešit prakticky jakýkoli úkol, který musel udělat osobně.
Ale jakmile došlo na to, že bylo třeba udělat současně tohle, tohle, tohle, tohle, tohle,
tohle a tohle, všechno se rozpadlo. Tak. Ale s tím se nedalo nic dělat.
A v určitém okamžiku mi to řekl přímo.
Řekl: „Co s tím můžu dělat? Nemůžu nic dělat.“
Tak. Takhle je Donald Fredovič přímý, jakoby se výrazně liší od Čubajse,
protože je velmi slabý aparátčík.
Tak. A on, víte, když se tam mluví o severním potoku, vidí, kde je zisk.
Povede se to, nepovede se to, to je samostatné téma. Ale je jasné, co dělat a jak to dělat.
- Když jde o to, vystěhovat obyvatelstvo z Gazy a postavit tam superhotel, to také chápe.
Ale propustit celou hromadu pitomců, i když neumí pracovat, je naprosto šílená otrava a žádný zisk. Tak to je
No, obecně to byla od začátku výhodná akce. Mohli tím ušetřit spoustu peněz.
No, byrokratický aparát se rozrostl. Jakmile pochopili, že toho moc neušetří, Trump vlastně ztratil zájem. No, tam je opravdu potřeba některé propustit, jiné přijmout funkcionáře, ano, psát rozpisy pracovníků. No, je to tak, že je třeba mít velmi specifické lidi, a Trump takové prostě fyzicky nemá. Proto se mu to nepovedlo.
Všimněte si, že i v politice takhle hraje, hraje si na politiku, a pak bum a přejde k obchodu.
To je přesně to, co je tak nějak dobré a špatné. Je to prostě specifika, tedy způsob uvažování.
A mimochodem, teď se nějak pohádal se Švýcarskem, s prezidentkou, která se jmenuje Karin Keller-Sutter. Ona asi počítala s 10% celními sazbami, ale dostala 39.
Čím Švýcarsko Trumpovi nevyhovelo? Nevím. Nevylučuji, že je to proto,
že od Švýcarska něco chtěl a nedostal to.
Říká: „Ach, tak mi to nedali. No, tak to budete mít 39.“ A mohl dát i 390.
Jak se říká, je to velmi dobrosrdečný člověk.
Jistě pamatujete, že první zemí, která s ním uzavřela tarifní dohodu, byl Vietnam . . .
Protože Vietnam usoudil, že většinu těchto peněz zaplatí američtí zprostředkovatelé ze
svých nadměrných zisků. No, ať si to zaplatí. Co je nám do toho?
To je vše. No, tedy vychází to, že se jedná o skrytou formu zdanění Američanů.
Ano, samozřejmě, přirozeně, existuje test. Své lidi po ruce, odkud brát peníze jen od nich a jak, vlastně, i od Evropanů. Je přece jasné, že pokud jde o některé finanční toky, tak tam lze jakoby umístit nějakého svého člověka, který, pokud je tlak vysoký, může tam vyříznout okénko a takhle otevřít a odtud všechno.
V osmnáctém balíčku sankcí pro RF jsou mimochodem sankce proti Severnímu potoku.
Budou je stydlivě rušit, jako Zelenskyj zákon o NABU, pokud se Trump dohodne s Ruskem?
Ne, bude to prostě americký ropovod. Jaké sankce proti americkému ropovodu?
A tam je napsáno o Severním proudu, ne o jeho vlastnictví.
Přejmenují ho a hotovo.
Přejmenují, ano. Trumpův proud . . .
khazin.ru
Zdroj: https://rutube.ru/video/acd9ec164ced14f00fea18f2090ed732/
Trumpova cla a trh s ropou, prodej juanů centrální bankou, snížení klíčové sazby
Proč centrální banka prodává juany na domácím trhu a jak to souvisí s de-dolarizací domácí ekonomiky? Proč správa Suezského průplavu prohlašuje, že chce spolupracovat s Ruskem?
Získají Američané dividendy z výnosů z cel?
A vzdá se Indie ruské ropy?
Michail Chazin: „Jde o to, že cena ropy, obecně řečeno, samozřejmě koreluje s počtem barelů, ale zdaleka ne přímo. A ty samé rizika hrají mnohem větší roli. A protože situace na Blízkém východě je dost napjatá, je to velmi choulostivá, delikátní a složitá záležitost.
Chápete, Trump má díru v rozpočtu. Tu díru je třeba zacelit. Proto si myslím, že tyto peníze půjdou právě na zacelení díry. Nebudou stačit. Kromě toho je třeba si uvědomit, že ve skutečnosti to nepřináší žádné zvláštní výhody. Proč? Protože když skutečně zavedete cla, znamená to, že dovážené zboží se zdraží přesně o výši těchto cel.
To znamená, že vaši občané budou muset zaplatit víc. A to jim musíte dát z rozpočtu.
Vzal jste z jedné kapsy a dal do druhé. Je tu ale jedno pozitivum , pokud se tato cla vybírají, mělo by to nějak stimulovat domácí výrobu, a pak to opravdu bude lepší.
To znamená, že smyslem není získat z toho příjem...“
- Izrael Husiti , Severní kanál, černé moře tam jsou dnes problémy napr,Kazachstán
- Americké břidlicové společnosti potřebují vyšší ceny.
Od té doby Američané udělali jeden trik. Odpustili jim všechny dluhy břidlicovým společnostem, ale oni zkrachovali, ano, a komu dlužím, všem odpouštím.
- A vlastně teď je pro USA zásadně důležité, aby se břidlicový průmysl rozvíjel z banálního důvodu,
jako jediný může zajistit tu ropu a plyn, které Spojené státy americké slíbily prodat Uršule
Von der Leyen. Proč Uršula potřebuje tolik ropy a plynu, to nevím, ale slíbila to.
Ne, ona to nepotřebuje, nepotřebuje to. Prostě musí vrátit peníze a hotovo.
Je tu jedna hypotéza, že nějakí špatní lidé, kteří dostali od Trumpa tajné povolení,
přijedou do Moskvy a potají odkoupí Severní proud.
Dále, tedy, oni s tím Severním proudem,
tedy, dále oni s tím Severním proudem, začnou v Rusku nakupovat za rubly ropu a plyn.
A dále, když se to dostane do Severního proudu, bude to už americký ropný plyn,
který se dostane do už amerického ropovodu. A dál bude směřovat do Německa a v souladu
s požadavky Uršuly von der Leyen kde bude nakupován za ceny americké ropy a plynu.
A rozdíl oproti výrobním nákladům budou určovat určití soudruzi, mezi nimiž bude implicitně přítomen náš přítel Donald Fedorovič, a bude rozdělen poctivě nebo spravedlivě.
Nebo bratrsky. A řekněte mi, ta cena, za kterou Američané koupí naši ropu a plyn,
no, ropu v tomto případě, bude v souladu s limitem stanoveným EU?
No a co na tom, jaký limit? Nějak se domluvíme.
No, to znamená, že limit v zásadě nebude existovat.
To jsou všechno hlouposti. Ano, oni od samého začátku uznali, že je to hloupost.
Ještě předtím, než to všechno začalo.
To znamená, že pochopili, že to nefunguje. Tak si to přece uvědomte.
No, v osmnáctém balíčku ho snížili a navíc vymysleli schéma.
V souladu s tím má tam plovoucí cenu.
Tady je cena na burze minus tolik a tolik, to znamená, že tady je ten strop.
Víte, existuje skvělý vtip o tom, jak
Průvodce v zoo ukazuje dětem slona a
říká jim, že za den sní tolik a tolik sena, tolik a tolik zelí, tolik a tolik toho a toho,
toho a toho. Říká: „Cože, on toho tolik sní?“ ptá se nějaký chlapec, a oni mu odpovídají:
„Sní toho samozřejmě tolik, ale kdo mu to dá?“
No jasně, nikdo mu to nedá.
A co kdybychom pokračovali v tématu
logistiky? Je tu ještě jedna novinka, kterou jsem například vůbec nepochopil v tom smyslu,
že „Cože, on toho tolik sní?“ ptá se nějaký chlapec a dostane odpověď: „Sní toho
samozřejmě hodně, ale kdo mu to dá?“ No jasně, nikdo mu to nedá.
- A co kdybychom pokračovali v tématu logistiky?
Je tu ještě jedna zpráva, kterou jsem například vůbec nepochopil v tom smyslu, že
se ukazuje, že takové rozdělení existuje. Existuje zóna Suezského průplavu, existuje vedení samotného Suezskýho průplavu. A právě toto vedení nabídlo Rusku spolupráci.
Proč by Suezského průplav spolupracoval s Ruskem?
No, asi k tomu existují nějaké důvody.Mám jednu verzi. Kanál je velmi specifická věc,
kterou neustále zasypává písek, je třeba ji neustále čistit a pracovat s ní
Mám podezření, že bylo přijato nabídka, aby z Ruska přijelo nějaké množství bagrů, které by začaly vybagrovávat písek ze dna Suezského průplavu. No a vůbec jakoby uklízet pořádek.
Vzhledem k tomu, že s Egyptem máme jakoby, no, jakoby slušné vztahy, což
se nedá říct o Velké Británii a některých dalších, nesmíme při tom zapomenout, že Egypt má složité vztahy s Tureckem, protože Egypt je největší arabská země a jakoby se domnívá,
že má právo ovlivňovat situaci v arabském světě. A Turecko má na tuto věc jiný názor.
Kromě toho se tam v Libyi hádají mezi sebou, kdo je kdo.
Proto nevylučuji, že to tak je, ale přesně to nevím
- Kromě toho je tu ještě jedna maličkost. Mám podezření, že Egypt má podezření,
že můžeme ovlivnit Husity, aby co nejvíce lodí proplouvalo Bab al-Mandabským průlivem.
Protože když už vpluli do Rudého moře, kam jinam by mohli plout?
No, samozřejmě mohou plout do Akaby a do Jordánska. Ještě je tu,izraelský přístav v Akabském zálivu, ale tam lodě Húsitů nepustí. A v zásadě, tenhle naše stínové loďstvo,
které přepravuje ropné produkty, využívá tak intenzivně Suezský kanál, nebo má jiné trasy? Ne, samozřejmě ho využívají, vždyť pluje do Indie.
No, jsou tam různé, jsou tam z Černého moře, ale v Černém moři jsou teď problémy.
A kromě toho ho využívají tankery, které se plní kazachstánskou ropou, která
teče ropovodem do Černého moře. No a pak logická otázka ohledně Indie, když už jsme o tom začali mluvit, navzdory všemu, ještě před vypršením termínu slavného ultimáta Trumpa Rusku,
ale ve skutečnosti spíše Indii a Číně . . .
Větší mírou ano, Donald Fredovič zaveden takové clo proti Indům, a Indové nyní sedí a přemýšlejí, zda si vzít ruskou ropu, nebo ne. Pokud si ji nevezmou, bude to mnohem dražší.
Ztratí tam deset miliard ročně. Pokud ji nebudou brát, ekonomika utrpí.
Co si o tom myslíte, lze zde rozvázat geopolitický uzel, nebo ne?
No, Indie již oznámila, že jakoby omezení nákupu ruské ropy nebylo zavedeno, že to jsou všechno hlouposti.
Čína již oznámila, ano, že nepřijímá americké sankce proti těm, kteří kupují ruskou ropu.
Jako že jsme suverénní stát, od koho chceme, od toho kupujeme.
Znamená to, že Indie nemá kam utéct? Co má tedy říct? Na rozdíl od Číny nejsme suverénní stát.
Proto si myslím, že Indie to také pošle. Tak. A vy, kromě toho, nezapomeňte,
že stoprocentní sankce vůči Číně znamenají růst cen pro americké občany, kteří používají čínské výrobky. Tady. No a kromě toho, jsou tu různé nuance, protože co brání
indické lodi připlout do Mexika a nalepit štítek „made in Mexico“, že?
A jak to bude ve španělštině vyrobeno, to nevím. Tak. A pro Číňany je to jasné,
plují do Vancouveru a tam bude cedulka „made in Canada“.
A Kanada to bude dělat, aby naštvala Trumpa, se kterým se také velmi ztrapnili?
Protože Kanada také udělala 25 %, takže všichni jsou rozzuření, ale za to se u nás znovu rodí stará, dobrá, velmi stará, téměř nejstarší profese s názvem pašerák.
No jo. Red Butler je zase hlavní hrdina současnosti, jen teď vypadá jinak,
Já teď udělám malou odbočku, abych trochu pobavil naše diváky.
Mluvil jsem s našimi vysoce postavenými celníky dávno, ještě když jsem byl šéfem, s těmi nejvýše postavenými. A oni mi strašně nadávali na ty Gaidary a Čubajsovy lidi,
protože říkali, že nerozumí ničemu v životě.
A říkali mi, že musí nutně existovat pašování v rozsahu 10-12-15 % z celkového obchodního toku, a to z ekonomických důvodů, protože existují zboží, u kterých je prostě nerentabilní platit cla v plné výši. A proto že takový život začíná ještě něčím jiným.
Říkám mu: „Ano, a ty to všechno reguluješ?“
On říká: „A já to všechno reguluji“, říká.
A pak mi začal vysvětlovat, že všichni celníci v každém celním
představitelství mají své správné pašeráky, kteří jsou někdy třetí,
čtvrtá, pátá generace, kteří přesně znají všechna pravidla, kterým
lze přesně říct, že tohle teď není potřeba, nebo že objemy jsou větší, než je potřeba
- Víte, mnohokrát jsem viděl, jak pracuje Anatolij Borisovič Čubajs, ne že by se o něm nemluvilo. A on byl velmi slabý manažer. To znamená, že absolutně nedokázal přimět někoho něco udělat, ale byl naprosto geniální aparátčík v osobním smyslu.
Proto mohl vyřešit prakticky jakýkoli úkol, který musel udělat osobně.
Ale jakmile došlo na to, že bylo třeba udělat současně tohle, tohle, tohle, tohle, tohle,
tohle a tohle, všechno se rozpadlo. Tak. Ale s tím se nedalo nic dělat.
A v určitém okamžiku mi to řekl přímo.
Řekl: „Co s tím můžu dělat? Nemůžu nic dělat.“
Tak. Takhle je Donald Fredovič přímý, jakoby se výrazně liší od Čubajse,
protože je velmi slabý aparátčík.
Tak. A on, víte, když se tam mluví o severním potoku, vidí, kde je zisk.
Povede se to, nepovede se to, to je samostatné téma. Ale je jasné, co dělat a jak to dělat.
- Když jde o to, vystěhovat obyvatelstvo z Gazy a postavit tam superhotel, to také chápe.
Ale propustit celou hromadu pitomců, i když neumí pracovat, je naprosto šílená otrava a žádný zisk. Tak to je
No, obecně to byla od začátku výhodná akce. Mohli tím ušetřit spoustu peněz.
No, byrokratický aparát se rozrostl. Jakmile pochopili, že toho moc neušetří, Trump vlastně ztratil zájem. No, tam je opravdu potřeba některé propustit, jiné přijmout funkcionáře, ano, psát rozpisy pracovníků. No, je to tak, že je třeba mít velmi specifické lidi, a Trump takové prostě fyzicky nemá. Proto se mu to nepovedlo.
Všimněte si, že i v politice takhle hraje, hraje si na politiku, a pak bum a přejde k obchodu.
To je přesně to, co je tak nějak dobré a špatné. Je to prostě specifika, tedy způsob uvažování.
A mimochodem, teď se nějak pohádal se Švýcarskem, s prezidentkou, která se jmenuje Karin Keller-Sutter. Ona asi počítala s 10% celními sazbami, ale dostala 39.
Čím Švýcarsko Trumpovi nevyhovelo? Nevím. Nevylučuji, že je to proto,
že od Švýcarska něco chtěl a nedostal to.
Říká: „Ach, tak mi to nedali. No, tak to budete mít 39.“ A mohl dát i 390.
Jak se říká, je to velmi dobrosrdečný člověk.
Jistě pamatujete, že první zemí, která s ním uzavřela tarifní dohodu, byl Vietnam . . .
Protože Vietnam usoudil, že většinu těchto peněz zaplatí američtí zprostředkovatelé ze
svých nadměrných zisků. No, ať si to zaplatí. Co je nám do toho?
To je vše. No, tedy vychází to, že se jedná o skrytou formu zdanění Američanů.
Ano, samozřejmě, přirozeně, existuje test. Své lidi po ruce, odkud brát peníze jen od nich a jak, vlastně, i od Evropanů. Je přece jasné, že pokud jde o některé finanční toky, tak tam lze jakoby umístit nějakého svého člověka, který, pokud je tlak vysoký, může tam vyříznout okénko a takhle otevřít a odtud všechno.
V osmnáctém balíčku sankcí pro RF jsou mimochodem sankce proti Severnímu potoku.
Budou je stydlivě rušit, jako Zelenskyj zákon o NABU, pokud se Trump dohodne s Ruskem?
Ne, bude to prostě americký ropovod. Jaké sankce proti americkému ropovodu?
A tam je napsáno o Severním proudu, ne o jeho vlastnictví.
Přejmenují ho a hotovo.
Přejmenují, ano. Trumpův proud . . .
Эфир Радио Спутник 4.08.2025
Эфир М. Хазина на «Радио Спутник» (04.08.2025): анализ экономических трендов, политика США, глобальные вызовы. Слушайте онлайн.
khazin.ru
Zdroj: https://rutube.ru/video/acd9ec164ced14f00fea18f2090ed732/
Naposledy upravené: