• Oznam: na nasledovných stránkach môžete nájsť Konceptuálneho Bota, ktorý je trénovaný na odpovede z českých prekladov VP ZSSR. Preto sa odporúča používať český jazyk. mariasky.cz nabojpravdy.cz

Čo teraz čítate?

• Thread starter Thread starter JolnyC
  • Start date Start date
  • Štítky Štítky
    knihy
No, podle údajů ji mělo auto srazit 11. srpna, nezemřela hned...
V tomto dobovém článku
např. jeden odstavec zní:

"Miss Mitchell suffered a sudden sinking spell shortly after 11 A. M. today. Three physicians were in attendance when death came at 11:59."

A zde
se mj. píše:

"For many years after Gone With the Wind’s release, Mitchell insisted that, because of the disruption the book caused in her life, she had no intention of ever writing again. By the late 1940s, though, much of the excitement had waned, and she was considering ideas for a new novel. On August 11, 1949, Mitchell was crossing the street on her way to a movie theatre when she was struck by a speeding car. She suffered extensive internal injuries, including a skull fracture, and died five days later. Her death was lamented in newspapers around the world; U.S. Pres. Harry S. Truman lauded Mitchell as “an artist who gave the world an eternal book.”

Ještě taková zajímavost, která se mi vynořila z paměti patrně v souvislosti s tímto příspěvkem:

Jediný dospělý mužský přeživší z Lidic, kterého ve filmu Lidice ztvárnil Karel Roden, se jmenoval František Seidl:

Z článku:

"Svůj příběh vyprávěl začátkem 60. let 20. století Zdeňku Mahlerovi, scenáristovi filmu Lidice. Jeho postavu (ve filmu se jmenuje František Šíma), ztvárňující jediného muže, který přežil vypálení Lidic, obsadil herec Karel Roden."

"Údaje o jeho smrti se rozcházejí, ale dle jedné verze byl sražen při jízdě na bicyklu automobilem, když jel z práce, ve věku 77 let (i v důchodu si v Kladně přivydělával)."

Čili poslední (v té době) dospělý mužský obyvatel vyvražděné obce Lidice poté, co se svěří literátovi a upozorní tak na svou existenci, je sražen autem.
Zajímavý je také v článku uvedený věkový údaj "77 let", neboť podle zde uvedených dat narození a úmrtí mu bylo "pouhých" 74.

Ale život je jen (jedna velká) náhoda ...

Naposledy upravené:
O cyklech a dalších historických a astrologických tématech

Objednal a dočetl jsem tuhle knížku a musím říci, že mě příjemně překvapila. Jde o práci nejen analytickou ( jak by se od astrologického pojednání dalo čekat ) ale i syntetickou, v tom smyslu, že z odhalených prvků jsou skládány poměrně zajímavé a originální mozaiky.
Spoluautorem je doktor Theodor Vulić jehož dějinně matematické bádání pokládám za nesmírně cenné a muselo jej stát mnoho práce i času.
Z hlediska 2. tzv. chronologické priority řízení je tato kniha smělým krokem k prozkoumání práce prediktora z hlediska přesných vědeckých a matematických vzorců v zaznamenaných dějinách. Nevím jak moc mohu citovat ale kniha obsahuje zajímavé cykly-vzorce, které se opakují +/- rok maximálně dva. Jsou zde rozpočítány dějinné vzorce České republiky + Slovenska srovnané s analogickými procesy Juhoslávie resp. Srbska + Chorvatska. Zajímavé jsou i výpočty paralel mezi životy panovníků a prezidentů v těchto zemích. Nesmírně zajímavé mi přišlo srovnání Anglické buržoazní revoluce 1644 a Velké francouzské buržoazní revoluce 1789 kde se obdobné události opakovaly po 143/144 letech např. veřejná poprava Karla I. Stuarta dekapitací 1649 a poprava Ludvíka XVI. roku 1793 taktéž dekapitací. Je tam mnoho dat k ověření a dalšímu bádání. Neméně zajímavá je paralela mezi Athénskou republikou a SSA kde obojí tak dlouho ´´vyváželo demokracii´´ až se propracovalo k teroru a zániku..
Vřele doporučuji k přečtení, je to ten typ knížečky ze které když se začnete dělat výpisky, skončíte s mnohem tlustším sešitem poznámek než byla kniha sama. Toť krása dialektického přístupu k psaní.

Naposledy upravené:
Výborná kniha. veľa užitočných informácií.

Niekedy sa však akosi stratím v texte. Uniká mi podstata. Neviem si zvyknúť na tento štýl písania.

teo.webp

Naposledy upravené moderátorom:

Příběhy z pouští a zahrad​

Ještě jsem na našem knižním trhu objevil tuto knížečku, krom příběhů které Súfíové používali při výkladu jejich Učení, jsou zde i příběhy které se o mistrech, básnících (např. Rúmí) a známějších postavách vyskytujících se okolo tohoto směru vypráví. Kniha je dobře stravitelná a čtivá. Některé příběhy mají na konci i drobné vysvětlení/výklad - ten ale jistě není konečný a jediný, Súfijské příběhy mají mnoho úrovní a většinou je lze vyložit z hlediska různých postav v příběhu ( jak by se měl poučit lakomý obchodník, co plyne z příběhu pro žebráka a třeba i kterak se měl správně zachovat šejk který je soudil..). Zde ale už k úpnému pochopení příběhů pomůže leda živý Súfí nebo Rozlišení od Boha dané.

Naposledy upravené:
.. do posledných dní vojny sa v princípe dalo "zavolať" z Berlína do Tokia a skutočný poplach nemeckých obranných zložiek nastal až vtedy, keď následkom istej "pulznej" okolnosti vypadol "signál".. ak si uvedomíme, že Osvienčim, respektíve tento IG Farben koncern zožral viac elektrickej energie ako celé mesto Berlín, že bol postavený blízko ložiska istej strategickej suroviny a s dostatkom vody..že Nemci mali dve úrovne fejkových vedcov (medzi fejkových patrili aj takí ako Heissenberg, či von Braun), tak nás vôbec neprekvapí, že Američania sa hnali celkom iným smerom, ako na Berlín.. a že hádam najtajnejší zbrojný program mala na starosti Nemecká pošta (sic!). Na autora ma upozornil Fursov v akomsi staršom videu.. dlho som tomu neprikladal žiadnu váhu, až napokon, ako to už v takýchto prípadoch býva, mi padla sánka a z niektorých záverov som sa doteraz celkom "nespamätal".. https://www.databazeknih.cz/prehled...tidu-prahu-a-plzen-rise-cerneho-slunce-541125

Ak poznáte vo svojom okolí človeka, ktorý sa štylizuje do postoja niekoho, koho takmer nič neprekvapí, odporučte mu knihu M. Hudsona: https://torden.sk/produkt/superimperializmus/.
Nie je to kniha na jeden večer, ani na dva.. pôjde o ťažký zápas, nie len s počtom strán (cez 500). Vyhráva však každý, kto sa zúčastní..Hudson popísal najväčší lup moderných dejín, a to, myslím, za prečítanie stojí!

.. do posledných dní vojny sa v princípe dalo "zavolať" z Berlína do Tokia a skutočný poplach nemeckých obranných zložiek nastal až vtedy, keď následkom istej "pulznej" okolnosti vypadol "signál".. ak si uvedomíme, že Osvienčim, respektíve tento IG Farben koncern zožral viac elektrickej energie ako celé mesto Berlín, že bol postavený blízko ložiska istej strategickej suroviny a s dostatkom vody..že Nemci mali dve úrovne fejkových vedcov (medzi fejkových patrili aj takí ako Heissenberg, či von Braun), tak nás vôbec neprekvapí, že Američania sa hnali celkom iným smerom, ako na Berlín.. a že hádam najtajnejší zbrojný program mala na starosti Nemecká pošta (sic!). Na autora ma upozornil Fursov v akomsi staršom videu.. dlho som tomu neprikladal žiadnu váhu, až napokon, ako to už v takýchto prípadoch býva, mi padla sánka a z niektorých záverov som sa doteraz celkom "nespamätal".. https://www.databazeknih.cz/prehled...tidu-prahu-a-plzen-rise-cerneho-slunce-541125
Při hledání v katalogu naší knihovny jsem ji nenašel (měli tam jen jednu jeho dříve vydanou knihu - "SS bratrstvo zvonu") a při hledání, kde ji koupit, na mě vyskočila ještě tahle:

Při hledání v katalogu naší knihovny jsem ji nenašel (měli tam jen jednu jeho dříve vydanou knihu - "SS bratrstvo zvonu") a při hledání, kde ji koupit, na mě vyskočila ještě tahle:
SS bratrstvo zvonu v originále vyšlo chronologicky až po "Tajná válka.." mám ju zatiaľ len prelistovanú, ale vyzerá to byť ešte väčší náklad. Farrel má podľa mňa jeden veľký hendikep, a to, že je vo svojej podstate solitér.. navyše sa pohybuje v oblasti, kde je veľmi ťažké zvoliť vhodný názov knihy, čo jej "marketingovo uberá" a odrádza seriózneho čitateľa. Je to na škodu veci, lebo témy a súvislosti okolo nemeckej atómovej bomby, ktorým sa prioritne venuje, majú tak ďalekosiahly dopad na následne udalosti, že je veľmi ťažké zhodnotiť všetky následky..

SS bratrstvo zvonu v originále vyšlo chronologicky až po "Tajná válka.." mám ju zatiaľ len prelistovanú, ale vyzerá to byť ešte väčší náklad. Farrel má podľa mňa jeden veľký hendikep, a to, že je vo svojej podstate solitér.. navyše sa pohybuje v oblasti, kde je veľmi ťažké zvoliť vhodný názov knihy, čo jej "marketingovo uberá" a odrádza seriózneho čitateľa. Je to na škodu veci, lebo témy a súvislosti okolo nemeckej atómovej bomby, ktorým sa prioritne venuje, majú tak ďalekosiahly dopad na následne udalosti, že je veľmi ťažké zhodnotiť všetky následky..
Každopádně si ji v knihovně půjčím a popř. si ty ostatní dvě koupím. Kromě otázky atomové bomby vypadá slibně i téma vývoje "antigravitačních" letounů a jeho poválečného pokračování v utajeném (post-nacistickém?) společenském systému, které je nastíněno v stručném popisu té třetí knihy. Mnohé by tím do sebe zapadlo a vysvětlilo se.

Naposledy upravené:
Každopádně si ji v knihovně půjčím a popř. si ty ostatní dvě koupím. Kromě otázky atomové bomby vypadá slibně i téma vývoje "antigravitačních" letounů a jeho poválečného pokračování v utajeném (post-nacistickém?) společenském systému, které je nastíněno v stručném popisu té třetí knihy. Mnohé by tím do sebe zapadlo a vysvětlilo se.
Zajímavé video k tématu:

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=6EZBht_W63E

Výborná kniha. veľa užitočných informácií.

Niekedy sa však akosi stratím v texte. Uniká mi podstata. Neviem si zvyknúť na tento štýl písania.
Dobrý postreh. To, že pri čítaní knihy MUDr. Rosinského sa stratí čitateľ v texte alebo mu unikne podstata (nesúvisí to len zo štýlom písania) je pochopiteľné. Pretože pre pochopenie textov MUDr. Rosinského by čitateľ musel poznať schému myslenia, ktorú používa. Vlastne každá filozofia a náboženstvo má schému, na základe ktorej sa písali texty, stavali kostoly a katedrály, robili reliéfy, nástenné maľby a oltáre.. Takže pokiaľ čitateľ alebo študent nepozná schému, na základe ktorej fungujú napr. egyptské nástenné maľby a reliéfy tak mu unikne ich význam a podstata.

@marin

Áno, štýl je špecifický. Každopádne kniha je pre mňa veľmi užitočná. Vďaka nej som si uvedomil ako nezvládnutá nenávisť v mojej rodine ovplyvnila vzťahy. Jeden člen mojej rodiny ma extrémne kritizoval (už nie sme v kontakte) a ja som nechápal, prečo to má na mňa taký vplyv. Prečo to neustále koluje v mojej mysli. Vďaka knihe som si uvedomil, že jeden člen rodiny jednal so mnou v silnej nenávisti, ktorú sa dovtedy zdala len ako obyčajné rozčúlenie a moje rozhodnutie prerušiť s ním komunikáciu hodnotím aj vďaka knihe ako správne.

V knihe Osoba a Bytie sa W. N. Clarke zaoberá pojmom ľudskej osoby stručným, ale čitateľným a zrozumiteľným spôsobom. Jeho pojednanie nie je povrchnou správou, ale premyslenou syntézou zasadenou do širšieho kontextu. Vychádza z metafyzických základov (osoba ako najvyšší spôsob bytia) a potom dospieva k dôsledkom osobnej koncepcie človeka.

570_osoba.webp

myslím, že to nebudú zle investované prostriedky..ono, priznám sa, neobľuboval som "podobný" druh literatúry, lebo zvyčajne vývody vždy končili v okultizme, kam sa dá zviesť čokoľvek, ak sú závery pochybné..preto som na tento druh literatúry na dlho zanevrel. Farrell sa však o tieto témy len obtrie, sú prítomné na pozadí, ale neobťažujú inteligenciu čitateľa.. gro argumentácie je na technike, respektíve úrovni jej vyspelosti, pričom umelo nepreháňa.
..a k téme Antarktídy nižšie - áno, iste, obísť sa to nedá. Za posledných niekoľko rokov som dospel k záveru, že za témou "Antarktída" sa naozaj čosi skrýva.. pátral som po rôznych zdrojoch a väčšinu som po zrelej úvahe postupne zavrhol. Z autorov, pri ktorých človek rozhodne spozornie, je napríklad Владимир Яшкардин, prednášky sú dostupné.
ps, priznám sa, rozumnú knihu o Antarktíde som ešte nečítal. Lebo - a to je to čudné - tak, ako je na nete, povedzme 90% všetkého blbosť, tak pri Antarktíde je to hádam 99,5%.

Farrell sa však o tieto témy len obtrie
A hlavně k nim přistupuje racionálně a kriticky. Stejně tak u autorů, na které se odkazuje, poukazuje na případnou přehnanou bájivost.
Kniha je nabitá informacemi, že se v tom místy ztrácím a čtení jde pomalu, jsem ani ne ve čtvrtině. Je to asi také tím suchým dokumentárním stylem, ale i tak se od čtení dá stěží odrhnout. Určitě stojí za přečtení.
Ty ostatní dvě už jsem si koupil, a koupím si asi i tuhle, až ji dotisknou (v knihkupectvích není a v antikvariátech začíná na cca 500,- Kč, viděl jsem cenu i přes 1000,-).

Jinak asi bude stát za přečtení i tato kniha:
z které zřejmě hodně čerpal.

Naspäť
Top Bottom