• Oznam: na nasledovných stránkach môžete nájsť Konceptuálneho Bota, ktorý je trénovaný na odpovede z českých prekladov VP ZSSR. Preto sa odporúča používať český jazyk. mariasky.cz nabojpravdy.cz

Čo teraz čítate?

• Thread starter Thread starter JolnyC
  • Start date Start date
  • Štítky Štítky
    knihy
Neviem, čo ma čaká v ďalšom texte, ale aj keby to malo byť len o tom úvode, tak to stojí za to.
Aj ďalší text stál za to. Vynikajúca analýza Slovákov a Slovanov (plne v súlade s pohľadmi E.Páleša na budúcnosť Slovanov). Už v tomto diele predpovedal, že násilná maďarizácia v dohľadnej budúcnosti zničí Uhorsko - roztrhá ho z vnútra. Inak, toto bolo aj dôvodom Sarajevského atentátu na Františka Ferdinanda d’Este rakúsko-uhorského následníka trónu - on chcel nielen zastaviť maďarizáciu ale reformovať Rakúsko-Uhorsko - dať jednotlivým národom jazykovo-kultúrnu autonómiu, a to mebolo v plánoch globálneho riadenia. A tak jak násilná maďarizácia rozbila a zničila Uhorsko, tak aj násilná ukrajinizácia zničila Ukrajinu.
Jedine s čím nesúhlasím v jeho knihe, tak sú to 4., 5. a 6. kapitoly - ranné dejiny Uhorska a Veľkej Moravy - obsah je plne v súlade s oficiálnou históriou - ale to beriem ako daň za pokus nerozhnevať si Viedeň pri snahe zastaviť maďarizáciu.

Inak, toto bolo aj dôvodom Sarajevského atentátu na Františka Ferdinanda d’Este rakúsko-uhorského následníka trónu - on chcel nielen zastaviť maďarizáciu ale reformovať Rakúsko-Uhorsko - dať jednotlivým národom jazykovo-kultúrnu autonómiu, a to mebolo v plánoch globálneho riadenia.
Já to vidím tak, že Franz Ferdinand nedokázal rozklíčovat sdělení jasně demonstrující plány globálního zákulisí, jenž bylo otištěno 25. prosince 1890 v britském periodiku zvaném Truth (Pravda). Sdělení bylo prezentováno jako sen (noční můra) mladého německého císaře Viléma II., přičemž (satirické vánoční) vydání zmíněného periodika bylo věnováno hypnóze. Text byl doprovázen malůvkou plnou symbolů, jejíž součástí je velmi zajímavá "prorocká" mapka. Tato mapa ukazuje Rusko jako poušť - to se naštěstí nenaplnilo díky bolševismu. I období obecně známé jako "fin de siècle" mělo svůj "Posthistorický piknik".

Zaujímavé čítanie je aj od autorky Bernadete fon Dreinen a následne jej dcéry Christina fon Dreinen.

Christina - dvojčata zrozená jako světlo​

A väčšina čo tam popisuje je naozaj tak. Ale samozrejme, to je zase na každom individuálne, ako to vníma.

Publicista Sergej Kara-Murza zemřel v Moskvě
Známý publicista a autor vědeckých prací Sergej Kara-Murza zemřel ve věku 87 let, oznámil to spisovatel Zachar Prilepin.

Prilepin uvedl, že Kara-Murza byl jedním z jeho hlavních učitelů a jedním z nejchytřejších
a nejčestnějších lidí své doby, píše „Moskva 24“.

„Jeho knihy Manipulace s vědomím a Sovětská civilizace měly klíčový vliv na mé formování,“ poznamenal Prilepin.

Kara-Murza se narodil 23. dubna 1939 v Moskvě. V roce 1961 absolvoval Moskevskou univerzitu, poté pracoval na Kubě a také v Institutu historie přírodních věd a techniky v SSSR. V letech 1988–1996 přednášel na univerzitách ve Španělsku a od března 2013 vedl Centrum pro problémovou analýzu a projektování řízení.

Během své kariéry Kara-Murza napsal více než 50 vědeckých článků a stal se autorem řady známých knih, včetně „Problémy organizace vědy“ a „Technologie vědeckého výzkumu“, a byl také spoluautorem „Základů vědecké metodologie“.

Vydal také další knihy, například
"Tajný lexikon ruského šamanismu", "Učitel hovoří" a "Duše a zrak",
které se částečně týkají ruské kultury a historie.
50184400.webpS._KaraMurza__Sovetskaya_tsivilizatsiya._V_dvuh_knigah._Kniga_2._Ot_Velikoj_Pobe.webpimage;s=1000x700.webp

Naposledy upravené:
Pokud si chcete na příkladu zkušeností jedné rodiny, která nikdy nestála stranou událostí, udělat celkový obrázek o tom, jak u nás žili lidé, oč bojovali a jakými způsoby od Rakouska-Uherska až po první republiku, takový dějepis říznutý občanskou naukou podaný velice stravitelnou románovou formou (v termínech Koncepce sociální bezpečnosti by šlo o doplnění mozaiky na úrovni první a druhé priority, konceptuální a chronologické), velice vám doporučuji trilogii od Antonína Zápotockého. Ty knihy na sebe navazují jen volně a chronologicky jdou za sebou následovně: „Vstanou noví bojovníci“, „Bouřlivý rok 1905“, „Rudá záře nad Kladnem“. Patří k tomu ještě Rozbřesk, ten pojednává o jeho babičce, je tedy z doby nejstarší (na její osobě je dost názorně vyobrazeno, jak se člověk mění s rozdílným informačním naplněním, a jak po získání určitých informací nechápe, jak se mohl dříve chovat tak hloupě, tj. jak je informační naplnění z hlediska řízení jedinců i davů velice důležité). Je to takový velice hodnotný doplněk, ale ty tři jsou nosné. Dále bych od Zápotockého doporučila „Po staru se žít nedá“, jedná se o soubor jeho rozhlasových vystoupení a článků z let 1945-46. Dává to velmi dobrou představu o situaci u nás po válce, protože v nich vesměs polemizuje s opozicí tvářící se „demokraticky“ a fakticky i o praktickém řízení. Ale radila bych napřed si přečíst ty tři knihy, abyste potom lépe pochopili řadu jeho ironických poznámek i informační náplň tehdejších lidí. Knihy samozřejmě naleznete především v antikvariátech, předpokládám, že v knihovnách už jsou dávno vyřazené.

(v termínech Koncepce sociální bezpečnosti by šlo o doplnění mozaiky na úrovni první a druhé priority, konceptuální a chronologické)
Už jsem to tady viděl vícekrát, tak jsem si to zadal do hledání a vyšlo mi 84x termín "Koncepce sociální bezpečnosti".

Nikdy to nebyla sociální a neměla by být, vždy jen společné. Nebyl jsem u té debaty (četl jsem ji), kdy se začalo psát ne KOB, ale KSB a obě strany měly své důvody pro ten název. Strana KOB vytýkala, že se to časem začne zaměňovat (společná = sociální) a když vezmu princip "praxe je kritériem pravdy", tak měli tenkrát pravdu. Na leva-netu se už důsledně používá sociální a "společné" zůstalo jen v materiálech obrazového charakteru.

Pro neznalé KOB, jde o to, že autoři (VP SSSR) používají jen název "obecné" nebo "společné" a nikdy ne sociální, to je úplně jiný význam a důležitý. Pokud by chtěli používat slovo sociální, tak by ho použili.

Už jsem to tady viděl vícekrát, tak jsem si to zadal do hledání a vyšlo mi 84x termín "Koncepce sociální bezpečnosti".

Nikdy to nebyla sociální a neměla by být, vždy jen společné. Nebyl jsem u té debaty (četl jsem ji), kdy se začalo psát ne KOB, ale KSB a obě strany měly své důvody pro ten název. Strana KOB vytýkala, že se to časem začne zaměňovat (společná = sociální) a když vezmu princip "praxe je kritériem pravdy", tak měli tenkrát pravdu. Na leva-netu se už důsledně používá sociální a "společné" zůstalo jen v materiálech obrazového charakteru.

Pro neznalé KOB, jde o to, že autoři (VP SSSR) používají jen název "obecné" nebo "společné" a nikdy ne sociální, to je úplně jiný význam a důležitý. Pokud by chtěli používat slovo sociální, tak by ho použili.
Podívejte se, většinu materiálů Koncepce jsem do češtiny překládala já, a na začátku byla dohoda, že zůstane termín sociální, jak to bylo původně přeloženo na Leva-netu, toho já se důsledně držím. Nebudu kvůli něčím dohadům a neustálým změnám opravovat zpětně všechny překlady včetně už stovek pořadů s Pjakinem...

Naposledy upravené:
Podívejte se, většinu materiálů Koncepce jsem do češtiny překládala já, a na začátku byla dohoda, že zůstane termín sociální, jak to bylo původně přeloženo na Leva-netu, toho já se důsledně držím. Nebudu kvůli něčím dohadům a neustálým změnám opravovat zpětně všechny překlady včetně už stovek pořadů s Pjakinem...
Za překlady velké díky.

Pokud je mi známo tak výsledkem této bouřlivé debaty bylo, že se bude používat V KSB slovo společné, takže jestliže je tomu jinak tak o tom nemám žádné povědomí.

Za překlady velké díky.

Pokud je mi známo tak výsledkem této bouřlivé debaty bylo, že se bude používat V KSB slovo společné, takže jestliže je tomu jinak tak o tom nemám žádné povědomí.
Víte, takových debat bylo. A pokaždé se přišlo k něčemu jinému. Někdo tomu říká společná, někdo společenská, někdo obecná... A dohodnout se nemohou. Takže přeskakovat z jednoho termínu na druhý, jak se to zrovna někomu zlíbí, mi připadá velice kontraproduktivní, proto se prostě držím toho původního, na který jsem přistoupila s tím, že je zavedený, a hotovo.

Víte, takových debat bylo. A pokaždé se přišlo k něčemu jinému. Někdo tomu říká společná, někdo společenská, někdo obecná... A dohodnout se nemohou. Takže přeskakovat z jednoho termínu na druhý, jak se to zrovna někomu zlíbí, mi připadá velice kontraproduktivní, proto se prostě držím toho původního, na který jsem přistoupila s tím, že je zavedený, a hotovo.
Kdyby to bylo opravdu jedno, tak bych tuto debatu vůbec nezačínal.

sociální = společenská
Obojí začíná na S.
Kde je problém?

Kdyby to bylo opravdu jedno, tak bych tuto debatu vůbec nezačínal.
Autorský kolektív VP ZSSR používa a vždy používal termín "obščestvennaja" (obščestvo = spoločnosť; obščestvennaja = spoločenská). Neviem už presne, kto v našom regióne prišiel s výmyslom "spoločná", ale tento výraz nemá nič spoločné s ruským originálnym názvom. Je to bezpočnostná koncepcia pre "spoločnosť", nie pre nejaký anonymný spolok neznámych "spoločníkov"

Keďže som sa na tej diskusii sám podieľal a spoluprekladal aj DVTR, tak viem, že výsledkom diskusie bolo, že sa pri preklade KOB do KSB bude používať termín “spoločenskej”. Neskôr túto otázku zase niekto otvoril v snahe pretlačiť termín “spoločnej”.
A termín “sociálny” je ekvivalentom, resp. cudzím výrazom pre slovo “spoločenský”, nie spoločný. A keďže DVTR a všetky diela VP SSSR sa týkajú predovšetkým problematiky riadenia ľudskej spoločnosti, tak je zrejmé, že je to Koncepcia spoločenskej bezpečnosti.

Když jsem se připojoval na leva-net já, fungoval termín "sociální".
Když jsme začali připravovat knihy do tisku, přišel Hox s termínem "společná", že prý tak se v týmu leva-net "dohodli". Až později jsem zjistil, že tým Leva-net byl nejspíše pouze Hox a pokaždé se nechal ovlivnit někým jiným, proto pokaždé jiný termín.

Vzhledem k tomu, že knihy jsou již natisknuty, tak nehodlám měnit název knižní řady, který je na všech přítomen "Koncepce Společné Bezpečnosti".

Pokud někomu vysvětluji zkratku KSB, tak uvádím všechny varianty, které významovým průnikem dávají nejpřesnější pohled na obsah KSB.

A za druhé jsem si všiml, že Vladimír Putin používá na Valdajském fóru termín "společná bezpečnost" v protikladu s aktivitami NATO jsoucími proti bezpečnosti Ruska (a tím i celého světa včetně naší bezpečnosti). ... Za určitých okolností je tedy (alespoň podle mě) ten náš špatný překlad při zpětném překladu do ruštiny využitelný k prosazení toho, co je v originálním znění neprůchodné.

Naposledy upravené:
Přepsala jsem na web Náboje pravdy kratičkou povídku - reportáž z cesty - Borise Polevoje "Síly míru".
Je to o tom, jak velká část obyvatelstva (netroufám si napsat většina, ale je možné, že to tak bylo) Itálie v r. 1949 odmítala vstup do NATO a protestovala proti tomu.
Je to poučné i pro nás, jak byli lidi tehdy aktivní.

Ešte som si to neprečítal, ale VP vydal novú brožúrku "O etike a patriotizme". Ako píše, motiváciou bola kniha od Fiodora Žorina "Spoveď čekistu" (o vojne tajných služieb medzi USA a ZSSR).

Anotácia:

Znovu o etike a patriotizme... https://dotu.ru/20251203_Again-about-ethics-and-patriotism/

Podnetom na napísanie tejto analytickej správy bola kniha Fjodora Lukiča Žorina „Spoveď čekistu. Tajná vojna špeciálnych služieb ZSSR a USA“ a príloha č. 1 v nej, ktorú F. L. Žorin nazval „Zákony pre dôstojníctvo“.

Vysoká a kvalitná životná úroveň spoločnosti, kvalita vyrábaných a spotrebúvaných výrobkov (vrátane služieb), obranyschopnosť, ktorej základom je úspešnosť vedy, špeciálnych služieb a ozbrojených síl, spočívajú v svedomitej práci každého jednotlivca a v pomoci druhým, aby sa stali a boli svedomitými v práci a vo všeobecnosti v živote.

AK CHÝBA SVEDOMITOSŤ, VŠETKO BUDE ZLÉ.

Zo svedomitosti pramení chápanie sveta, ktoré plodí patriotizmus a realizuje jeho etiku. Z nesvedomitosti vzniká vernopoddanosť, ktorou politici, ako ukazuje história, často snažia nahradiť patriotizmus, čo nakoniec nevyhnutne vedie k nepríjemnostiam, až po katastrofické, čoho príkladom je zrútenie Ruskej ríše, Osmanskej ríše a viacerých ďalších štátov.

Ale úlohu etiky a jej mravnej podmienenosti pri formovaní kvality života spoločnosti a ľudstva ako celku drvivá väčšina ľudí nechápe, a preto zanedbáva formovanie mravnosti a mravne podmienenú etiku ako svoju vlastnosť, tak aj vlastnosť nových generácií, ktoré vstupujú do života. Toto zanedbávanie svedomitosti a etiky, ktorá ju vyjadruje (v skutočnosti, nie len slovami), je vlastné aj prevažnej väčšine predstaviteľov štátnej moci všetkých krajín, vrátane poststalinského ZSSR a postsovietskej Ruskej federácie. V materiáloch Koncepcie spoločenskej bezpečnosti je téma etiky rozoberaná v práci VP ZSSR „O etike a jej úlohe v živote“ (2019) a táto téma sa v podstate stala základom práce „Filozofia riadenia kvality“ (2025). Okrem toho, patriotizmus bez náležitej etiky nie je možný. Preto analytická práca, ktorú ponúkame čitateľom, zahŕňa obe uvedené témy a ich vzájomné súvislosti.

1. O knihe „Spoveď čekistu“
2. O „Zákonoch pre dôstojníkov“
3. Vernopoddanosť – nepriateľ patriotizmu
4. Vernopoddanosť dôstojníkov – sociálna pohroma a hrozba pre dobrú budúcnosť.
Príloha
„Dôstojníkovi, ktorý je menovaný na vyššiu veliteľskú alebo štábnu pozíciu“

Naspäť
Top Bottom