Myšlenka dne od Antiviruse
Asi si tu knížku přečtu. Prakticky jde na to z jiné strany než KOB, ale výsledky má a to se počítá.
Nejnebezpečnější pověra
Nedávno jsem tu nadhodil otázku
Proč dodržovat blbý zákony? Když jsem se původně na tuhle otázku ptal několika LLM, Qwen3 zmínil knížku
The Most Dangerous Superstition, kterou napsal Larken Rose a kterou jsem neznal. Připadalo mi, že by mohla bejt zajímavá, takže jsem ji hned někde stáhnul a celkem rychle přečet.
Knížka prakticky od začátku do konce popisuje myšlenky, který jsem měl už od dětství. Klíčovou tezí je, že
víra v autority je "nebezpečná pověra", která lidi programuje, aby se podíleli na systému, kterej je doslova navrženej tak, aby byl pro ně škodlivej a sloužil někomu jinýmu. Rose to rozebírá ze všech stran a s neúprosnou logikou na mnoha příkladech ukazuje, že tahle víra v autority, kterou do nás hustí od malička, nemá absolutně žádný racionální základy.
Celá podstata jakýkoliv "autority" spočívá v tom, že se někdo rozhod, že má větší práva než vy a může vám rozkazovat, a přesvědčil vás, že je to tak správně a je to pro vás dobrý. A naprosto jediný, čim je ta "autorita" podložená, je násilí. Autorita bez hrozby násilí nefunguje a fungovat nemůže. Stát nemůže mít žádnou autoritu, pokud nemá možnost vás fyzicky sebrat a zavřít do klece. Bez týhle možnosti by veškerý zákony byly jen doporučení.
Nejprolhanější trik je tvrzení, že stát je "legitimní" zřízení. Rose ukazuje, že ať to rozeberete, jak chcete, je to naprostá kravina. Stát nemá žádnou "legitimitu", kterou si neudělil sám, úplně stejně jako mafie nebo nějakej gang - od kterejch se stát liší jen rozsahem a lepším PR. Ve skutečnosti je to úplně stejnej podvod založenej čistě na
právu silnějšího: "Já napíšu 'zákony', rozhodnu, že ty je musíš 'dodržovat', že 'neznalost tě neomlouvá', a uděluju si právo tě trestat, když nebudeš dělat, co ti řikám." Na tom je založenej celej stát, od daní až po policii a armádu.
Stát se ohrazuje tim, že prej existuje "sociální kontrakt", kterej jste s nim uzavřeli tim, že jste se narodili na "jeho" území (který si taky přivlastnil násilím). Tuhle naprosto nebetyčnou blbost rozebere každej filozof předškolního věku a v jakýkoliv vážný debatě ji nikdo nedokáže obhájit. "Kontrakt", kterej jste nikdy nepodepsali, ničim jste ho nepotvrdili, je totálně jednostrannej, a nemáte žádnou legální možnost z něj vycouvat, je očividnej podvod a ne kontrakt. Vaše jediná možnost, když se vám tenhle podvod nelíbí, je přestěhovat se do jinýho státu, kde je ten podvod prakticky úplně stejnej.
Kontrakt vyžaduje možnost
odmítnutí. Stát takovou možnost nenabízí.
Ačkoliv v současný situaci nemáme moc možností, jak s tim něco udělat (protože právo silnějšího je sice zhovadilý, ale v praxi funguje), pochopení tohodle konceptu je klíčový k pochopení toho, jak celej náš systém vlastně funguje. Pak je snadný si všimnout, že ten současnej systém tuší, že jeho takzvaná "legitimita" je ohrožená, protože lidi začínaji skrz ty podvody vidět, a všemožně se snaží odvádět pozornost od nepohodlnejch faktů a upravovat zákony pro ještě brutálnější kontrolu nad vašema životama, abyste ve chvíli, kdy vám konečně dojde, že jste naletěli, už neměli žádnou možnost s tim něco dělat. K tomu jsou připravovaný 15-minutový města, digitální měna, sociální kredit, internetový ID atd.
Tohle všechno mi přijde tak zásadní, že jsem se porozhlíd, jestli ta knížka čirou náhodou neexistuje v češtině, abyste z toho taky něco měli. K mýmu velkýmu překvapení se nejen ukázalo, že jo, ale že se k ní úplně snadno můžete dostat jednim kliknutím:
Larken Rose - Nejnebezpečnější pověra
Někdo to přeložil a dal na internet, takže si to můžete bez problémů přečíst, což vám vřele doporučuju. I kdybyste to nepřečetli celý, ale jen pár kapitol, má to smysl. Současnej svět je plnej podvodů a o mnoha víte, ale tenhle konkrétní je na tak hluboký úrovni, že v jeho světle vypadá spousta těch ostatních dost irelevantně. Tenhle podvod totiž určuje, jak smíte o světě vůbec uvažovat. Je to základ Overtonova okna, mimo který se většina lidí nikdy nerozhlídne. Definuje samotný hranice vnímaní, který většina lidí nikdy nepřekoná.
Důkazem je, že ačkoliv všechny argumenty v týhle knížce jsou naprosto logický a ani zastánci státu je nedokážou spolehlivě vyvrátit, většině lidí by na první pohled připadaly jako šílenství - ne proto, že je něco v nepořádku s těma argumentama, ale proto, že je něco v nepořádku s myšlením a vnímáním těch lidí a maji hlavy tak plný určitejch předsudků, který by je ani nenapadlo zpochybňovat, že tyhle myšlenky prostě nedokážou pobrat.
Když se pak ve světle tohodle poznání zamyslíte nad státem, vládou, bankama, válkama nebo Covidem, zjistíte, že je to tak neskutečně absurdní, že z toho zůstává rozum stát. Největším úspěchem "Matrixu", ve kterym žijeme, je to, že se mu podařilo přesvědčit lidi, že něco takhle absurdního a nelogickýho je "normální" a "jak maji věci bejt". A ještě je přesvědčil, bez důkazu a ve skutečnosti
navzdory důkazům, že "jakákoliv alternativa by byla horší". V tuhle chvíli by mělo bejt naprosto evidentní nejen, že to neni pravda, ale že žádná alternativa už horší ani bejt
nemůže.
Kromě toho, že autorita nemůže existovat bez násilí, dá se taky snadno ukázat (stačí malinko myslet), že
autorita je naprosto neslučitelná se svobodou. Jsou to úplně
protichůdný koncepty. Autorita naprosto zásadně vyžaduje omezení něčí svobody (víceméně všech, kdo nejsou ta autorita), aby mohla fungovat.
Pokud teda chcete mít nějakou skutečnou svobodu, musíte nutně odmítnout myšlenku, že nad váma má kdokoliv nějakou legitimní autoritu, neboli právo vám rozkazovat, zakazovat nebo jakkoliv řídit váš život. Stát tohle dělá ne na základě jakýkoliv legitimity, ale protože to má krytý
monopolem na násilí. To, že přesvědčí většinu lidí přistoupit na to, že to legitimní
je, je jiná věc. Člověk může věřit v legitimitu státu a poslouchat ho dobrovolně, ale ve chvíli, kdy se probudí a tohle odmítne, zjistí rychle, že nic jinýho než násilí ten stát "nelegitimizuje".
Ačkoliv se teda státu v současný chvíli těžko můžete postavit,
prvním předpokladem pro nějakou cestu ke skutečný svobodě je odmítnutí autority - ne z nějakýho vzdoru, ale
z principu. Z vnitřního pochopení, že "autorita" je blbost. Ačkoliv tim ještě nezískáte "vnější" svobodu (stát vás pořád může nechat zmlátit, okrást nebo zavřít), získáte tu "vnitřní", která je mnohem důležitější. A když to udělá dostatek lidí a odepře autoritám svoji "víru v ně", celej ten systém se zhroutí.
Ovládání stáda funguje jen do tý doby, než si stádo uvědomí, že je k***a v přesile.
Transformace společnosti začíná uvnitř - ve vaší mysli.