• Oznam: na nasledovných stránkach môžete nájsť Konceptuálneho Bota, ktorý je trénovaný na odpovede z českých prekladov VP ZSSR. Preto sa odporúča používať český jazyk. mariasky.cz nabojpravdy.cz

Jazykové okienko

Som tak šiel písať jednu vetu so slovkom Mainstream ... a som si uvedomil, že to je čisto anglické slovo. Prebraté. Chcelo by to preklad do slovenčiny s príslušným výrazom, správnym výrazom. Čo tak preklad - Mediálna Jelita? Viem, že kade tu prekladajú to slovo ako Médiá hlavného prúdu. Čo je doslovný preklad Main - stream, hlavný prúd. Ale to nič nehovorí o tom čo tá mediálna jelita koná - kriví pravdu, spoločnosť ...
SMRAD
do slovenčiny sa to prekladá rovnako a význam to má tiež rovnaký

СМИ — средства массовой информации MasMédiá - hromadné oznamovacie prostriedky

СМРАД - Cредства Mассовой Pекламы, Aгитации и Дезинформации
Prostriedky hromadnej reklamy, agitácií a dezzinformácií

Ďalší článok vyplakávajúci nad tým, ako sa do slovenčiny vnášajú anglické slová. Ako naša kultúra sa dolova zhovaďuje importom západných hovnôt.
Podobne som videl aj v Rusku vyplakávanie nad tým ako do ruštiny sa vkrádajú západné slová.

Treba si uvedomiť jednú podstatnú vec. V dedinách na Slovensku ľudia nehovoria, že idú čilovať, hovoria že idú odychovať. Takže to zhovaďavanie Slovenského jazyka závisí od okolitých podmienok. Od toho ako človek chápe svet okolo. Chápajúci človek, nebude pozerať ten západný odpad v TV a nebude preberať kultúrne vzorce typu - Jesť, spať, srať, sexovať. Náš človek si sám bude vyberať aké slová bude používať a čo bude pozerať. Taký človek múdro odmietne západnú kultúru a aj všetko čo so sebou vezie. Ale absencia kultúry existovať nemôže, lebo aj samotná absencia kultúry je formou kultúry. Takže keď človek odmietne nekultúru a západnú kultúru tak sa stáva tvorcom novej kultúry.
Pozrime sa do čias socializmu. Staré filmy. Používajú sa v nich také slová, ktoré dnešná mládež už ani nepozná. O kvetnatosti viet ani nehovoriac. Vtedy sa tvorili filmy pre našu kultúru, pre náš národ. A čo dneska?? Azda je TV odpad typu Mama ožeň ma, Farma, Superstar - hodný Slovenského občana???

Si myslím, že ministerstvo kultúry úplne odignorovalo aké informácie sa dostávajú k občanom. Teraz sa prebrali s STVR ale to je stále málo. My potrebujeme kultúrnu obrodu. Zostaviť tímy ľudí, ktorí budú obnovovať našu kultúru. Hlavne je potrebné sa zamerať na deti v školách. Ukázať im rozdiel medzi kultúrami, medzi jazykami. Ukázať im silu Slovenského jazyka - čo je možné povedať Slovenským jazykom a anglickým to nie je možné. Poukázať na zrozumiteľnosť, opisovaciu schopnosť.
Dalo by sa povedať, že Slováci sa od pádu ZSSR stali len konzumentmi západnej kultúry. Naša kultúra sa rozíja v smere TV relácií Farma. Chápem, že v kolónii nie je povolené rozvýjať jazyk, kultúru, ale to neznamená, že sa o to nemáme ani pokúšať. Radikálnu zmenu si to vyžaduje. Podľa mňa, niektorým jedincom už aj došlo, že západná kultúra to je hnoj a nič viac a začínajú sa obzerať po niečom lepšom. Takže začiatok tu je. Teraz by mohla nastúpiť vláda a pekne podporiť Slovenskú kultúru.

Veľa ľudí hovorí, že Slová sa do nášho jazyku dostávajú spolu s technológiami. Ale to je len výhovorka. Pretože jazykovedný ústav je neschopný, prípadne nečinný.
Dajme tomu slovo Framework. Je to nejaký rámec, obsahujúci množstvo funkcií, ktoré používa programátor aby postavil niečo nové. Niečo ako kôlňa - šopa. Miesto kde spájaš jednotlivé kúsky dokopy. Niekto to prekladá ako pracovný rámec. Ale ani tento preklad nie je plnohodnotný.
My potrebujeme nové slovo.

Vyzerá to tak tak, že kedysi bola ruština oveľa podobnejšia slovenčine ako dnes. Tu je príklad archaizmov, ktoré dnes v RJ znejú inak:
photo_2024-09-14_19-31-55.jpg
Čelo sa kedysi povedalo "čelo", dnes "lob".
Oči sa kedysi nazývali "oči", dnes "glaza".
Ústa sa kedysi nazývali "usta", dnes "rot".
Prst sa kedysi nazýval "perst", dnes "palec".
Dlaň sa kedysi nazývala "dlaň", dnes ladoň.

A mimo obrázku viem ešte minimálne o dvoch:
Pes bol "pes" (alebo pjos), dnes "sabaka".
Kôň bol "koň", dnes "lošaď".

Tie slová ešte ostali v starých básňach, napr. Puškinových.

Kto prišiel s celkom novými slovami pre časti tela a zvieratá? A prečo?!

PS: určite nie je náhoda, že v slovenčine je vôňa príjemná aróma, a v ruštine "voň" je smrad. Že v ruštine "pachnuť" znamená príjemne voňať, a v slovenčine je pach nepríjemná aróma. Toto je celkom určite úmyselná jazyková diverzia niekoho, kto chcel národy priviesť do nedorozumení. Ak v ruštine zakričíte "pozor!" (v snahe varovať pred nebezpečenstvom), Rus bude rozumieť význam "hanba!"

Naposledy upravené:
Vyzerá to tak tak, že kedysi bola ruština oveľa podobnejšia slovenčine ako dnes. Tu je príklad archaizmov, ktoré dnes v RJ znejú inak:

Kôň bol "koň", dnes "lošaď".

Tie slová ešte ostali v starých básňach, napr. Puškinových.

Kto prišiel s celkom novými slovami pre časti tela a zvieratá? A prečo?!

PS: určite nie je náhoda, že v slovenčine je vôňa príjemná aróma, a v ruštine "voň" je smrad. Že v ruštine "pachnuť" znamená príjemne voňať, a v slovenčine je pach nepríjemná aróma. Toto je celkom určite úmyselná jazyková diverzia niekoho, kto chcel národy priviesť do nedorozumení. Ak v ruštine zakričíte "pozor!" (v snahe varovať pred nebezpečenstvom), Rus bude rozumieť význam "hanba!"
To nie je len v ruštine, ale aj v ostatných slovanských jazykoch. V poľštine sa vôňa povie "zapach", "laska" je u nich palica (podobné nášmu lieska), "milošč" je zasa "láska", "čerstvy" (czerstwy) znamená starý - napr. czerstwy chleb - a "šviežy" (świeźy) je naše čerstvý, v chorvátčine ponúkať je "nuditi", všetci poznajú "hvala" - ďakujem, "raditi" - pracovať, robiť, kohút je po slovinsky "kokot" a dieťa "otrok". A v češtine je kapusta "zelí" a kel "kapusta" :) ... To ruské "koň" je v ľudových piesňach, ... "a my v pole s koňom vdvajom" :). Pritom keď som čítal staré chorvátske a srbské knihy, bolo tam viac "našich" slov, ako teraz. A keď som to už načal - Poliaci mi vraveli, že slovenčina im pripadá ako starodávna poľština, že ešte niektorí starí ľudia na začiatku 20.stor. rozprávali podobne. A na druhej strane, aj slovenčina sa mení, čoraz rýchlejšie vďaka poangličťovaniu mladých. Jeden by povedal, že sa doslova ku..ví, mladší už nevedia ani zďaleka dobre po slovensky, nerozumeli by napr. vete "keby som bol býval vedel, že to urobí, nebol by som mu to dovolil" a podobne. Je to veľká škoda, náš jazyk- je prekrásny a dá sa ním vyjadriť všetko a presne, bez pochybností. Presne ako píše Ferry, mladí hovoria takou slovensko-anglickou zmeskou "Pidgeon English", akou hovorili domororodí obyvatelia v anglických kolóniách.

To nie je len v ruštine, ale aj v ostatných slovanských jazykoch. V poľštine sa vôňa povie "zapach", "laska" je u nich palica (podobné nášmu lieska), "milošč" je zasa "láska", "čerstvy" (czerstwy) znamená starý - napr. czerstwy chleb - a "šviežy" (świeźy) je naše čerstvý, v chorvátčine ponúkať je "nuditi", všetci poznajú "hvala" - ďakujem, "raditi" - pracovať, robiť, kohút je po slovinsky "kokot" a dieťa "otrok". A v češtine je kapusta "zelí" a kel "kapusta" :) ... To ruské "koň" je v ľudových piesňach, ... "a my v pole s koňom vdvajom" :). Pritom keď som čítal staré chorvátske a srbské knihy, bolo tam viac "našich" slov, ako teraz. A keď som to už načal - Poliaci mi vraveli, že slovenčina im pripadá ako starodávna poľština, že ešte niektorí starí ľudia na začiatku 20.stor. rozprávali podobne. A na druhej strane, aj slovenčina sa mení, čoraz rýchlejšie vďaka poangličťovaniu mladých. Jeden by povedal, že sa doslova ku..ví, mladší už nevedia ani zďaleka dobre po slovensky, nerozumeli by napr. vete "keby som bol býval vedel, že to urobí, nebol by som mu to dovolil" a podobne. Je to veľká škoda, náš jazyk- je prekrásny a dá sa ním vyjadriť všetko a presne, bez pochybností. Presne ako píše Ferry, mladí hovoria takou slovensko-anglickou zmeskou "Pidgeon English", akou hovorili domororodí obyvatelia v anglických kolóniách.
Keď som bol na Vojvodine v Srbsku za kamarátom, tak miestni Slováci, ktorých predkovia sa tam začali usadzovať v 18. storočí (po oslobodení územia od Osmanov) hovoria veľmi pekne po Slovensky. Našinca môžu zaskočiť niektoré archaizmy, ktorým už nebude rozumieť (brehe=hory; naveky=vždy atď.) ale väčšina slov je podobná s našimi dnešnými.
Je to tam ako múzeum slovenského jazyka. A je tam cítiť aj závan ducha socializmu. Oni hovoria na našich ľudí, že chodíme všetci zamračení. (to je ten stres z kapitalizmu). Tam je ešte cítiť väčšia radosť zo života, podobne ako bolo aj tu za socíku.

Našinca môžu zaskočiť niektoré archaizmy, ktorým už nebude rozumieť (brehe=hory; naveky=vždy atď.) ale väčšina slov je podobná s našimi dnešnými.
Rozprávajú krásnou, mäkkou, spevavou slovenčinou, starodávnou, ale pretože veľká časť z nich odišla z Liptova, veľmi dobre sa rozumieme (som z Liptova) - keď začneme aj my používať jazyk našich starých rodičov :). Dnes sa už napr. nepoužíva "načim" (treba) a veľa ľudí u nás nemá šajnu, čo sa vraví.

Naposledy upravené:
Tam je ešte cítiť väčšia radosť zo života
A malují tam takovéto obrázky...

Tie
S tým som sa už stretol viac krát. Moderná ruština je plná anglických, latinských a iných slov. Diverzia prichádza v úvahu. Staroruština, to už je iná paráda. Človek na nej dobre jazyk nevyláme, ale výsledné slová a stavba vety sa veľmi podobajú Slovenčine. Si pozrite starý seriál Slovácko sa nesúdi.

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=6zmJg-l78j4&list=PL404eyNXsoQCzor9XQng7f_6RDLDzkaWG

Skúste vnímať ten ich jazyk. Je to tiž slovenčina, ale akási "iná". Slová ohýbané, ako sa ani nám nesnívalo a predsa význam dávajú, obraz opisujú.
Jedna slečna na stretnutí mi povedala, že keď hovorím, tak veľa slov až spievam. To len preto, lebo dĺžne plnia svoju funkciu v hovorenom prejave. Mne to niekdy neprišlo ako spievanie, my tak doma hovoríme všetci. S prízvukom. S moduláciou.

Neviem či to je noosférou, ale práve včera mi prišla do mysli úvaha, že to babylonské miešanie jazykov prebehlo práve v jewrópe, miešal sa staroruský, staroslovanský jazyk, ktorý sa rozdelil na český, poľský, ukrjainský, ruský ... - až do takej úrovne aby si poliak a čech nerozumeli.
Stále netreba zabúdať, že v ruskom jazyku nie je H a v ukrajinskom nie je G ! Vklad pre budúce nekončiace konfliky, medzi ruským a urjainským národom.

Nakoniec ešte dodám
Práca - je to ušľachitá činnosť v prospech celej spoločnosti
Robota - je opakujúca manuálna činnosť meniaca človeka v robota

Česť práci - je môj obĺubený pozdrav
A robote pokoj - je moja najobľúbenejšia odpoveď

Dobrý deň je pozdrav slabý - komu dobrý deň? Tebe či mne? Či budeš mať dobrý deň? Či si mal dobrý deň?

Naposledy upravené:
...ve skutečnosti jde o Moravské Slovácko, dolňácký dialekt. Záhoráčtina (myjavská a brezovská) je Sváko Ragan. A ta Ferryho zpěvná slovenčina je opravdu v Kubovi (s terchovskou hudbou a tanečnicami z Lúčnice, ktoré každý chce :)). Samé poklady.
:) ja viem že ide o Slovácko (do vojny nazývané Moravské Slovensko), len sa veľmi podobá na záhoráčtinu, preto som to napísal :)

Tie

S tým som sa už stretol viac krát. Moderná ruština je plná anglických, latinských a iných slov. Diverzia prichádza v úvahu. Staroruština, to už je iná paráda. Človek na nej dobre jazyk nevyláme, ale výsledné slová a stavba vety sa veľmi podobajú Slovenčine. Si pozrite starý seriál Slovácko sa nesúdi.

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=6zmJg-l78j4&list=PL404eyNXsoQCzor9XQng7f_6RDLDzkaWG

Skúste vnímať ten ich jazyk. Je to tiž slovenčina, ale akási "iná". Slová ohýbané, ako sa ani nám nesnívalo a predsa význam dávajú, obraz opisujú.
Jedna slečna na stretnutí mi povedala, že keď hovorím, tak veľa slov až spievam. To len preto, lebo dĺžne plnia svoju funkciu v hovorenom prejave. Mne to niekdy neprišlo ako spievanie, my tak doma hovoríme všetci. S prízvukom. S moduláciou.

Neviem či to je noosférou, ale práve včera mi prišla do mysli úvaha, že to babylonské miešanie jazykov prebehlo práve v jewrópe, miešal sa staroruský, staroslovanský jazyk, ktorý sa rozdelil na český, poľský, ukrjainský, ruský ... - až do takej úrovne aby si poliak a čech nerozumeli.
Stále netreba zabúdať, že v ruskom jazyku nie je H a v ukrajinskom nie je G ! Vklad pre budúce nekončiace konfliky, medzi ruským a urjainským národom.

Nakoniec ešte dodám
Práca - je to ušľachitá činnosť v prospech celej spoločnosti
Robota - je opakujúca manuálna činnosť meniaca človeka v robota

Česť práci - je môj obĺubený pozdrav
A robote pokoj - je moja najobľúbenejšia odpoveď

Dobrý deň je pozdrav slabý - komu dobrý deň? Tebe či mne? Či budeš mať dobrý deň? Či si mal dobrý deň?

Ešte v 19. storočí si boli jazyky západných a južných slovanov oveľa bližšie ako je tomu dnes. Lingvisticky si bola slovenčina bližšie s poľštinou ako s češtinou napr. Chorváti nemali so slovenčinou problém a bežne chodievali študovať na naše školy do Bratislavy. Všetko sa to zmenilo kodifikáciami, kde sa menil jazyk na niečo nové, rozdiely začali byť väčšie, jazyky si vzdialenejšie, nové generácie už nemali skúsenosti so starou rečou až nakoniec si už skoro vôbec nerozumieme.

Ešte v 19. storočí si boli jazyky západných a južných slovanov oveľa bližšie ako je tomu dnes. Lingvisticky si bola slovenčina bližšie s poľštinou ako s češtinou napr. Chorváti nemali so slovenčinou problém a bežne chodievali študovať na naše školy do Bratislavy. Všetko sa to zmenilo kodifikáciami, kde sa menil jazyk na niečo nové, rozdiely začali byť väčšie, jazyky si vzdialenejšie, nové generácie už nemali skúsenosti so starou rečou až nakoniec si už skoro vôbec nerozumieme.
Rozumieť si rozumieme, niekto viac, niekto menej, ale boli poprehadzované významy slov a výrazov. To je hlavný zdroj problémov,. podľa mňa. Keď poľský predavač povie že momentálne nemá nejaký tovar, povie "chwilowo brak" - to je úplne zmenený význam slov, o technickej oblasti ani nehovorím, tam sa naozaj nerozumieme. Podobne by som mohol pokračovať do večera.

Doporučuji S. G. Kara-Murza: Manipulace vědomím.

Na Slovensku pri Ruzomberku je kopec vola sa Malino Brdo, chorvat s tymto vyrazom nema ziaden problem rozumie, ze je to malini kopec. ( brdo po chorvatsky kopec) Dnes na slovensku sa uz slovo brdo nepouziba vo vyzname kopec. V Cechach su kopce zvane brdy ale neviem ci sa to pouziva v zmysle brdo- kopec.

až nakoniec si už skoro vôbec nerozumieme.
Slovaci aj cesi maju vyhodu ovladaju dva jazyky a starsia generacia co sme sa ucili rusky aj treti slovansky jazyk. S touto vybavou sa celkom dobre da dopracovat k uceniu resp aspon k porozumeniu trebars chorvatstiny alebo dalsich slovanskych jazykov. Co chodim do chorvatska ( aj teraz pisem z HR ) domaci sa velmi snazi. Nieco pochytil od poliakov cechov rusov slovakov on prirodzene rozprava niecim podobnym ako medzislovansky jazyk. Najskorej som si myslel ze hovori chorvatsky a opakoval som tie slova ale potom som ho zrusil a naucil som sa chorvatsky celkom slusne. Ide to.
Neviem ci viete bol vytvoreny medzislovansky jazyk celkom dobry napad. da sa pozriet aj na YT. Mala ukazka https://tvnoviny.sk/publicistika/cl...et-vsetci-slovania-tato-ukazka-preveri-aj-vas

@rony
Ja mám trochu inú skúsenosť. Navštívil som toto leto Čiernu Horu a čakal som, že jazyku budem rozumieť viacej. Niečo som vedel zachytiť čo mi tematicky chcú povedať, ale nerozumel som úplne a už vôbec to nestačilo na komunikáciu ja slovenčina, oni čiernohorčina.

Naspäť
Top Bottom