Ešte som si teraz spomenul, ohľadom tej otázky že v nejakej detektívke niečo. Toto síce nieje z detektívky, ale stalo sa to v realite. A tiež to na niečo ukazuje.
Mám kamoša pilota vrtulníka, ktorý onehdy prežil pád vrtulníka. A zisťovali sa príčiny, že prečo ? Zadrela sa im hriadeľka, ktorá prenáša pohyb na zadnú vrtuľku, čo je dôležité, pre dopredný let a vôbec stabilizáciu pri doprednom lete. Keď sa prestane zadná vrtuľka točiť, vrtuľník sa začne točiť okolo vlastnej osi a fuk dole. A to že sú iné G-éčka.
No a že prečo sa im zadrela. Bol to Ruský vrtuľník a nejaký mechanik sa sám od seba rozhodol, že naleje do toho systému mazania iný olej (americký) aký bol predpísaný, ruský. Chudák nechtiac nedomyslel, a ani mňa by to nenapadlo, že všetko má svoje určité vlastnosti, pravidlá.
Ten olej nemal takú kvalitu vyskozitosti a odolnosti. Rusi vyrábajú veci od -50 do + 45, no lebo krajina jak sviňa. Vrtulníky majú vyhrievané rotorové listy kvôli námraze. To nikto iný na svete nevyrába také.
Takže neni olej ako olej. Fuknete niekomu draslík navyše, atropín-ľuľok zlomocný, adrenalín, sufentičku, kopec liekov, keď podáte do normálneho organizmu, tak ho rozhodíte, v lepšom prípade vypnete, v horšom nadobro. ( bublinky v infúzií, vo filmoch už ukázali takmer všetko)
V ázii je jedno ovocie, ktorého sa nesmiete prejesť, lebo vám môže tak znížiť tlak ( nadobro) a je fakt vynikajúce, alebo sa potom treba natlačiť iného, čo vám ho zvýši. U nás je to ten ľuľok zlomocný, ale to vieme od školy, ale tam, keď to neviete, môže byť zábava.
Je dobré si vždy naštudovať cestovateľské príručky, lonely planet sú asi najlepšie, ak človek ide do inej kultúry. A to isté je aj s olejmi a čo sa týka zásahu do ľudského tela, no tak tam vskutku na mieste treba s rozumom a správnou mierou. A už sú hádam aj 10 000 tisíce príručiek o ľudskom organizme a stála akosi ešte nechápeme...
...lebo sú aj iné príručky, a aj tak sme ešte tam, kde sme

, ale sme na dobrej ceste...