Jako už po několikáté jsem se dozvěděla o důležité události u nás z ruského tisku.
Víte o tom, že právě nyní probíhá v Praze Summit evropských hodnot?
Jediné noviny, kde jsem našla zprávu i s projevy:
Praha – Prezident Petr Pavel ve svém dnešním projevu na bezpečnostní konferenci v Praze vyzval k jednotnému postoji demokratických zemí k Ukrajině, která čelí ruské agresi. Apeloval také na zachování demokratické vlády na Tchaj-wanu, na nějž vyvíjí tlak Čína. Jediný způsob, jak zachovat naše...
www.ceskenoviny.cz
Na summitu je i nějaký politik z Tchajwanu. Podle proslovu PePy musíme podporovat nejen UA, ale dokonce i Tchajwan. No... pak se nemusíme divit, proč nás Čína bere jako vyloženého nepřítele, že?
Co mě ale velmi zaujalo, je:
„Pokud nechceme, aby Čína změnila světový řád bez nás, musíme vytvořit dostatečnou protiváhu. Toho můžeme dosáhnout pouze spojením, a to nejen v rámci EU nebo NATO, ale se všemi demokratickými zeměmi světa, se státy, které sdílejí stejné hodnoty."
Nehledě na to, že najít státy se stejnými "hodnotami" jako má EU a potažmo i my - to bude celkem oříšek. I africké státy mají přijatelnější hodnoty než atlantský konglomerát.
Ale - my potáhneme nejen na Rusa, ale i na Číňana?!
Podíval se někdo z toho spolku zoufalých na počet obyvatel a vojáků takové Číny? Jsou schopní si přiznat její možnosti? A co třeba Indie?
Zde se potvrzují slova pana Kollera (a myslím i Staňka), že Rus je cílem vedlejším - a tím hlavním je Čína.
Oni jsou fakt šílení....