• Oznam: na nasledovných stránkach môžete nájsť Konceptuálneho Bota, ktorý je trénovaný na odpovede z českých prekladov VP ZSSR. Preto sa odporúča používať český jazyk. mariasky.cz nabojpravdy.cz

Správy z Ruska 2025

Trochu ma zaráža, že nejde aj Orbán. I keď teda je len "naoko kamoš". Maďarsko vlastne vo VVV bolo na strane porazených. Takže kvázi by asi musel prekročiť určitý druh tieňa.
To nie je o prekročení osobného tieňa. Pre Maďarov ani nie je tak trpkosťou rok 1956, ako bitka pri Világoši v roku 1849, keď uhorskú revolúciu pomohlo Viedni potlačiť ruské vojsko… Uhorská revolúcia je pre Maďarov symbolom boja za slobodu.
A je tu ešte ďalší dôvod: neklaď všetky vajcia do jedného košíka.
Srbsko-Maďarsko-Slovensko - aspoň jeden musí zostať doma. Objektívne sa to tak vyskladalo aj kvôli tomu, že Srbi a Slováci majú neporovnateľne väčšiu afinitu k Rusom, než Maďari. Či sa to aj niekto pokúsi využiť pre vlastné ciele, je vec iná…
Nech lietadlo s R.Ficom má bezpečný let tam aj späť i obe pristátia. Nech má teraz viac šťastia a ochrany, než svojho času M.R.Štefánik. Radi ho privítame doma po odlete z Moskvy živého a zdravého.

Putin sa 9. mája stretne so slovenským premiérom Ficom, oznámil Kremeľ​

Ruský prezident Vladimir Putin bude v piatok 9. mája viesť rozhovory so slovenským premiérom Robertom Ficom, povedal v utorok novinárom poradca šéfa Kremľa Jurij Ušakov. Obaja lídri budú podľa neho diskutovať o bilaterálnych otázkach a medzinárodných témach vrátane situácie na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správ agentúr TASS a AFP.

A co jim tam všem předvedou? Vlasovskou trikolóru v čele přehlídky a zakryté Mauzoleum?
Putin má rovno za krkom vlasovských a sionistických príslušníkov klanov. Priama konfrontácia s nimi by viedla k likvidácii Putina a jeho ľudí. Putin môže pracovať iba vo formáte ako Stirlitz zo 17 zastavení jara... prebiehajú aj udalosti, ktoré naznačujú optimistický vektor smerovania. Letisko vo Volgograde je premenované na Stalingradské, to ne niečo ešte pred krátkym časom nemysliteľné. Údajne sa tiež má demontovať pamätník Krasnova (opravte ma, ak sa mýlim).

Naposledy upravené:
Putin má rovno za krkom vlasovských a sionistických príslušníkov klanov. Priama konfrontácia s nimi by viedla k likvidácii Putina a jeho ľudí. Putin môže pracovať iba vo formáte ako Stirlitz zo 17 zastavení jara... prebiehajú aj udalosti, ktoré naznačujú optimistický vektor smerovania. Letisko vo Volgograde je premenované na Stalingradské, to ne niečo ešte pred krátkym časom nemysliteľné. Údajne sa tiež má demontovať pamätník Krasnova (opravte ma, ak sa mýlim).

Skutoční tvorcovia nacizmu odhadzujú masky...

Ruský herec Vasilij Lanovoy:

"V Evropě mi novináři řekli: "Co stále připomínáte své vítězství?"
Zeptal jsem se jich: "Kolik dní vaše země odolávala Hitlerovi?" Jsou tiší.

A potom jsem pokračoval:
  • „Polsko bylo dobyto za 28 dní a za těch 28 dní ve Stalingradu se Němcům podařilo dobýt jen několik domů.
  • Dánsko vydrželo přesně den.
  • Celá Evropa byla ponížena během tří měsíců a naši vojáci ji museli osvobodit. A za jakou cenu! Milion životů sovětských vojáků obětovaných pro osvobození Evropanů od fašismu. Ale Evropa se rozhodla na to zapomenout! "
Abychom nezapomněli!
Když se snaží umlčet, zapomenout, vymazat naše vítězství z paměti celých generací a národů, je užitečné si připomenout, že za druhé světové války vzdorovali německým vojskům:
  • Dánsko - 6 hodin;
  • Lucembursko - den 1;
  • Holandsko - 5 dní;
  • Jugoslávie - 11 dní;
  • Belgie - 18 dní;
  • Řecko - 24 dní ;
  • Polsko - 27 dní;
  • Francie - 1 měsíc a 12 dní;
  • Norsko - 2 měsíce a 1 den.
Pouze Pavlovův dům ve Stalingradu vydržel 58 dní.
Jen v obraně Pavlova domu zabili obránci více Němců, než Němci ztratili při dobývání Paříže.
Sovětský svaz bojoval čtyři roky (1418 dní) a ukončil válku v nepřátelském doupěti - Německo kapitulovalo.
Tohle by si měl pamatovat každý.
Musíme o tom říct našim dětem a vnoučatům - aby si vzpomněli!

Šťastný Den vítězství nad nacismem!

Len v Stalingrade zomrelo viac rusov ako vsetkych americkych, britskych, francuzskych vojakov za 6 rokov konfliktu a to sa v europe nebojovalo az do 1944 a v afrike neboli boje zdaleka tak prudke, ani na zapadnom fronte ked uz bol v podstate wehrmach vykrvacany lebo zakladom bola genocida podradnych slovanov, a aky je vysledok? Ze tu mame muzea holokaustu obrezanych ale ani jedno o genocide slovanov, tisice vypalenych dedin v ZSSR a miliony vyvrazdenych civilistov, co sme to za narod(nador)? Asi si ozaj nezasluzime lepsie pomenovanie ako ta cvarga z vychodnej europy ako nas pocastoval jeden z obrezanych.

Yonhap: KLDR odpálila několik balistických raket směrem k Japonskému moři
„Zaznamenali jsme několik projektilů, které jsou podle odhadů balistickými raketami krátkého doletu, odpálených kolem 08:10 (02:10 moskevského času - TASS) z oblasti města Wonsan směrem k Japonskému moři,“ citovala agentura výbor. Soul původně informoval o odpálení balistické rakety bez upřesnění dalších podrobností.

„Naše ozbrojené síly posílily dohled pro případ dalších odpalů. Se Spojenými státy a Japonskem si vyměňujeme informace o „severokorejských balistických raketách“ a udržujeme plnou pohotovost,“ dodala armáda Korejské republiky.

Předchozí případ, kdy Pchjongjang vypustil několik balistických raket směrem ke Žlutému moři, se odehrál 10. března, kdy USA a Korejská republika zahájily rozsáhlé cvičení Freedom Shield.

Nynější odpálení bylo druhé od 20. ledna, kdy se Donald Trump ujal úřadu prezidenta Spojených států. Předtím se odpaly KLDR v tomto roce uskutečnily také 6. a 14. ledna.

Zahraniční představitelé byli v Kremlu pohoštěni pelmeni s jeseterem a borščem.

Na slavnostní večeři v Kremlu u příležitosti 80. výročí Dne vítězství byly zahraničním představitelům nabídnuty tradiční pokrmy včetně knedlíků s jeseterem
a boršče s telecím masem. . .

Naposledy upravené:
1746766824631.webp
Den vítězství v Moskvě-program

Rusko slaví Den vítězství: Přímý přenos online
Řekneme vám, jak země slaví svátek Velkého vítězství

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=xZlriOohniI

Přehlídky na Dálném východě zahájily oslavy 80. výročí vítězství v Rusku
Den vítězství v květnu 1945: archivní zprávy TASS z různých částí SSSR
v Den vítězství
Putin připil na vítězství

Ruský prezident Vladimir Putin pozval hosty na přípitek na Vítězství, mír a prosperitu během večeře, kterou v Kremlu z pověření hlavy státu uspořádal pro zahraniční delegace.

Hlava státu oslovila přítomné a poznamenala: „Drazí přátelé, dovolte mi, abych připil na generaci vítězů, na velké Vítězství, na mír a prosperitu, na vás, na naše přátele.“
Akce v Kremlu se konala v rámci oslav 80. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce a sešli se na ní zástupci zahraničních delegací, informuje agentura RIA „Novosti“.

Zdroj: https://t.me/vzglyad_ru/120366

Se svátkem 9. květen! Šťastný Velký den vítězství!
1746767316513.webp
Vladimir Putin poděkoval vojákům KLDR za pomoc při osvobozování Kurské oblasti od AFU.
„Všem vašim bojovníkům přejeme vše nejlepší“.

Zdroj: https://t.me/fsk_today/27647

PROJEV PUTINA
Vážení občané Ruska! Vážení veteráni! Vážení hosté! Soudruzi vojáci a námořníci, seržanti a poddůstojníci, poddůstojníci a praporčíci! Soudruzi důstojníci, generálové a admirálové!

Blahopřeji vám k 80. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce!

Dnes nás všechny spojují pocity radosti a smutku, hrdosti a vděčnosti, obdivu ke generaci, která za cenu milionů životů rozdrtila nacismus, vybojovala svobodu a mír pro celé lidstvo.

Věrně uchováváme památku na tyto historické, triumfální události. A jako dědicové vítězů slavíme svátek 9. května jako svátek rodáků, jako nejdůležitější pro zemi, pro celý národ, pro každou rodinu, pro každého z nás.

Naši otcové, dědové a pradědové zachránili vlast. A odkázali nám, abychom bránili vlast, abychom byli jednotní, abychom pevně hájili naše národní zájmy, naši tisíciletou historii, kulturu a tradiční hodnoty. Vše, co je nám drahé a svaté.

Pamatujeme na poučení z druhé světové války a nikdy nepřijmeme překrucování jejích událostí, pokusy ospravedlnit katy a očernit skutečné vítěze.

Je naší povinností hájit čest bojovníků a velitelů Rudé armády, velký čin zástupců různých národností, kteří navždy zůstanou ruskými vojáky ve světových dějinách.

Rusko bylo a bude nezničitelnou hrází nacismu, rusofobii, antisemitismu a bude bojovat proti nehoráznostem páchaným stoupenci těchto agresivních, destruktivních myšlenek.

Pravda a spravedlnost jsou na naší straně.
Celá země, společnost a lid podporují účastníky speciální vojenské operace. Jsme hrdí na jejich odvahu a odhodlání, na statečnost, která nám vždy přinesla jen vítězství.

Vážení přátelé!
Sovětský svaz na sebe vzal ty nejkrutější, nemilosrdné údery nepřítele. Miliony lidí, kteří znali jen mírovou práci, se chopili zbraní a postavili se na smrt na všech výšinách, předmostích a hranicích, rozhodli o výsledku druhé světové války bezpodmínečnými vítězstvími v hlavních bitvách u Moskvy a Stalingradu, na Kurském oblouku a na Dněpru; odvahou obránců Běloruska, kteří jako první vyšli nepříteli vstříc; statečností účastníků obrany Brestské pevnosti a Mogileva, Oděsy a Sevastopolu, Murmanska, Tuly, Smolenska; hrdinstvím obyvatel obleženého Leningradu, statečností všech, kdo bojovali na frontě, v partyzánských jednotkách a v podzemí, statečností těch, kdo evakuovali továrny země pod nepřátelskou palbou, kdo pracovali v týlu, aniž by se šetřili, na pokraji svých sil.

Nacistické plány na ovládnutí Sovětského svazu byly rozbity skutečně železnou jednotou země. Hrdinství lidu bylo obrovské, všechny republiky nesly společné, těžké břemeno války.

Přínos obyvatel Střední Asie a Zakavkazska byl obrovský. Odtud šly nepřetržitě ešelony se vším, co fronta potřebovala. Statisíce evakuovaných lidí zde našly svůj druhý domov. Dělili jsme se s nimi o přístřeší, chléb a teplo srdce.
Vzdáváme čest každému veteránovi Velké vlastenecké války, skláníme hlavy před památkou všech, kteří položili své životy za vítězství. Před památkou synů, dcer, otců, matek, dědů, pradědů, manželů, manželek, bratrů, sester, příbuzných a přátel.

Skláníme hlavy před našimi spolubojovníky, kteří padli statečnou smrtí ve spravedlivém boji za Rusko.

Je vyhlášena minuta ticha.

Vážení přátelé!
Téměř 80 procent světové populace bylo zapojeno
do ohnivého kolotoče druhé světové války.
Úplné porážky nacistického Německa, militaristického Japonska a jejich satelitů v různých oblastech světa bylo dosaženo společným úsilím zemí spojených národů.

Vždy budeme mít na paměti, že otevření druhé fronty v Evropě - po rozhodujících bojích na území Sovětského svazu - přiblížilo vítězství. Vysoce oceňujeme přínos vojáků spojeneckých armád, odbojářů a odvážného čínského lidu k našemu společnému boji.
Všem, kteří bojovali za mírovou budoucnost.

Vážení přátelé!
Budeme i nadále vzhlížet k veteránům, k jejich upřímné lásce k vlasti,
k jejich odhodlání bránit vlast, k hodnotám humanismu a spravedlnosti. Dejme těmto tradicím, tomuto velkému dědictví to nejdůležitější v našich srdcích a předejme je dalším generacím.

Vždy budeme spoléhat na naši jednotu ve vojenských a mírových činech, při dosahování strategických cílů, při řešení úkolů ve jménu Ruska, jeho velikosti a prosperity.

Sláva vítěznému národu!

Šťastný a veselý svátek!
Šťastný Den velkého vítězství!
Hurááá !
Společné foto
1746781928613.webp

Prílohy

• 1746767293491.webp
    1746767293491.webp
    93.3 KB · Zobrazenia: 8
Naposledy upravené:
Plný sál Valného shromáždění OSN v New Yorku, kde ruský sbor hraje klasické sovětské písně u příležitosti 80. výročí porážky nacistického Německa ve druhé světové válce.

V roce 2025 překvapeni, že vůbec dostali vízum...

OSN byla samozřejmě založena na základě výsledků druhé světové války, přičemž 5 klíčových států mělo právo veta.

Zbavení se Ruska, které jim přišlo na mysl, by mělo a bude mít za následek stejný osud jako předcházející Společnost národů.

Zdroj: https://t.me/rocknrollgeopolitics/15379

Osobne som ešte nestihol pozrieť “Parad Pobedy”, ani ostatné udalosti z Moskvy, takže reagujem len na kusé info. Píše sa, že R.Fico na tribúne nebol a nemal ani georgievskú stuhu.
Avšak, aj keď stál na spoločnej fotografii pri uctení si hrobu neznámeho bojovníka v druhom rade, stál hneď za čínskym a ruským prezidentom.
Táto fotka stojí za rozbor:

Zdroj: https://t.me/akwsk/24749

A aby ten rozbor bol dobrý, je potrebné sa pozrieť na fotku, kde stoja všetci (just ju teraz neviem nájsť).
Mám pocit, že geogiegská stuha bola tentokrát výsadou…

🤣🤣🤣

Osobne som ešte nestihol pozrieť “Parad Pobedy”, ani ostatné udalosti z Moskvy, takže reagujem len na kusé info. Píše sa, že R.Fico na tribúne nebol a nemal ani georgievskú stuhu.
Avšak, aj keď stál na spoločnej fotografii pri uctení si hrobu neznámeho bojovníka v druhom rade, stál hneď za čínskym a ruským prezidentom.
Táto fotka stojí za rozbor:

Zdroj: https://t.me/akwsk/24749

A aby ten rozbor bol dobrý, je potrebné sa pozrieť na fotku, kde stoja všetci (just ju teraz neviem nájsť).
Mám pocit, že geogiegská stuha bola tentokrát výsadou…

🤣🤣🤣

Zkoukla jsem celý Parad. Nemělo to chybu i počasí bylo skvělé. Můj starý děda slzel.

Píše sa, že R.Fico na tribúne nebol a nemal ani georgievskú stuhu.
Díval jsem se pozorně, Fica jsem na tribuně neviděl.
Georgijevskou stuhu neměl, stejně jako ji neměl ani Vučič.
Ano, Vučič byl na tribuně.
Počítám, že Fico uskutečnil chytrý tah: ono se teď jen velmi obtížně bude dát mu vyčítat, že položil květiny u hrobu padlých protihitlerovských vojáků. Protože tak daleko - naštěstí nejsme. A doufám, že už ani nebudeme.
A na přehlídce nebyl.
Ovšem brutálně luxusní pozice na fotce s VVP a strýčkem Si, po položení kytic, je k nezaplacení.
A vzhledem k tomu, co musel Fico absolvovat za protivenství při své cestě do Moskvy, tak počítám, že je to adekvátní ocenění.
Ostatně včera jsem visel na https://www.airnavradar.com/data/flights/SSG002 a sledoval jsem trajektorii jeho letadla. A očima jsem ho “táhl” do cíle cesty. Musel to fakt vzít hodně oklikou, skoro “přes Aljašku”.

Popravdě, tím zákazem průletu přes Polsko a pobaltské vymiráty Fica docela slušně posílili.

No a to, že strýček Si, premiér Módí* a brazilský da Silva v Moskvě byli, je asi ta nejlepší možná “protivzdušná” obrana.
Tím narážím na Zelenáčovy kváky zde
3.5.2024

* opravuji omyl
6.5.2025
“Původně avizovaný indický premiér Nárendra Módí kvůli napětí v Kašmíru do Moskvy nakonec nepřijede.”

Naposledy upravené:
Díval jsem se pozorně, Fica jsem na tribuně neviděl.
Georgijevskou stuhu neměl, stejně jako ji neměl ani Vučič.
Ano, Vučič byl na tribuně.
Počítám, že Fico uskutečnil chytrý tah: ono se teď jen velmi obtížně bude dát mu vyčítat, že položil květiny u hrobu padlých protihitlerovských vojáků. Protože tak daleko - naštěstí nejsme. A doufám, že už ani nebudeme.
A na přehlídce nebyl.
Ovšem brutálně luxusní pozice na fotce s VVP a strýčkem Si, po položení kytic, je k nezaplacení.
A vzhledem k tomu, co musel Fico absolvovat za protivenství při své cestě do Moskvy, tak počítám, že je to adekvátní ocenění.
Ostatně včera jsem visel na https://www.airnavradar.com/data/flights/SSG002 a sledoval jsem trajektorii jeho letadla. A očima jsem ho “táhl” do cíle cesty. Musel to fakt vzít hodně oklikou, skoro “přes Aljašku”.

Popravdě, tím zákazem průletu přes Polsko a pobaltské vimiráty Fica docela slušně posílili.

No a to, že strýček Si, premiér Módí a brazilský da Silva v Moskvě byli, je asi ta nejlepší možná “protivzdušná” obrana.
Tím narážím na Zelenáčovy kváky zde
3.5.2024
Módi tam tiež bol? Myslel som, že to zrušil kvôli konfliktu s Pakistanom

Módi tam tiež bol? Myslel som, že to zrušil kvôli konfliktu s Pakistanom
Opravil jsem omyl, dík za upozornění.

Omyl vznikl paradoxně tak, že jsem se snažil vygůglit účast Módího, protože jsem měl pocit, že jsem ho tam nikde neviděl, ale nebyl jsem si jistý.
No a “úspěšně” jsem si ho vygůglil, ale v zápalu boje jsem přehlédl, že je to rok 2024.
:- )
Omlouvám se.

Píše sa, že R.Fico na tribúne nebol a nemal ani georgievskú stuhu.
Práve som to dopozeral, a nikde som ho tam nevidel. Bolo mi to divné hneď od začiatku, reku pozriem tu, isto si to už niekto všimol. Napadlo mi skontrolovať "zoznam nepriateľských krajín". V jednom som nás nenašiel a v druhom hej. Nakoniec sa mi páči dosť tento:
Tam sme zaradení. Podľa toho, že sme členom NATO, EÚ, podporili sme protiruské sankcie a dodávali smrtiace zbrane. Aký starý ten zoznam je, to neviem, ale dole na stránke sa píše, že bola posledný raz upravená 8. marca 2025. Takže by mala byť aktuálna.

Predpokladám, že pozvať na tribúnu predstaviteľa "nepriateľskej krajiny", by nebolo vhodné, a tak sa tam RF nevyskytol. Aleksandar Vučič a Srbsko nepriateľmi nie sú, takže on tam prítomný bol.

Naspäť
Top Bottom