Okolo 12:00 začína odpoveď ohľadne stretnutia Putin : Fico
По окончании заседания Высшего Евразийского экономического совета Владимир Путин ответил на вопросы российских журналистов.
kremlin.ru
Tam slovo "prehnane" spomenuté nebolo. Putin použil obrazný výraz "подтапливал", čo by sa dalo preložiť doslovne ako "prikuroval/podkuroval" alebo v prenesenom slova zmysle by som to ja preložil ako, že sa snažil túto tému rozvíjať - hovoriť o nej, čo nakoniec aj ďalej Putin potvrdil, že v tomto bode to bola jeho hlavná otázka, ktorej venoval svoju pozornosť. Pričom ďalej Putin priamo v odpovedi povedal parafrázujúc (nie citujúc) Fica, že čo sa týka miesta realizácie, on (Fico) povedal: "
Ak príde vec k jednaniam, oni by radi ponúkli na to priestor ...". Z toho mne plynie, že Fico nevystupoval z pozície niekoho, čo niečo tlačí, ale skôr balansom na hrane ostria sa pokúšal zistiť, na čo a či je ochotný Putin ísť, čo sa týka Ukrajiny. To čo tam teda preložila Soročinová ako "prehnane" je príliš všeobecný výraz, ktorý môže navodzovať dojem, že Fico tlačil na Putina. Nemyslím si, že Fico je taký blázon, aby sa pokúšal na Putina tlačiť. Veľmi dobre vie, koho má pred sebou.
Čo zároveň ale musí človeku biť do očí je to, že:
ŠÍRENÍM DEZINFORMÁCIÍ, ČI NEPROFESIONÁLNYCH VÝKLADOV A PREKLADOV Z RUSKÉHO JAZYKA ŠKODÍTE SLOVENSKU, AJ RUSKO-SLOVENSKÝM A VÔBEC MEDZINÁRODNÝM VZŤAHOM
... toto napísala Soročinová priamo vo svojom FB príspevku. Z toho plynie, že ona sama "neprofesionálne vyložila" slová Putina. A to podľa môjho názoru z toho dôvodu, že to tam ona videla, a to zas preto, že Fica zrejme vníma v niečom ako "západnú prostitútku"/nepravoverného/málo patriotického/poddajného západu/mäkkého. Voči Soročinovej nič nemám. Má ešte málo skúseností a podľa môjho názoru viac čerpá v politike z toho, že "vie rusky" a "je patriotka" ako z toho, že by detailnejšie vedela, ako sú veci, čo sa riadenia týka a že by chápala práve podstatu riadenia veľkých sociálnych supersystémov. Ako som si stihol už viackrát všimnúť, vezie sa viac na ideológii (hoci patriotickej) ako na koncepcii. A keď niečo posudzujú patrioti z ideopozície, výsledkom toho je prakticky vždy rozdelenie na tých, čo "za pravdu horia" a tých, čo "sú slabí/mäkkí/predajní". T. j. tu pri slove "prehnane" v preklade vnímam práve účinok patriotideológie.
Takže ako to tak vyzerá z videa V. V. Putina som skôr nadobudol dojem, že nemal potrebu Fica usmerňovať štýlom, ktorý si napísal, ale zároveň mu ukázal rozhodnosť a to, že tromfy sú v jeho rukách, a tak Fico pri tlmočení výsledku rozhovoru západným "partňórom" bude z toho vychádzať.