• Oznam: na nasledovných stránkach môžete nájsť Konceptuálneho Bota, ktorý je trénovaný na odpovede z českých prekladov VP ZSSR. Preto sa odporúča používať český jazyk. mariasky.cz nabojpravdy.cz

Zaujímavé citáty (s konceptuálnym presahom)

Aby sme sa inkarnovali do príbehov, ktoré má vedomie duše prežiť "na vlastnej koži". Zažiť si Slavjanina, Fica, Šimečku, Pátra Pia, Hitlera, Ježiša... A množstvo obyčajných ľudí... Ich životy, plné autentických zážitkov.
Preto nikto nikdy ľudia hromadne nepríjmu ideu, že životné scenáre sú dané, lebo by to tieto scenáre rozleptávalo. A ten, kto ich napísal, tak takúto možnosť ani nedopustil, len neškodné zmienky.

PS: ja by som sa už do tohto sveta na Zemi nechcel narodiť. Jedine s výnimkou, že by som si mohol prežiť život Putina. Chcel by som to pochopiť z prvej ruky.

Aby sme pochopili a prežili niekoho iné príbeh, napr. rolu herca Putina, sa nepotrebujeme znova (dá sa to aj inak) inkarnovať, ale aj môžeme. Ako sa rozhodneme. Podľa môjho uhľa pohľadu a poznania.

Treba dávať aj pozoz na to, čo si želáme. Lebo sa nám to môže aj splniť.

To je ozaj na dlhú debatu.

Zvyšok večnosti je skutočné JA, na ktoré si teraz nikto z nás nevie spomenúť, kým naozaj je, aké je...
Celý fígel hry v hmote, ale ešte aj v kopec iných existenciách, o akých nemáme ešte ani páru, je práve zisťovanie, čo/kto je to to JA.

Naposledy upravené:
Tá predurčenosť má význam iba v tom, aby celý svet fungoval bez kolízii funkčnosti. Ak by scenáre boli náhodné, tak stále by hrozila nejaká kolízia a zlyhanie systémov, kolízie náhodných scenárov, kolízie hierarchii.
Ale protipólom predurčenosti nie je podľa mňa "náhodnosť". Náhodnosť = chaos. A predurčenosť nemusí znamenať poriadok v postupnosti udalostí. Ale iba poriadok v princípoch. Pokiaľ je poriadok v princípoch, tak je možné, že to, pre čo si sa rozhodol práve teraz a nekoliduje to s niečím iným, môže zároveň dovoľovať, že si mal práve teraz milión iných možností, pre ktoré si sa mohol rozhodnúť a tiež by neboli kolidovali s tým, s čím nekolidovala ani tvoja jedna voľba, ktorú si práve urobil. Slobodnú voľbu vnímam ako možnosť vybrať si, ktorúkoľvek z nekonečného množstva možností v rámci principiálne (zákonitosťami) podmieneného sveta (ten môže byť napríklad 3-rozmerný, a môže byť aj multirozmerný ...), ktorá nenabúrava žiadnu z funkčných variánt ďalšieho vývoja, pričom je otázne, ale podľa mňa možné, že pokiaľ sa dostanem na tak vysoké chápanie (vrátane praktických schopností!) vzájomných súvislostí a vzťahov univerza, že dokážem prekročiť nastavené princípy a rozvinúť ich do novej podoby, tak toto rozvinutie nastane a znova nebude náhodné ani chaotické.
Moja otázka však je, bude v danej chvíli možné rozlíšiť, či som to spravil ja ako novú nadstavbu, alebo to bolo predom zamýšľané? O tomto to je ...
Takéto uvažovanie (fatalizmus) sa nikdy nestane masovým.
No, ver, že fatalizmom trpí dosť ľudí. Po 2000 ročnom programovaní "odovzdaj!, Boh všetko vopred určil!) sa tomu fakticky ani moc nečudujem.
Lebo ak Najvyšší Spisovateľ predurčil osudy postáv, tak nebolo a nemohlo byť jeho záujmom, aby väčšina jeho postáv odmietla ilúziu slobodnej voľby a teda aj scenár, ktorý jej napísal. To ide proti sebe. Ľudia by prestali žiť. No kým majú ilúziu slobodnej voľby, tak žijú ako skutočné postavy v románe - naplno podľa seba samých... podľa svojej prirodzenosti.
A práve o tom to je. Mám naozajstnú slobodnú vôľu? Alebo je to len ilúzia? Kto na to dá betónovo pravdivú odpoveď?
Paradox je už aj to, že možno aj ty sám, Slavjanin, si myslíš,
Nemyslím.
že si Slavjanin a že máš také a také vlastnosti a zásady, a že je to tvoje... No nie je... Ty nie si Slavjanin. Tvoja najhlbšia vedomá podstata nemá so Slavjaninom nič spoločné... Je to celkom iná entita. Ale prišiel si sem, "obliekol" si si inkarnáciu Slavjanina, formovaného z 90 percent od narodenia prostredím (nie sebou), a tak si sa do toho vžil, že si uveril, že JA = Slavjanin. Ale to je nezmysel. Slavjanin je len kratučká epizoda vo večnosti. Zvyšok večnosti je skutočné JA, na ktoré si teraz nikto z nás nevie spomenúť, kým naozaj je, aké je...
Ale viem čo tým chceš povedať.
Veci, ktoré nás presahujú sa ťažko dajú skúmať. Pretože ich máme tendenciu posudzovať podľa toho čo už poznáme a podľa princípov, ktoré sme pochopili súčasnou logikou alebo chápaním. Duša skúma samú seba. Kto je to ten, kto ju skúma? Vydeľujem sám seba zo seba, aby som zistol, kto som. Je to cesta ku kompletnému pochopeniu, kto som? Alebo bude nevyhnutne skreslená tým, že som časť seba vydelil zo seba a to čo som vydelil má pocit, že je to celé?
Toto inak nie sú správne otázky. Aj predurčené životy majú zmysel len vtedy, ak ľudia veria v to, že sa rozhodujú slobodne. Vtedy sú tie životy naozaj prestré a plnohodnotné... A plnia účel.
Aké správne otázky si možno klásť pokiaľ chcem zistiť, či niečo bolo predurčené, alebo som si to slobodne vybral? Ako zistiť rozdiel medzi ilúziou voľby a skutočnou voľbou (pokiaľ také niečo v rámci predurčene fungujúceho systému môže existovať?) ak voľba samotná má byť ilúzia?

Slovo predurčený môže mať asi viac odtieňov. Pričom niekto si ho môže vysvetľovať ako "striktne daný", a niekto iný ho môže vnímať skôr ako "rámcovo zabezpečený". A medzi týmito dvoma významami je dosť veľký rozdiel, podľa môjho názoru, pokiaľ ide o možnosť slobodne si vybrať.

Aby sme sa inkarnovali do príbehov, ktoré má vedomie duše prežiť "na vlastnej koži". Zažiť si Slavjanina, Fica, Šimečku, Pátra Pia, Hitlera, Ježiša... A množstvo obyčajných ľudí... Ich životy, plné autentických zážitkov.
Preto nikto nikdy ľudia hromadne nepríjmu ideu, že životné scenáre sú dané, lebo by to tieto scenáre rozleptávalo. A ten, kto ich napísal, tak takúto možnosť ani nedopustil, len neškodné zmienky.
Rozumiem ako to myslíš, a presne to hrubým zvýraznené sedí ako odpoveď. Ale existuje aj možnosť, že niečo je striktne dané (zákonitosti) a niečo je voľne na výber. Takáto kombinácia z jednej strany určuje kostru/mantinel, z druhej strany ponecháva dostatočný priestor na nadstavbu, v ktorej možno zažiť ozajstnú "hru" (nie iluzórnu).
PS: ja by som sa už do tohto sveta na Zemi nechcel narodiť. Jedine s výnimkou, že by som si mohol prežiť život Putina. Chcel by som to pochopiť z prvej ruky.
No a ja ti zas za seba poviem inak. Mne sa páči tento život. Svet je podľa mňa neskutočne dokonalý. A krásny. Možnosť žiť považujem za dar. Môžem vedieť, z akého dôvodu by si sa tu už nechcel narodiť? Ale prirodzene, len ak to chceš povedať, lebo to môže byť aj osobné. No môže to súvisieť aj s nespokojnosťou s behom sveta, ktorý máme všetci den čo deň na očiach.

Naposledy upravené:
Ale existuje aj možnosť, že niečo je striktne dané (zákonitosti) a niečo je voľne na výber. Takáto kombinácia z jednej strany určuje kostru/mantinel, z druhej strany ponecháva dostatočný priestor na nadstavbu, v ktorej možno zažiť ozajstnú "hru" (nie iluzórnu).
Paradox je už aj to, že možno aj ty sám, Slavjanin, si myslíš, že si Slavjanin a že máš také a také vlastnosti a zásady, a že je to tvoje... No nie je... Ty nie si Slavjanin. Tvoja najhlbšia vedomá podstata nemá so Slavjaninom nič spoločné... Je to celkom iná entita. Ale prišiel si sem, "obliekol" si si inkarnáciu Slavjanina, formovaného z 90 percent od narodenia prostredím (nie sebou), a tak si sa do toho vžil, že si uveril, že JA = Slavjanin. Ale to je nezmysel. Slavjanin je len kratučká epizoda vo večnosti. Zvyšok večnosti je skutočné JA, na ktoré si teraz nikto z nás nevie spomenúť, kým naozaj je, aké je...
Niečo na výber je určite, teda hlavne to ako sa v "predurčenej" situácii zachováme.
Vedomá podstata nemá spočiatku(narodenie) s postavou "nič" spoločné. Teda sa narodíme ako postava s "nahratými" dátami/vlastnosťami potrebnými pre daný cieľ inkarnácie. A podľa mňa je našou úlohou, prostredníctvom situácií a našich volieb/výberov a hlavne ich vyhodnocovania, postupne pretransformovať(zameniť) dáta postavy za našu skutočnú podstatu(JA).
Takáto "hra" má(mi dáva) zmysel, nech je to v skutočnosti s fungovaním sveta akokoľvek.

Niečo na výber je určite, teda hlavne to ako sa v "predurčenej" situácii zachováme.
V materiálech koncepce se to popisuje jako množina možných stavů matrice v mezích Božího dopuštění (při pokusu překročit meze dané Bohem pak z existence duše vypadává). Svobodná vůle je možnost rozhodovat se například jestli pojedu vlevo nebo v pravo. Často je svobodná vůle míchána se všedovolováním, můžu jet kudy chci například i plnou rychlostí do stromu mimo silnici (mimo koryto Božího záměru, ale jenom do chvíle než se hranice stanovená Bohem překročí).

Dobré přirovnání je PC hra. Nějaká komplexní a dobře propracovaná, mohu se pohybovat pouze v rámci naprogramovaného prostoru hry (někomu to může po chvíli přijít nudné a předurčené, někdo jiný bude po nějakou dobu objevovat nové a nové postupy a nové krásy hry). Boží hra život je pravděpodobně ještě sofistikovanější, hráči jsou zároveň i tvůrci hry a jejich možnosti jsou ohromné (zatím jsme u těch nejgeniálněších tak na 5% procentech poternciálu, jenže když rozvnineme potenciál více je možné, že také odkryjeme další nové cesty jak potenciál ještě zvýšit), ale úplně dělat vše na co si vzpomeneme nelze. Čím větší cíl (v korytě Božího záměru v matrici možných stavů), tím větší rozšíření hry, tím větší úsilí, ale také i odměna.

Naposledy upravené:
Tomu rozhlédnutí se odborně říká >Dynamické programování<
U každého platí určité limity max a min.
Někdo se rozhlédne např. doprava a doleva a pak to ještě jednou zopakuje.
Bylo předurčeno, že se rozhlédnou
A když takto učiní poprvé, učiní tak při dalších činnostech.
Ale ak je všetko predurčené, načo žijeme?
Zásady programování, >Přání je otcem myšlenky < .. atd. viz matroš :)
Inak ohľadne predurčenosti mám dojem, že keď si človek kladie otázky ako: "Bolo to nevyhnutné, alebo sa dala zvoliť aj iná možnosť?", resp. "Rozhodol som sa teraz, alebo to už bolo jasné vopred?" kvázi príde k tomu, že je veľmi ťažké to rozoznať jedno od druhého .
Také souvisí s melancholickým konstatováním: "Příležitost, život, atd.... utekl doslova mezi prsty ..."
Následuje po_Naučení
A co třeba někteří zažit staré šablony sociálismus, komunismus a vyšší biogenní civilizaci?
Jenže vývoj jde pouze vpřed.
Tedkom se řeší, aby to nebylo, díky technogenní katastrofě, zase od pazourku doby ledové, kamenné, doby měděné, oceli, páry, .... a pak zase přes ty výše jmenované .... :)

Naposledy upravené:
Převzato z jiné diskuse - dokonce jsem si dal tu práci a doplnil všechny háčky a čárky:

„Zajímavé. Všichni tady najednou s velkým údivem zjišťují, že volby nic nemění, že politici jsou jen loutky a že se o všem rozhoduje někde úplně jinde. A tak hledáte viníky. Hledáte je v Bruselu, hledáte je za oceánem, hledáte je v lóžích a v rodokmenech, vytahujete staleté spisy a myslíte si, jak jste prohlédli Matrix.

Ale přitom vám uniká to největší, to absolutně nejdokonalejší tajemství celého tohoto systému. Tajemství tak zjevné, že ho máte celou dobu přímo před očima.

Ptáte se, kdo drží ty provázky? Kdo je ten skutečný loutkař, který udržuje tuhle frašku v chodu?

Jste to vy sami.

Vy a váš vlastní, hluboce zakořeněný strach, vaše pohodlnost a vaše nezměrná potřeba odevzdat zodpovědnost za svůj život někomu jinému. Demokracie neselhala proto, že ji ukradly temné elity. Demokracie selhala proto, že jste ji vy sami dobrovolně odevzdali na stríbrném podnose komukoliv, kdo vám slíbil, že se o vás postará, že vas ochraní, že za vás vyreší vaše problémy.

Každé čtyři roky jdete poslušně hodit papírek do krabice a doufáte, že ten „správný“ zachránce konečně přijde a zařídí vám bezpečí a prosperitu. A když to neudělá, tak nadáváte, cítíte se zrazení a voláte po nějaké Velké revoluci nebo násilí, aby přišel nějaký nový, ještě silnější „vůdce“, který to už konečně zařídí správně. A takhle dokola budujete svou vlastní klec.

Skutečná moc nepramení z uren. Nepramení z Bruselu a nepramení ani z nějakých tajných schůzí. Skutečná moc pramení z absolutního převzetí zodpovědnosti za každý svůj čin, za své myšlenky, za to, čím krmíte svou mysl, a za to, jak se chováte k lidem ve svém bezprostředním okolí.

Dokud budete čekat, až vás zachrání politik, nebo dokud budete věřit, že za váš zkažený život může nějaká temná lóže tisíce kilometrů daleko, jste a navždy zůstanete dokonalými, vzorovými otroky.

Pokud chcete opravdu změnit systém, přestaňte řešit, kdo tahá za jaké provázky nahoře. Místo toho prostě ty provázky, které vedou k vám, přestřihněte. Zhasněte ty televize, přestaňte hltat všudypřítomný strach, přestaňte se děsit toho, co nemůžete ovlivnit, a začněte ovládat to jediné, co vám skutečně patří – váš vlastní vnitřní prostor a váš skutečný, každodenní život.

Ale to vyžaduje obrovskou odvahu a vnitřní práci. Je mnohem snazší křičet do prázdna, že za všechno můžou Židé, zednáři nebo Brusel, než se podívat do zrcadla a říct si: Můj osud je jen v mých vlastních rukou.“

Také souvisí s melancholickým konstatováním: "Příležitost, život, atd.... utekl doslova mezi prsty ..."
Následuje po_Naučení
Neviem, ako si to myslel presne. Možno upresníš. U mňa žiadne melancholické nič nie je. Mal som na mysli skôr to, že v určitom bode je akoby problém rozlíšiť medzi tým, či veci predurčené boli, alebo si si ich tak vytvoril ty. To samozrejme neznamená, že teraz ostanem visieť v bode "hĺbanie nad nesmrteľnosťou chrústa" (melancholické - ak si to takto myslel). Pretože to s melanchóliou kvázi niektorých ľudí odradí od toho, aby ďalej riadili svoj život, lebo šak "práve zrelativizovali vážnu vec, od ktorej závisí všetko ostatné" (ironicky myslené). V takom prípade asi chápem, na čo si narážal, lenže u mňa to tak nie je, a ani som to týmto smerom (k melanchólii) nesmeroval, skôr mi išlo o to poukázať na fakt, že existujú aj limity rozlišovania. A existujú prirodzene, či už vzhľadom na univerzálne danosti (t. j. pokiaľ siaha maximálna schopnosť rozlíšiť) alebo pre nízku rozlišovaciu schopnosť daného človeka, ktorá sa dá ďalej zlepšovať až do toho univerzálne ohraničeného maxima.

Ak chápete slobodnú vôľu len tak letmo, ako "odbočím doprava alebo doľava?" a neriešite, kde má korene každé vaše rozhodnutie, tak potom ju možno chápať ako slobodnú.

No ja som sa snažil chápať slobodu v tom zmysle, že to rozhodnutie človeka nie je nikým a ničím ovplyvnené. A je slobodné, len ak samotný človek, jeho vlastná entita, rozhodol, čo urobí... Slobodná vôľa v zmysle, úplne slobodná od vplyvu iných entit (ľudí, duchov, Boha...)

A ak skúmame do hlbky, kto všetko formoval a formuje našu osobnosť, naše znalosti, hodnoty (od narodenia do tejto chvíle), potom ťažko povedať, že naše rozhodnutia nie sú nikým ovplyvnené, a teda slobodné... Ťažko hľadať hranice toho, čo je v psychike iba moje, a čo je výtvorom množstva cudzích entít a faktorov... Aj to, čo nazývame "moje názory a rozhodnutia" je v mnohom ovlyvnené vonkajším svetom a jeho intelektmi. Preto slovo "slobodná" (neovplyvnená) vôľa sa dá chápať, len relatívne.

Intelekt je algoritmus. A každý algoritmus, ako matematika, je pre Toho (HNR), kto chápe najviac, predvídateľný. Pre toho, kto chápe menej (stvorené entity), sú mnohé veci rovnicami s určitým počtom neznámych. Takéto rovnice sa stále dajú riešiť, ak sú korektné (na úrovni pravidiel). Pravidlá sú hranice do seba vložených matríc (scenárov), kde každá matrica má X možných verzii, ako pokračovať.
No bolo by bizardné, ak by ani Tvorca pravidiel nevedel predvídať, ako sa ľudia budú v daných matriciach rozhodovať a chovať. Každý intelekt je algoritmus = predvídateľný mechanizmus pre jeho tvorcu. Ľudský rozum nie je pre Boha magická skrinka, do ktorej nevidí, ako sa v nej "otáčajú kolieska" a aké "číslo" vytočia. Ak by to tak bolo, potom by Boh nemohol garantovať, že ľudia súhrnne v každej matrici budú tvoriť Gaussovu krivku, čiže krivka ľudských rozhodnutí sa zoskupí tak, aby štatistika bola vyvážená a netvorila extrémy. Vďaka Gaussovej krivke v skupine ľudí vždy existuje názorová väčšina a menšiny oponentov. Nikdy nemôže existovať jednomyseľnosť v rámci celého ľudstva. To by bolo proti prírodzenosti tohto sveta.

PS: taká zaujímavosť. Máte napríklad násadové vajíčka (oplodnené vajíčka sliepok). Môžete náhodne vybrať 50 zo sto. No v konečnom dôsledku vždy sa vám vyliahne polovica sliepok a polovica kohútov. Zhora je štatistika riadená tak, aby náhodnosť vždy bola rozdelená približne pol na pol. Ak by sa toto pravidlo príliš odchýlilo, smrdelo by to manipuláciou zo strany tretieho subjektu.
Človek sa môže rozhodovať ako chce, štatistiku na úrovni pravidiel neprechytračí. To znamená, že aj jeho rozhodnutia sú Zhora ovplyvňované...

Naposledy upravené:
No ja som sa snažil chápať slobodu v tom zmysle, že to rozhodnutie človeka nie je nikým a ničím ovplyvnené. A je slobodné, len ak samotný človek, jeho vlastná entita, rozhodol, čo urobí... Slobodná vôľa v zmysle, úplne slobodná od vplyvu iných entit (ľudí, duchov, Boha...)
Aj ja to chápem tak, ale až po zámene "inkarnovanej postavy " za skutočnú podstatu(JA).
Vďaka Gaussovej krivke v skupine ľudí vždy existuje názorová väčšina a menšiny oponentov. Nikdy nemôže existovať jednomyseľnosť v rámci celého ľudstva. To by bolo proti prírodzenosti tohto sveta.
A toto to nepriamo potvrdzuje = lebo Ten(HNR) to asi(možno) nevie ovplyvniť, ak sa z postavy stane podstata.(otázne ostane ovplyvňovanie JA mimo inkarnáciu)
Človek sa môže rozhodovať ako chce, štatistiku na úrovni pravidiel neprechytračí. To znamená, že aj jeho rozhodnutia sú Zhora ovplyvňované...
1. Ovplyvňované sa nerovná riadené(ale pripúšťam aj riadenie).
2. Zo začiatku(100% postava) je ovplyvňovanie(teda aj riadenie) maximálne možné. Ale postupnou transformáciou(u každého individuálnou počas života = 0 až 100% ) postavy na JA sa to ovplyvňovanie minimalizuje(nedovolím si odhadnúť či až na nulu).

Toto je len moja ničím nepodložená(nečítal/nepočul som to) predstava čo ma predvčerom napadla.

Ak chápete slobodnú vôľu len tak letmo, ako "odbočím doprava alebo doľava?" a neriešite, kde má korene každé vaše rozhodnutie, tak potom ju možno chápať ako slobodnú.

A ak skúmame do hlbky, kto všetko formoval a formuje našu osobnosť, naše znalosti, hodnoty (od narodenia do tejto chvíle), potom ťažko povedať, že naše rozhodnutia nie sú nikým ovplyvnené, a teda slobodné... Ťažko hľadať hranice toho, čo je v psychike iba moje, a čo je výtvorom množstva cudzích entít a faktorov... Aj to, čo nazývame "moje názory a rozhodnutia" je v mnohom ovlyvnené vonkajším svetom a jeho intelektmi. Preto slovo "slobodná" (neovplyvnená) vôľa sa dá chápať, len relatívne.

Iný pohľad na "lyžičku" v matrixe

Intelekt je algoritmus. A každý algoritmus, ako matematika, je pre Toho (HNR), kto chápe najviac, predvídateľný. Pre toho, kto chápe menej (stvorené entity), sú mnohé veci rovnicami s určitým počtom neznámych.
Zahŕňaš do intelektu aj niečo iné ako :
Ľudský rozum
?
Pýtam sa preto, že rozhodovať sa človek nemusí len rozumovo (intelektuálne). Pocity, city, emócie, intuícia prenášajú rádovo oveľa väčšiu kapacitu informácie ako rozum. A v mihu vypočítať ako "sa" jedinec rozhodne na základe týchto premenných, si myslím, že je oveľa problematickejšie než to spraviť podľa algoritmu uvažovania - rozumu. Samozrejme, teraz nemám na mysli priemerného zombíka, ktorého riadi reKLAMa, pretože mu dokáže aj pocitovo podsunúť hocičo, a tým dokáže potom pomerne s veľkou presnosťou určiť, ako zombík a prostredníctvom čoho zareaguje. Mám teraz na mysli psychotyp "človek".

Ak sa mi páči žiť, rád žijem prečo by som sa nemal chcieť znova narodiť?
Mě více sedí původní verze:
Zivot je krasny, len treba vediet zit, ked spravnou cestou kracas, nepraj sa znovu narodit.
Pokud je dosaženo naplnění není třeba opakovat. Většinou je nový pokus potřeba, když se něco nepovede, jak má. Míněno obecně. Je tam i další smysl, neodbíhat od současného života. Nemám hotovo a už přerušuji soustředění a odbíhám někam jinam k dalšímu úkolu. Sice, když to moc bolí je potřeba si oddechnout a pomoci psychice třeba sněním o lepším, ale když se daří nač to rušit a kazit předčasně zbytečnými myšlenkami.

Naposledy upravené:
Pokud je dosaženo naplnění není třeba opakovat. Většinou je nový pokus potřeba, když se něco nepovede, jak má. Míněno obecně. Je tam i další smysl, neodbíhat od současného života. Nemám hotovo a už přerušuji soustředění a odbíhám někam jinam k dalšímu úkolu. Sice, když to moc bolí je potřeba si oddechnout a pomoci psychice třeba sněním o lepším, ale když se daří nač to rušit a kazit předčasně zbytečnými myšlenkami.
Krásne si to zhrnul. S týmto všetkým súhlasím presne tak, ako si to popísal. Niet k tomu čo dodať na tej úrovni, z ktorej zaujímaš pohľad.Ja na to pozerám z inej úrovne, kedy sa nechcem vrátiť preto, že (všetko, čo si popísal) ... akoby z nutnosti niečo naprávať. Inak týmto nás neustále dopujú východné náboženstvá, ktoré karmu a reinkarnáciu podávajú ako nutnosť opakovať si svoj predošlý labyrint na to, aby duša sa niekam posunula. Aby sa vyvinula ďalej. Preto som písal o vystúpení z "kolesa samsáry" (a následne dosiahnutie nirvány - stavu oslobodenia). Z určitého uhla pohľadu, povedzme že z pohľadu mysle alebo EGA, prípadne oboch, môže byť toto vnímané ako nekonečný cyklus, keďže EGO ani myseľ si nepamätajú skúsenosti minulých životov, takže vlastne takéto nekonečné repete môžu považovať za nekonečné utrpenie. A keďže sú naučené vnímať veci lineárne, predpokladajú, že všetko má začiatok, a všetko má aj nejaký koniec ... niekedy. Takže upriamujú pozornosť na rýchly beh, aby sa teda rýchlo dostali von z toho kolesa samsáry do nirvány a tam už teda bude ten pokoj, kľud a nebude tam to neznesiteľné utrpenie čakania na koniec. Toto je rovnaké, ako v kresťanstve čakanie na nebo. Keď človek prijal dogmu, že "dobre bude až po smrti" a tento život začal považovať za "márnosť", stalo sa to, že začal zároveň čakať na fínálne vykúpenie = stav bez bolesti (i duševnej). To je jeden extrém. Druhý extrém je práve to, čo následkom dlhého obdobia bombardovania kresťanskou ideológiou zažívame dnes = bezbrehý liberalizmus, kde si máme teda užiť všetko úplne cakom-prask až do opitosti, lebo šak včera už nevrátime, zajtra nevieme či a čo bude = smrť je koniec, a keď si neužiješ za tento život, tak budeš raz asi odchádzať nevedno kam s pocitom, že si to nestihol a nezažil si všetky zemské slasti, ktoré zažiť môžeš. Prvý extrém je idealistický - duchovný, kedy človek túži len po duchovných hodnotách, všetko pozemské nasilu odmieta, neustále okupuje horné 3 čakry s cieľom skončiť utrpenie. Druhý extrém je materialistický - telesný, kedy človek túži len po pozemských hodnotách, odmieta spiritualitu, neustále okupuje dolné 3 čakry s cieľom zažívať telesnú slasť. A kde je teda stred? Stred je v celistvosti a harmonickom fungovaní a prepojení idealizmu a materializmu. Nie v ich zlepení! To je celkom niečo iné. Ale v prepojení, a to človek dosahuje jedine hlbokým pochopením a uvedomením. Vtedy žiadna čakra nemá extrémnu prioritu. Všetky sú rovnako dôležité, harmonicky spolupracujú a spájajú a zjednocujú sa v tej prostrednej, ktorá je schopná vyžarovať pokoj a lásku.
Takže keď sa na to pozeráš z tohoto uhla pohľadu, potom nemáš dôvod na živote ani lipnúť a ulietavať v materializmu ale nemáš dôvod ani považovať ho za utrpenie a túžiť po presune do akýchsi iných neznámych rajských svetov.
Raj = kráľovstvo Božie na Zemi, je tu. Ale nie je to materialistický ani idealistický koncept. Nemá kamenné paláce so zlatými vežami, ale nemá ani charakter totálnej slobody až nihilizmu a vznášania sa v neznámych, nikdy nekončiacich nepopísateľných stavoch blaha. Každý z nás je jeho občanom, pokiaľ v sebe dokáže žiť harmóniu. A keď to dokáže, potom na to, či sa znova narodí sa môže aj tešiť. Ako na ďalšiu zaujímajú epizódu. Nie preto, že túto časť neznáša. Ale preto, že vie, že bude ďalšie pokračovanie toho, čo sa mu tak páči.

Naposledy upravené:
Zahŕňaš do intelektu aj niečo iné ako :

?
Pýtam sa preto, že rozhodovať sa človek nemusí len rozumovo (intelektuálne). Pocity, city, emócie, intuícia prenášajú rádovo oveľa väčšiu kapacitu informácie ako rozum. A v mihu vypočítať ako "sa" jedinec rozhodne na základe týchto premenných, si myslím, že je oveľa problematickejšie než to spraviť podľa algoritmu uvažovania - rozumu. Samozrejme, teraz nemám na mysli priemerného zombíka, ktorého riadi reKLAMa, pretože mu dokáže aj pocitovo podsunúť hocičo, a tým dokáže potom pomerne s veľkou presnosťou určiť, ako zombík a prostredníctvom čoho zareaguje. Mám teraz na mysli psychotyp "človek".
Schválne som napísal rozum, lebo ten pojem vnímam v duchu KSB: Um = intelekt; Rozum = intelekt + srdce (celé emočno-intuitívne pozadie). No je to len zložitejšia schéma, než v prípade čistého intelektu. Aj emócie majú svoje vzorce (paterny) a pravidlá. Rozhodnutia na základe emocií sa dajú predvídať (dokonale sa to zneužíva pri obchodovaní na burze, a veľmi úspešne.), záleží len od intenzity. Vieme ako sa správa žiarlivý človek, ako chamtivý a pod...
Niekedy vo všedných situáciách, keď o nič vážne nejde, sa človek rozhodne na základe prvej myšlienky, ktorá preblesne rozumom. A tá myšlienka môže byť zámerne vsadená. Tak funguje aj reklama, ktorá otravuje v mysli ako obohratá platňa, a môže ovplyvniť rozhodnutie.
Alebo mentalisti. Napíšu na papierok číslo, potom sa s tebou bavia, a po nejakom čase ti povedia, aby si povedal náhodné čislo... A ty povieš presne to číslo, ktoré mentalista predpokladal... Prečo? Lebo počas rozhovoru nenápadne vkladal do tvojej mysle symboly, ktoré pripomínajú dané číslo. A to sa stalo prvým impulzom, prečo si si náhodne to číslo vybral...
Každé jedno rozhodnutie je na základe niečoho, má svoju príčinu. A aj keď sa nám zdá, že sme sa rozhodli len bleskovo, spontánne, bezdôvodne, tak tá príčina tam bola, len ju nevidíme, a dodalo ju podvedomie. Nie všetkému vo svojom správaní dokonale rozumieme. Ale vo svojej podstate, vo svojej architektúre psychiky, je všetko predvídateľné, krásne do seba kauzálne (príčinno-následkovo) zapadá. A to je znova len popis algoritmus. A algoritmus je matematika. A matematika je presná veda, nie mysticizmus. No tu ide o Božskú matematiku, nie ľudskú. Boh vidí hotové čísla, človek vidí len neznáme premenné. Pre človeka môže byť svet sústavou rovníc s miriadami premenných = pre človeka neriešiteľné, ale pre Boha áno.

Naposledy upravené:
Pekný veršík. Akurát že mám z neho dojem, že smeruje k "vyslobodeniu z kolesa samsáry"?
Ak sa mi páči žiť, rád žijem prečo by som sa nemal chcieť znova narodiť?
Na svete je množstvo krásnych vecí... no radosť z nich mi kazí vedomie toho, že svet riadia démonické bytosti, a spôsobujú milionom ľudí utrpenie. Ku šťastiu mi chýba šťastie iných. Je to ako sedieť na bojovom poli uprostred druhej svetovej vojny, a aj keď v danej chvíli nepočujem delá a nevidím letieť bomby, tak je ťažké si vychutnávať krásu prírody, ľudí, života, keď viem, v akom krvavom procese práve sme... Neviem strčiť hlavu do piesku a kajfovať, keď viem, čo sa deje ostatným ľuďom okolo mňa.
Je to o to horšie, že nemám odpovede Zhora, prečo sa to deje, prečo je svet takto navrhnutý, čo tým Boh sleduje, čo by bolo správne robiť... A tak zostáva len mučivá neistota a pocit, že treba robiť to, čo sa zdá byť strategicky najzmysluplnejšie v danej chvíli...

Naposledy upravené:
Naspäť
Top Bottom