Na Sanskt nejsem žádný expert ale překladač říká že je to"Správné soustředění" je terminus technikus (ale nevím jeho sanskrtský tvar) ,
एकाग्रता
ekaagrata
Líbí se mi ale sanskrské slovo ´´vidjá´´ které má se soustředěním nějaké styčné plochy a znamená něco jako uvědomělé vnímání, a nemohu se zbavit myšleny na příbuzný kořen s českým viděti.
Buddhů právě bylo od doby toho historického (Buddha Šákjamuni x Siddhártha Gautama) mnoho. Třeba takový ten tlusťoch pozlacený co ho u nás mají za sošku budhy je jen nějaký čínský mudrc taoista jméno jsem zapomněl. Historický Buddha příliš mrtvému jazyku nevěřil a za svého života velice dbal o opravování svých žáků kteří jeho řeči zapisovali, jako Súfijští mistři zdůrazňoval praktická cvičení, která teorii nejen doplní ale umožní ji přesně uchopit neboť pro určité věci jsou slova zcela nedostatečná a přímo zavádějící. Třeba ta samsára - to není místo ani prokletí , samsára a nirvána jsou ´´Jedno´´ jako dvě strany jedné mince, takto to lze vnímat jen z hlediska duality. Jedná se o popis stavu mysli, která buď touží/nenávidí a proto trpí, nebo nelpí/miluje a může být šťastná a bez utrpení. Dva lidé prožívající vedle sebe úplně stejnou situaci mohou mít zcela jiné naladění mysli a jeden bude v pekle a druhý v ráji.(třeba když si četli o měnové reformě zadlužený chudák a milionář). Je to jen velice povrchní vysvětlení ale jádro obsahuje.K termínům:
Budha se mi líbil svým vědeckým přístupem, kdy zvolil "mrtvý" jazyk (méně používaný ne hlavní jazyk u obyvatelstva - sánskrt),
Poznámka:
Dlouho jsem Budhu považoval za bezchybného, ale pak jsem tam našel miny a pasti (je otázka jestli je tam někdo později nevložil
To je velice dobrá připomínka. Je dobré uvést si dějinný kontext. V době kdy se Evropané začali zajímat i o ´´duchovní poklady´´Orientu byla kolonizace a vytěžování materiálních pokladů Orientu v plném proudu (18-19 století). Být tehdy třeba někdo z bráhmanské kasty kterému zničili mnohé, včetně krádeže posvátných pokladů chrámu, jistě pak nějakému angličánkovi, který se bude pídit po svatých pravdách řekl vše bez toho aby se alespoň nějak za příkoří nepomstil?
Pro výbornou ilustraci tohoto a mnohých přilehlých problémů je výtečná Meyrinkova povídka ´´Hra cvrčků´´ vřele doporučuji každému komu nejde do hlavy proč nás různě, byť zastřeně informují (GP, nadnárodní struktury aj.) o svých plánech.
Naposledy upravené: