Rozhovor s Diablom v predvečer jeho odchodu do dôchodku
Vôbec nevyzeral tak, ako som očakával. Prešiel som po tichej miestnosti a našiel som mohutného staršieho pána, vzorne a dosť formálne oblečeného – jemne pradený vlnený oblek námorníckej modrej, o niečo svetlejšiu modrú kravatu, naškrobený golier a manžety. Zdalo sa, že je celkom pohodlný a ako som napredoval, obrátil ku mne láskavý, pozývajúci úsmev.
„Vyzeráš prekvapene,“ zavrčal. Jeho hlas bol ľahký a pre uši príjemný. „Nečakal si rohy a chvost, však?“ zachichotal sa
. . .
Dvaja muži stáli na vrchole vysokej zasneženej hory za jasného a slnečného dňa. Na jeho úpätí ležala malá dedinka. Dedinčania v skutočnosti neurobili nič pre to, aby sa odlišovali, okrem sklonu k umiernenosti a občasnej benevolencii.
Muži, z ktorých obaja mali mierne osobné problémy s obyvateľmi mesta, sa hádali, akým spôsobom by bolo najlepšie zničiť osadu. Jeden navrhoval spustiť lavínu, lavínu, ktorá by mesto úplne a úplne pohltila.
Druhý muž pozorne počúval a dohodli sa, že sa pred úsvitom stretnú v tme, aby si pozreli predstavenie. V noci však navštívil staršinu obce druhý muž, povedal mu o hroznom pláne a jeho páchateľovi, navyše k jeho veľkému zdeseniu dodal: že manželka staršieho bola jeho milenkou a že jej rodina a ich spojenci mali v úmysle v noci tajne opustiť dedinu a vrátiť sa po tom, čo boli ich nepriatelia porazení.
Starší v tichosti zhromaždil svoje sily, objavil a popravil muža, ktorý zosnoval jeho pád, konfrontoval svoju bezúhonnú manželku a dal ju pobiť na nôž, keď odmietla priznať svoju dvojtvárnosť, načo vypukol spor, ktorý nakoniec vyústil v smrť každého muža, ženy a dieťaťa.“
Bol som ticho, keď Satan po malom dúšku svojho ducha pokračoval.
„Tá lavína by bola možno kataklizmickejšie vzrušujúca, ale nebolo oveľa lepšie nechať dedinčanov zničiť samých seba a, ironicky, urobiť to na základe podvodu? Len slovo alebo dve,“ pokračoval veselo, „to bolo všetko. Ostatné bolo v ich rukách.“ . . .
Vraždy, výboje, modlárstvo, rivalita, pokrytectvo, zrady a nekonečný rad prorokov chrliacich oheň, ktorí boli poslaní napraviť veci..
skspravy.sk
na zamyslenie