• Oznam: na nasledovných stránkach môžete nájsť Konceptuálneho Bota, ktorý je trénovaný na odpovede z českých prekladov VP ZSSR. Preto sa odporúča používať český jazyk. mariasky.cz nabojpravdy.cz

Jazykové okienko

Akosi po tomto incidente s groomingom
Zaujímavé je slovo grooming. Používal som ho roky, veď každý ho používa.
som začal viac dbať na slová, ktoré používam. Veľmi často sa v dnešnej spoločnosti používa slovo manažér. Ale ako vieme, to nie je naše slovo. To je skôr anglické slovo manager. Ako v slovenčine preložíme slovo manager? V slovenčine je to riadiaci pracovník. Predsa to slovné spojenie nám oveľa viac hovorí o tom, čo ten človek robí. Alebo preklad slova manager nie je správny?
Možno je to náhoda ale slovo manažér je zložené akoby z dvoch slov Manna a Žrať. Čo je manna? To je ten pokrm, ktorý dostávali židáci na púšti za nič nerobenie po dobu 40 rokov. Žrať tiež vieme čo je - zvieratá žerú. Aj zvieratá v ľudskej koži žerú - jedinec zožral 10 hamburgerov na jedno posedenie. Človeky jedia, nežerú. Takže v preklade do Slovenského jazyka slovom manažér by sa mal opisovať jedinec zvieracieho typ, ktorý nič nerobí a za to dostáva zaplatené. Dostáva bezplatnú mannu za nič nerobenie.

Takže manažér je vlastne parazit, je to vykorisťovateľ, jedinec ktorý len hrabe pod seba, priživuje sa na práci iného človeka.

A čo je potom riadiaci pracovník? Je to Človek, ktorý riadi procesy, ktoré potrebujú byť riadené.
Dajme tomu máme stavenisko. Na stavenisku je murár, elektrikár, vodár. Murár sa stará o to aby mal kelňu a pílku na tehly. Aby stena bola rovná, aby mal kvádre. Elektrikár sa stará o to aby mal kliešte, aby mal k dispozícii káble, aby spoje boli dobré. Vodár sa stará o to aby boli spoje vodotesné, aby mal rúry a pílku na rúry. Všetci naši robotníci prídu na stavbu postavia sa na jedno miesto a začnú robiť. Murár položí jednu tehlu a hneď za ním vodár začne robiť do tej tehly dieru pre rúru a elektrikár začne robiť dieru pre kábel. Tehla sa samozrejme odlepí, lebo lepidlo ešte nezaschlo a práca všetkých troch vyšla na nič. Tu na scénu prichádza náš riadiaci pracovník, ktorý má rozhľad o celej stavbe a povie "Ty Piťo pôjdeš murovať priečku na východnú stranu budovy. Ty Feri pôjdeš robiť odpadové rúry na západnú stranu a ty Ignác pôjdeš robiť elektriku na severnej strane, lebo tam sú aj priečky aj voda dokončené." Náš riadiaci pracovník má rozhľad o tom kde čo je a riadi ľudí, smeruje ich činnosť tak aby bola ich práca čo najefektívnejšia. Ak riadiaci pracovník nemá rozhľad a nevie komu čo dať na prácu, tak to nie je viac riadiaci pracovník, ale je to manažér. Takýto manažér by mal opustiť pohodlné miesto parazitovania a zaradiť sa k výrobným pracovníkom. Áno, ja viem, je ťažké sa vzdať pohodlného miesta, kde nič netrebalo robiť. Ale samotný fakt, že sa ten jedinec nechce vzdať pohodlného miestečka, hovorí o tom, že jedinec zdegeneroval, zlenivel. A je zákonom, že po degenerácii, musí jedinec padnúť o priečku nižšie, lebo mu niečo pri evolúcii ušlo.

Zrekapitulujem
Manažér - parazit povyšujúci sa nad výrobných pracovníkov.
Riadiaci pracovník - schopný káder čo riadi procesy a výrobných pracovníkov.

Naposledy upravené:
Zaujímavé video, ako Slovák vysvetľuje poliakovi aký je rozdiel medzi CH a H. Poliaci všade tlačia CH namieto H.
Tak som si aj spomenul ako Rusi používajú G namiesto H.
Keď sa na to všetko človek pozrie z diaľky, tak je viditeľná diverzia v Slovanskom jayzku po tom čo riadenie zlyhalo v koncepcii. Predtým jazyk dokázal vyjadriť všetko. Obsahoval všetky písmená, zvuky. A po diverzii každému jazyku niečo ubrali. Rusom ubrali H, nám ubrali ruský mäkký znak. Je to škoda. Je to degradácia jazyka.
Čo tak počúvam, tak Slovenský jazyk má poriadnu vyjadrovaciu silu. Niektorí hovoria, že je postavený na StaroRuskom jazyku. Škoda, že náš jazykovedný ústav sa zaoberá imitačnou činnosťou. Chcelo by to spraviť riadny výskum a poopravovať kadečo. Ideálne v spojení s niekým, kto by bol ochotný chrániť výsledky výskumu - napríklad Rusko.

Predovšetkým v západoruštine existuje aj H, a normálne ho tam používajú, a G taktiež. Ide o oblasti prevažne za Dneprom a na Donbase. Rovnako myslím že používaj H aj Bielorusi.

Slovenský jazyk má poriadnu vyjadrovaciu silu. Niektorí hovoria, že je postavený na StaroRuskom jazyku.
Čo sa týka latinského transskriptu, slovenská abeceda je asi najpestrejšia, už minule som si to tak všimol. Mäkký/tvrdý znak síce nemáme, ale zato v našej latinskej abecede používame veľa rôznych prízvukov, a to mäkčene a dĺžne, pričom takmer každá hláska sa dá použiť v predĺženom alebo zmäkčenom tvare, čo značne rozširuje možnosti kombinovania a vyjadrovania zvukov. Okrem toho, niktorý slovanský jazyk neobsahuj "ô". Čo sa týka ruského Я, Э a Ю tie sú v našej abecede zastúpené dvojhláskami "ia/ie/iu".
Chcelo by to spraviť riadny výskum a poopravovať kadečo.
Súhlasím. No v prostredí, kedy:

Prieskum: Slováci obsadili 10. priečku v znalosti anglického jazyka​

Pozn.: Hovorí za všetko.
Slovák po týždni v prahe "mluví". Po týždni v Berlíne "šprech**e". Po týždni v Londýne: "spíkuje". Evolučný program? Prispôsobiť sa a prežiť? Súvisí to so schopnosťou ľahko ohnúť chrbát, keď je treba. A tento národ chce suverenizáciu á lá Rusko a nadáva na Fica, že mu to ide pomaly,, a že sa dá robiť viac? Naozaj? Až sa prestaneme biť tak silno do pŕs, ako sa bijeme a uvedomíme si masovú štatistiku správania sa Slovákov, možno to vyjde trošku "mierne" inak ...
- všeobecný záujem o svoju pôdu = malý
- všeobecný záujem o vlastné dejiny = malý
- všeobecný záujem o svoj jazyk/úcta k nemu = viac povinnosť ako láska
Môžeme byť radi, že tu suverenizácia frčí v miere, v akej frčí. Aj napriek tomu, že sme mohli byť dávno vyhladení. Nie sme len vďaka Rusku a vlastnej prispôsobivosti.
Neskutočne ma dotáča, keď niekto ešte aj dobrovoľne svoje decko, čo len pred chvíľou opustilo plienky, už učí anglikanizmy. Od malého malička nám deti prerábajú, a okrem toho, že to robia oni, my im ešte žerieme argument typu: "je to pre tvoje dobro, v mladom veku sa to rýchlo naučíš a budeš mať viac otvorené možnosti v budúcnosti".
... o to asi nie je masový záujem, ktorý by to podporil, keďže máme problém aj len udržať si v jazyku to, čo tam súčasne máme podedené z minulosti, a potom tu je ešte tento problém:
Máličko problém je to, že celý globalizovaný svet lieta na "digitále" zo západu, takže aj keby anglosasi padli, tento digitálny moloch bude šíriť ich hatlaninu ďalej.
... kedy ľudia zabúdajú držkovať ako im huba narástla a je to previazané s digitalizáciu ako aj s umelou inteligenciou, kedy zdigitálňovanie privádza človeka do hlúposti, ktorú následne chce niekto "sanovať" umelou inteligenciou. Úpadok jazyka = degradácia a zánik.

Naposledy upravené:
Zaujímavé video, ako Slovák vysvetľuje poliakovi aký je rozdiel medzi CH a H. Poliaci všade tlačia CH namieto H.
Keď sa na to všetko človek pozrie z diaľky, tak je viditeľná diverzia v Slovanskom jayzku po tom čo riadenie zlyhalo v koncepcii. Predtým jazyk dokázal vyjadriť všetko. Obsahoval všetky písmená, zvuky. A po diverzii každému jazyku niečo ubrali. Rusom ubrali H, nám ubrali ruský mäkký znak. Je to škoda. Je to degradácia jazyka.
Čo tak počúvam, tak Slovenský jazyk má poriadnu vyjadrovaciu silu. Niektorí hovoria, že je postavený na StaroRuskom jazyku. Škoda, že náš jazykovedný ústav sa zaoberá imitačnou činnosťou. Chcelo by to spraviť riadny výskum a poopravovať kadečo. Ideálne v spojení s niekým, kto by bol ochotný chrániť výsledky výskumu - napríklad Rusko.
Staroslovienčina dokonca obsahovala nosovky ("prehltanie" koncovej spoluhlásky, ako vo francúzštine).
Stačí sa započúvať:

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=1yphQt3ys1Y

Staroslovienčina dokonca obsahovala nosovky ("prehltanie" koncovej spoluhlásky, ako vo francúzštine).
Ono tam toho počuť viac. Jasne tam rozoznať ruštinu, súčasnú rusínčinu i prakoreň našej slovenčiny. Nakoniec, možno práve francúzština vznikla skomolením praslovančiny s latinčinou. Francúzštinu som sa učil na strednej a tie nosovky sú tak typické, že už nikde inde v regióne sa to nenachádza, iba tam. Ako vieme christianizácia Európy pokračovala aj stvorením Svätej Ríše Rímskej, takže taký Karol Veľký a ešte pred ním jeho predkovia - prvé kniežacie rody, keď sa všetko začalo trieštiť a z občinného systému prechádzať na rímsky systém podchytený/potvrdzovaný "vládou od Boha" (cirkevnou korunováciou), ... skrátka tieto kniežacie rody ešte mohli možno (je to len moja hypotéza) rozumieť aj praslovančine. S postupom času a mocnením vplyvu latinčiny skrze cirkev došlo postupne aj k preonačeniu slov (spočiatku to mohol byť jazyk šľachty, neskôr odkopírovaný masovo plebsom, prípadne vyučovaním rozšírený postupne do nižších kást podobne ako Cvengrosch hovorí o vzniku Maďarčiny), aj keď sú vyslovované "nosovo" = starým spôsobom. Rurik mal prísť na Rus z Rujany (ak sa dobre pamätám), a bol to Slavjan telom i duchom.. A Rujana leží kde? Zanikla kedy?

Naposledy upravené:
Opäť zavádzajúci príspevok - nebudem ho pitvať celý, /nemám chuť sa dostať do jalovej polemiky/ - ale francúzština je spojenie keltských jazykov a latinčiny - určite nie!! staroslovienčiny a latinčiny;
nosovky sa nachádzajú aj v keltských jazykoch, dokonca aj v tých, ktorými sa hovorí dodnes.

A Rjurik bol Varjag, žiaden "Slavjan telom i duchom"; preboha!!!

To je čistá demagógia takéto tvrdenie....
Varjagovia boli škandinávski žoldnieri, obchodníci a piráti v službách rôznych "pánov", čo kontrolovali sčasti morské, a riečne obchodné cesty a spojenia aj s Malou Áziou a Byzanciou, kde boli neskôr považovaní za elitnú bojovú a strážnu jednotku; nič viac.

Taktiež tvoje tvrdenie "Rurik mal prísť na Rus z Rujany" - prosím ťa, to máš odkiaľ?
Jediný písomný prameň o Rjurikovi je Nestorova kronika, a tá Rujanu v tejto spojitosti nespomína vôbec.

Poprosím ťa, nabudúce keď budeš niečo tvrdiť tak si buď poriadne doštuduj danú vec, alebo to v príspevku rovno uveď, že ide o tvoju subjektívnu fabuláciu skutočnosti; lebo takýmito tvrdeniami len zavádzaš tých, ktorí nepoznajú súvislosti, alebo nemajú čas na ich dohľadanie.

Naposledy upravené:
ako Cvengrosch hovorí o vzniku Maďarčiny
Podarilo sa mi dohľadať video
Zdroj: https://youtu.be/De6QLjD27Jk
od Oskára Cvengroscha, ktoré som nedávno zhliadol. Uvádza, že Slovania "odnikiaľ neprivandrovali", ale sú autochtónny (pôvodný, domáci, domorodý) obyvatelia. V rámci dejín boli nazývaní rôznymi menami. Padla tam otázka, resp. sa dotkol (už si nepamätám presne, či sa ho to niekto pýtal) aj ohľadne francúzštiny.
Na čo on tuším hovorí nejakú svoju verziu toho, ako mohla francúzština vzniknúť, ale nevenuje sa tomu nijak do hĺbky, pretože gro tvorí pôvod Maďarčiny.

Práve počúvam ale tohto pána a jeho video (v minulosti už som si všimol, že dosť dobre argumentuje):
Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=y5CACvYdCfY

Ten sa vyjadruje k Cvengroschovi. S niečím súhlasí, s niečím nie, argumentuje prečo. Okrem iného sa s Cvengroschom zhoduje v autochtónnom pohľade na existenciu Slovanov v našom priestore od čias vzniku poľnohospodárstva. Ešte som to nedopozeral, ale dopozerám. A okrem toho aj ostatné Cvengroschove videá. Registrujem ho už dlhodobo, nechávam si jeho informácie "v karanténe", ale zatiaľ mi celkom dobre dopĺňajú mozajku minulosti.

Podarilo sa mi dohľadať video
Zdroj: https://youtu.be/De6QLjD27Jk
od Oskára Cvengroscha, ktoré som nedávno zhliadol. Uvádza, že Slovania "odnikiaľ neprivandrovali", ale sú autochtónny (pôvodný, domáci, domorodý) obyvatelia. V rámci dejín boli nazývaní rôznymi menami. Padla tam otázka, resp. sa dotkol (už si nepamätám presne, či sa ho to niekto pýtal) aj ohľadne francúzštiny.

Na čo on tuším hovorí nejakú svoju verziu toho, ako mohla francúzština vzniknúť, ale nevenuje sa tomu nijak do hĺbky, pretože gro tvorí pôvod Maďarčiny.

Práve počúvam ale tohto pána a jeho video (v minulosti už som si všimol, že dosť dobre argumentuje):
Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=y5CACvYdCfY

Ten sa vyjadruje k Cvengroschovi. S niečím súhlasí, s niečím nie, argumentuje prečo. Okrem iného sa s Cvengroschom zhoduje v autochtónnom pohľade na existenciu Slovanov v našom priestore od čias vzniku poľnohospodárstva. Ešte som to nedopozeral, ale dopozerám. A okrem toho aj ostatné Cvengroschove videá. Registrujem ho už dlhodobo, nechávam si jeho informácie "v karanténe", ale zatiaľ mi celkom dobre dopĺňajú mozajku minulosti.

Oskára Cvengroscha mám v karanténě.

Marek Zelem je mnohem věrohodnější, i když jeho závěry se mnohým současným "politickým slovanům" nehodí do krámu.
(Pozn. ti dva sice hovoří oba o jazyku, ale jeden o voze a druhý koze - prosím nehodnoďte je společně, ale každého zvlášť).

A ano, současní Slováci jsou geneticky staré obyvatelstvo podle M. Zelema (první nově příchozí po době ledové (cca před 5-7 tis lety), kteří sem přivedli zemědělství a hutnictví a zůstali zde)

Naposledy upravené:

Marek Zelem je mnohem věrohodnější, i když jeho závěry se mnohým současným "politickým slovanům" nehodí do krámu.
(Pozn. ti dva sice hovoří oba o jazyku, ale jeden o voze a druhý koze - prosím nehodnoďte je společně, ale každého zvlášť)
Oskár Cvengrosch je typixké jevroslovenské meno

S niečím súhlasí, s niečím nie
Nesúhlasím s tým, že maďarizácia išla zo Sedmohradska, išla zo západnej Panónie, od Balatónu. Sedmohradsko bolo silne slovanské, o čom svedčia aj miestne názvy. Hlavnou riekou celého Sedmohradska je rieka Mureś (Mureš), čo je len porumunčený názov jej pôvodného názvu - Maruš, Maruša.
A najväčší Maďar gróf Š.Sečéni sa narodil vo Viedni, kde aj strávil väčšinu mladosti a doma komunikoval väčšinou nemecky…
A čo sa týka nášho pôvodného práva ako centra riadenia z doby bronzovej a nejakého písomného záznamu o tom, ktorý Cvengroš hľadá, tak tento dokument sa dostal do rúk M.R.Štefánika (pravdepodobne v Taliansku) pred jeho osudovým letom na Slovensko. To bol aj pravý dôvod jeho zostrelenia.

Naposledy upravené:
A čo sa týka nášho pôvodného práva ako centra riadenia z doby bronzovej a nejakého písomného záznamu o tom, ktorý Cvengroš hľadá, tak tento dokument sa dostal do rúk M.R.Štefánika (pravdepodobne v Taliansku) pred jeho osudovým letom na Slovensko. To bol aj pravý dôvod jeho zostrelenia.
Toto mi kedysi niekto spomínal, ale bolo to dávno a hlbšie som po tom nepátrala;
a sa mi zdá, že Štefánik napísal aj nejakú publikáciu pod názvom "Veľká lož" alebo tak nejak /nie som si istá názvom/.
Je tak?

Naposledy upravené:
Zelem argumentuje logicky, ako technik... len mi nesedí ten jeho vývod Morava-hory, keď donedávna sa v slovenčine močaristému kraju hovorilo morava (s malým "m"). Teda rovine. A ďalej mi celkom nesedí to, že vôbec používa názov Indoeurópan.

Veď o ňom som hovoril, že ja tiež. Každopádne, nech je tak, či tak, dáva von zaujímavé veci, ktoré ťahajú diskusiu v tomto smere dopredu, pretože jednak čo-to už aj kolektívne vieme a jednak takíto, ako Marek Zelem mu kontrujú, niečo vyvrátia s niečím súhlasia, takže sa to pekne usádza potom na svoje miesto.
Nesúhlasím s tým, že maďarizácia išla zo Sedmohradska, išla zo západnej Panónie, od Balatónu. Sedmohradsko bolo silne slovanské, o čom svedčia aj miestne názvy. Hlavnou riekou celého Sedmohradska je rieka Mureś (Mureš), čo je len porumunčený názov jej pôvodného názvu - Maruš, Maruša.
A najväčší Maďar gróf Š.Sečéni sa narodil vo Viedni, kde aj strávil väčšinu mladosti a doma komunikoval väčšinou nemecky…
Pripúšťam, že to môže byť tak, ako hovoríš. Na tomto poli mám pramálo overených poznatkov, ani sa mu príliš extrémne nevenujem. Zelem jeho prácu kriticky hodnotí, podľa mňa na to ide dobre, v mnohom sa s ním zhodnem, hlavne čo sa týka spôsobu uvažovania nad danými vecami. A páči sa mi jedno, vo videu Zelem NAHLAS povedal, že význam slova Slovan nepochádza od "sláviť", k čomu vlastne ani netreba nejakého veľkého dokazovania, ale že ide v samej podstate o názov: "Človek". To je predpoklad, čo som tu nedávno vyslovil:
Takže z toho vychádza to, čo som písal hore, teda označenie "ČELOVEK" je synonymom slova SLOVAN. Konceptuálne samostatný subjekt, slobodný a suverénny. Netreba sa nechať mýliť tým, že nám po stáročia toto slovo "zideologizovávali" čisto do pojmu etnicko-nábožensko-kultúrno-národného. Týmto naschvál zastierali jeho podstatu. Kým Slovan (Slavjanin) nie je v samej podstate príslušnosť národná/kultúrna/etnická/náboženská. Slovan (Slavjanin) môže byť každý, kto konceptuálne spĺňa náplň tohoto slova. Jak Slovák, tak Poliak, Maďar, černoch, kresťan, cigán, číňan... Angličan, Nemec ... Toto slovo sa vôbec netýka národnosti.
My sme si to osekali a obmedzili iba na jazyk, územie a krv. Na základe toho už "sa" potom postavila ideológia, ktorá má svoj anglo-saský protipól a jeho germánske dieťa. A áno, pravdou je, že i v užšom zmysle tohoto slova sa nachádza pravda, totiž najviac "ľudí" sa môže prirodzene nachádzať medzi ich krvnými potomkami, to však ale neznamená, že automaticky všetci ich krví potomkovia sú "ľudia" (v zmysle konceptuálnom = najvyššieho typu psychiky: "človek").

A páči sa mi aj to, že sa obaja hore zhodujú na autochtónnom pôvode Slovanov.
Plynie z toho aj predpoklad, že všetky historicky tu vzniknuté jazyky majú v nejakej forme v sebe relikt spoločného prajazyka. Ako hovorí, a s tým súhlasím, v Západnej Európe Slovania boli asimilovaní. Ale relikt jazyka ostal. Viď hore "francúzština". Aj keď latinčina spolu s anglo-saským vplyvom urobili svoje.

Naposledy upravené:
v Západnej Európe Slovania boli asimilovaní. Ale relikt jazyka ostal. Viď hore "francúzština". Aj keď latinčina spolu s anglo-saským vplyvom urobili svoje.
FR dlhodobo ovládam plynule v písanej aj hovorenej forme,aj vo vysokých a starších formách jazyka; a porovnávať FR so staroslovienčinou je tak neskutočne veľmi mimo, že si seriózne kladiem otázku o mentálnej spôsobilosti hocikoho, kto toto tvrdí.

Len zopakujem - koreňoslovie FR je založené na fúzii keltských jazykov a latinčiny.
Keltské jazyky dodnes používajú nosovky,a aj iné fonetické varianty, nielen na kontinente ale aj na ostrovoch.

Francúzština nemá absolútne nič spoločné so staroslovienčinou, tak ako ani žiaden z keltských a protokeltských jazykov nemá nič spoločné so slovanskými jazykmi.

Naspäť
Top Bottom