Podelím sa s vami o jednu svoju skúsenosť. Či vlastne dve...
1. Občas si hovorím, kiež by som mal v detstve tie znalosti a možnosti, ako mám dnes: mal by som všetky zuby zdravé...
Ak je našim cieľom
predchádzať vzniku zubného kazu, tak umývať si zuby bežnou kefkou nestačí. To je ako keby sme si umývali telo v bielizni, čiastočne oblečení. Síce povrch zubov očistíme, ale najväčšia galiba sa deje medzi zubmi. A pri bežnom čistení sa môže stať, že akosi zabudneme si očistiť zuby z vnútornej strany a čistíme len z vonka, čo je o ničom, lebo zvnútra sa bude na zuboch tvoriť zubný kameň. No pri čistení zubov aj zvnútra sa kameň tvoriť nebude.
Ako som už spomenul, ak si nečistíme medzizubné priestory špeciálnou kefkou, tak to tam hnije, baktérie hodujú a ničí sa sklovina, vzniká zápal, ustupujú ďasná... Speje to k paradentóze...
V čom je ale fígeľ? Zubári bežne odporúčajú použiť medzizubnú kefku tak, že sa opláchne vo vode, a do každej zubnej medzery stačí len raz vsunúť a vytiahnuť. Ja som mal ďasno okolo jedného zubu citlivejšie, t.j. bol tam nejaký chronický zápal, tak mi napadlo, že si budem medzikefku namáčať do dezinfekcie. Ako najvhodnejší mi prišiel peroxid, pretože nepáchne ani nefarbí, ako niektoré iné dezinfekcie. Klasický 3% peroxid z lekárne.
Vždy si pred zastrčením kefky medzi zuby kvapnem na kefku peroxid, a ten miesto perfektne vydezinfikuje. Vidno, ako na problémových miestach to pekne šumí. Robím to tak už cca 3 roky, a netvoria sa mi žiadne zubné kazy ako predtým. Baktérie nemajú šancu. Zubom to neškodí, pretože po ošetrení všetkých zubov si vypláchnem ústa vodou a použijem ústnu vodu.
Používam tento peroxid. Má namiesto otvoru pipetku, takže sa ľahko nanáša.
2. Ďalšia zaujímavá vec sa týka
respiračných ochorení (nádcha, chrípka a pod.) Sú to ochorenia, ktoré napádajú hlavne dýchacie cesty a tam robia šarapatu. Telo bojuje s chorobou aj zvnútra (sme slabí, dolámaní, potíme sa) ale to najnepríjemnejšie pre mňa sú tie vonkajšie príznaky v podobe šialených sopľov. Vkuse to zateká do pľúc, cez deň to aspoň vykašliavame, ale v noci toho natečie do plúc veľa a ráno sa dusíme od kašľu.
Zistil som, že práve tomuto sa dá predísť... Ako?
Zvykneme si dezinfikovať ruky a všeličo iné, len zatiaľ nikoho nenapadlo si vydezinfikovať dýchací aparát. Znie to divoko? Nie! Vôbec nemusí, ide o banálnu vec. Ide to oveľa prirodzenejšie, než naparovanie sa nad hrncom s rumančekom.
V utorok ráno som cítil, že niečo na mňa lezie. Bol som niekoľko dní predtým v Poľsku na zájazde, a priniesol som si odtiaľ bacil. Napadlo mi, že vyskúšam pokus.
Použil som ultrazvukový zvlhčovač vzduchu.
(Môže vyzerať napr. takto...)

Miesto vody som dnu nalial asi 1 deciliter 3% peroxidu.
Zapol som to a asi minútu som inhaloval. Nádych aerosolu nosom, výdych ústami. Tá minútka bohato stačí. Nemal som pritom žiadne nepríjemné ani rušivé pocity. Je dobré zavrieť oči, nech to ide len do nosa. Pri nádychu ústami ma to trochu dráždilo na kašľanie. Preto som ostal iba pri nádychoch nosom.
Dnes je sobota, a hoci som cítil v tele slabosť a ďalšie príznaky choroby, no celý dýchací trakt ostal zdravý. Nádcha sa nerozvinula.
Napadlo mi, že ak by toto skúsili ľudia počas kovidu, tak vôbec nemuseli zažívať žiadne ťažké pľúcne stavy. Choroba by odoznela, ale dýchací trakt by ostal nepoškodený. Žiadne zápaly pľúc.
Inhaloval som len minútku ráno a minútku večer. Najlepšie je začať s tým už pri prvých príznakoch, ešte predtým, než sa pustí nádcha.
Buďte zdraví.