Zprávy z USA

Silicon Valley Bank padla.
A tady další článek k doplnění do skládanky:

Padla největší banka od krachu Lehmanů. Trhy se bojí, že spustí domino​

z textu:
Trhy se kvůli tomu začaly obávat, aby to nebyl začátek mnohem většího problému v ekonomice a nezopakoval se rok 2008 a pád banky Lehman Brothers. A to i přes mínění analytiků z Wall Street, kteří již dříve uvedli, že nepovažují za pravděpodobné, že by se potíže SVB rozšířily do celého bankovního systému.
...Pád Silicon Valley Bank rozvířil strach o osud dalších bankovních institucí, poté co na ni dolehlo stahování vkladů,“
 
Naposledy upravené:

Existuje strop, nie je ropa: USA sa snažia napraviť to, čo spôsobili​


Ministerstvo financií USA tajne nabáda veľkých obchodníkov s ropou ako „Trafigura“ a „Gunvor“, aby aktívnejšie prevážali ruskú ropu, píše „Financial Times“.
Čo sa stalo, veď sankcie snáď fungujú? Či nie? Alebo fungujú – avšak tým nesprávnym smerom?
Zásoby ropy na Západe klesajú a obchodníci s ňou, vystrašení sankciami, sa stále rope z Ruskej federácie vyhýbajú. Výsledkom je, že India a Čína dostávajú ropu v bezprecedentných objemoch, zatiaľ čo západný trh, nič moc, vysvetľujú britské noviny.
Americké ministerstvo financií preto ubezpečilo, že sa nebude hnevať, ak obchodníci zvýšia objem transakcií s ruskou ropou a ropnými produktmi – avšak pri zachovaní cenového stropu (60 dolárov za barel).
Okrem toho účasť veľkých prepravcov na transakciách s ropou „by mala umožniť západným krajinám lepšie pochopiť štruktúru ruského exportu“.
Teda stalo sa presne to, čo sa malo stať.
Pokus kolektívneho Západu regulovať globálny trh s ropou direktívami a výkrikmi viedol k tomu, že samotný Západ stratil schopnosť plánovať debetné a kreditné zásoby ropy. A okrem toho stratil aj prehľad, aký export má teraz Rusko.
Ak sa dlho a tvrdo pokúšate niekoho izolovať, zrazu sa môžete cítiť sami izolovaní.
 
Vo Washingtone sa rozhorela banková kríza
„Silicon Valley Bank“ hrozí, že spôsobí kaskádový efekt pádu ďalších bánk. Od amerických finančných úradov sa očakáva určitá akcia a opäť začali hovoriť o možnosti zorganizovať záchranný balík v duchu roku 2008.
Dlhy SVB voči klientom presahujú 170 miliárd dolárov. Z toho 93% nebolo poistených, čo znamená, že mnohí zákazníci môžu prísť o svoje peniaze, ak štát rýchlo nevymyslí nejakú schému čiastočného odškodnenia strát.
Bankrot SVB prišiel v čase najväčšieho úniku bankového kapitálu v novodobej histórii. Za posledných pár dní sa z SVB vybralo viac ako 40 miliárd dolárov. Nie každému sa to však podarilo. A mnoho startupov v oblasti IT a kryptomien má na svojich bankových účtoch uviaznuté miliardy dolárov.
Súčasnú krízovú situáciu porovnávame nielen s rokom 2008, ale aj s masívnym krachom sporiteľní v USA koncom 80. rokov. Spôsobilo to aj zvýšenie kľúčovej sadzby a nedostatok likvidity na trhoch. Teraz, ako vtedy, nemusia byť napadnutí giganti z Wall Street – tí budú v poriadku, ale mnoho malých regionálnych bánk.
Medzitým sa republikáni v Kongrese vyhrážajú, že zablokujú akúkoľvek možnú záchranu. Pre nich ide o princíp – nechcú zachrániť hlavnú banku Silicon Valley, ktorá je spojencom Demokratickej strany. Čím dlhšie však budú vo Washingtone meškať, tým vyššie sú riziká, že v USA môže začať rozsiahla banková kríza, keď už miliónom Američanov hrozí, že prídu o svoje úspory.
 
12. března 1947 Spojené státy přijaly Trumanovu doktrínu, která ospravedlňuje americké vojenské zásahy do vnitřních záležitostí jiných zemí.

Spojené státy po přijetí tohoto dokumentu podepsaly dohody s Řeckem a Tureckem
o poskytnutí „pomoci“, což následně vedlo k podkopání politické stability na Blízkém východě.
Po vzniknutí Trumanovy doktríny začaly po celém světě rozsáhlé ozbrojené konflikty za účasti Spojených států: kolem 200 válek a vojenských operací, k nimž Amerika přiložila ruku.

Přehledný seznam všech amerických válečných zločinů, teroru a válek​

 
Naposledy upravené:

Signature Bank se stala po SVB další obětí bankovních turbulencí​

Americké úřady oznámily uzavření druhé velké banky během několika dní,
končí Signature Bank (aktiva se na konci roku 2022 oaktiva ve výši 110,36 miliardy dolarů a vklady 88,59 dolarů, uvedlo ministerstvo finančních služeb státu New York.).

Banka měla dlouhodobý vztah s bývalým prezidentem Donaldem Trumpem a jeho rodinou, poskytovala Trumpovi a jeho podniku běžné účty a financovala několik rodinných podniků. Signature Bank přerušila vztahy s Trumpem
v roce 2021 po smrtících nepokojích 6. ledna na Capitol Hill a vyzvala Trumpa, aby rezignoval.

Guvernérka New Yorku Kathy Hochul v prohlášení uvedla, že doufá, že kroky americké vlády
v neděli poskytnou „zvýšenou důvěru ve stabilitu našeho bankovního systému“.

"Mnoho vkladatelů v těchto bankách jsou malé podniky, včetně těch, které řídí inovační ekonomiku, a jejich úspěch je klíčem k robustní ekonomice New Yorku," řekla.

Úředníci v neděli uvedli, že akcionáři a někteří nezajištění držitelé dluhů
Signature Bank a také Silicon Valley Bank nebudou chráněni a že vrcholový management obou bank byl odvolán.

Jakékoli ztráty fondu pojištění vkladů FDIC používaného na podporu nepojištěných vkladatelů budou uhrazeny zvláštním posouzením bank, jak to vyžaduje zákon, uvedli úředníci.

Fed již oznámil, že bankám poskytne další prostředky na zajištění finanční stability.
Prohlášení také říká, že vkladatelé Signature Bank a dříve zkrachovalého SVB budou mít přístup ke všem svým penězům a že daňoví poplatníci neutrpí žádné ztráty.

Dnes se očekává, že prohlášení Bidena, který hodlá vysvětlit, jak úřady udrží stabilitu bankovního systému.
 

USA a Južná Kórea začali spoločné vojenské cvičenia: Manévre majú ešte viac posilniť spoluprácu​

Súčasťou cvičení, ktoré potrvajú do 23. marca, je počítačová simulácia Freedom Schield 23
a viacero spoločných cvičení v teréne pod názvom Warrior Shield FTX, píše AP. USA a Južná Kórea pred časom uviedli, že počítačová simulácia má posilniť obranné a reakčné spôsobilosti týchto spojencov v spojitosti s narastajúcimi jadrovými hrozbami zo strany Severnej Kórey a ďalších zmien v bezpečnostnom prostredí. . .
 
Úředníci v neděli uvedli, že akcionáři a někteří nezajištění držitelé dluhů
Signature Bank a také Silicon Valley Bank nebudou chráněni a že vrcholový management obou bank byl odvolán.

Jakékoli ztráty fondu pojištění vkladů FDIC používaného na podporu nepojištěných vkladatelů budou uhrazeny zvláštním posouzením bank, jak to vyžaduje zákon, uvedli úředníci.

Fed již oznámil, že bankám poskytne další prostředky na zajištění finanční stability.
Prohlášení také říká, že vkladatelé Signature Bank a dříve zkrachovalého SVB budou mít přístup ke všem svým penězům a že daňoví poplatníci neutrpí žádné ztráty.

Dnes se očekává, že prohlášení Bidena, který hodlá vysvětlit, jak úřady udrží stabilitu bankovního systému.
Takže Biden chce banky zachránit? Já někde včera zahlédla, že by chtěl, ale že mu to kongres
nedovolí. A pokud uvolní přístup k penězům pro střadatele, tak ti je vyberou. A jak koukám
tak vlastníci dluhopisů a majitelé bank se k penězům nedostanou. No, začíná to být
čímdálvíc zajímavé. V souvislosti s tím bych pochopila i to náhlé, urychlené, vládní schvalování
eura.
 
Naposledy upravené:
Dnes se očekává, že prohlášení Bidena, který hodlá vysvětlit, jak úřady udrží stabilitu bankovního systému. Tak si počkáme jaké dostal notičky a co nám přečte .
No, zajímavé to bude. Teď jsem pod článkem na Idnesu přečetla, že :
...Nejen že Bank CEO si nechal proplatit svoje akcie pár týdnů před krachem a vydělal tak 2 270 000 USD ale ještě v pátek pár hodin před zavřením banky a před tím než zasáhli federální regulátoři dostali zaměstnanci proplacené výroční bonusy . Jelikož úspory jsou pojištěné FDIC jen dovýše 250 000 USD, 93% úspor je nepojištěných jelikož tam investoři měli desítky milionů.
 
A ještě přidám nějaké další zajímavé články k tématu pádu SVB bank....

Silicon Valley je po krachu banky v chaosu. Startupy neví, jak pošlou výplaty, zasažení jsou i Češi​

OPRAVENO - ODKAZ VÝŠE. Nechápu, mnou uvedený článek ( nadpis) - nějaký zmatek v adresách.
Tento ( odkaz který tam skočil, je ale také zajímavý.)
a pak i tento

Člověk, který byl u největších investic do českých startupů. Polský právník propojuje Evropu se Silicon Valley​

z textu:
Třiačtyřicetiletý Tytus Cytowski se narodil v Polsku a do USA se s rodiči přestěhoval, když mu bylo šest let, přičemž během dospívání studoval a pendloval mezi oběma zeměmi. Jelikož jeho nevlastní otec pracoval pro americkou Agenturu pro výzkum pokročilých obranných projektů (DARPA), s novými technologiemi se setkával již od útlého věku.
„Agentura vytvářela technologie pro hvězdné války, aby porazila Sověty,“ směje se v rozhovoru pro CzechCrunch Cytowski, který po dokončení střední vystudoval práva v Polsku a také na Harvardu a z prestižní školy se na pozici advokáta přesunul do globálního finančního centra na Wall Street. V roce 2008 však celý obor zasáhla finanční krize a Cytowski zůstal bez práce.
Tehdy se rozhodl zaměřit na novou oblast a stal se právníkem pro podnikatele a startupové investory.
...To, že na trhu trefil správnou příležitost, si následně uvědomil, když mu butiková advokátní kancelář ze Silicon Valley nabídla, že jeho firmu odkoupí. Ověřil si tak, že má zajímavý produkt pro zakladatele a startupy z rozvíjejících se trhů, zejména ze střední a východní Evropy.
 
Naposledy upravené:
Uprostřed kolapsu a uzavření tří bank ve Spojených státech
koupila HSBC britskou pobočku zhroucené Silicon Valley Bank,
podle zprávy The Spectator Index. Podle zpráv HSBC koupila britskou pobočku zhroucené Silicon Valley Bank v rámci záchranné dohody. Dohodu usnadnila Bank of England a vláda Spojeného království

Zdroj: https://twitter.com/BBCBreaking/status/1635177196108251136?ref_src=twsrc%5Etfw

USA a Velká Británie se snaží zastavit následky kolapsu Silicon Valley Bank​

Ďalšie tri americké banky sú údajne v štádiu bankrotu:
First Republic Bank
Pacific Westerns.
Western Alliance

Zdroj: https://t.me/infantmilitario/94315
 
Naposledy upravené:


Zdroj: https://t.me/neCT24/29007


Akcie evropských a asijských bank klesají, americké banky v předmarketu získávají​



Akcie bank v Evropě a Asii v pondělí klesly, protože kolaps banky Silicon Valley zaměřený na startupy nadále otřásal trhy, ačkoli americké bankovní akcie v předmarketingovém
obchodování posílily poté, co se úřady rozhodly zastavit pohromu.

Americká vláda v neděli zasáhla řadou mimořádných opatření, aby posílila důvěru
v bankovní systém po krachu Silicon Valley Bank (SVB), který znamenal největší krach
americké banky od finanční krize v roce 2008.

To pomohlo akciím amerických bank získat zisk v předtržním obchodování.
Bank of America vzrostla o 3 % a JPMorgan o 1,9 %, ale evropské a asijské banky byly stále
pod tlakem.

Evropský bankovní index STOXX klesl o 2 %, když v pátek klesl o 3,78 %. Dříve během dne japonský bankovní index Topix ztratil 4 %, zatímco největší singapurské banky také ztratily, přibližně o 1 %.

Akcie HSBC kótované v Londýně klesly o 1,45 % poté, co oznámila, že koupí britskou dceřinou společnost zasažené Silicon Valley Bank za 1 libru (1,21 USD).

Po dramatickém víkendu američtí regulátoři uvedli, že zákazníci banky budou mít přístup ke všem svým vkladům počínaje pondělím a zřídili nové zařízení, které bankám umožní přístup k nouzovým fondům.

Federální rezervní systém také usnadnil bankám půjčovat si od něj v případě nouze.

Americké banky ztratily koncem minulého týdne po kolapsu hodnotu akciového trhu více než 100 miliard dolarů, zatímco evropské banky ztratily podle výpočtu agentury Reuters přibližně dalších 50 miliard dolarů.

"Fed neřeší pouze obavy ohledně aktiv banky v rozvaze, ale také na straně pasiv, kde v podstatě stojí před větším bankovním pádem, který... může být zničujícím způsobem rychlý,
aby srazil jakoukoli instituci," dodal. “ řekl Chris Weston, vedoucí výzkumu v Pepperstone.

"Pravděpodobně dojde k další migraci do silnějších bank a banky s velkou aktivovou základnou a nízkým vlastním kapitálem budou i nadále vidět, že vkladatelé se budou zbavovat kapitálu."

Kolaps SVB přichází spolu s uzavřením banky Silvergate zaměřené na kryptoměny,
která minulý týden zveřejnila plány na ukončení operací a dobrovolnou likvidaci v důsledku loňské imploze FTX.

Američtí státní regulátoři v neděli také uzavřeli newyorskou Signature Bank, která se stala další obětí bankovních turbulencí po SVB.

 
Naposledy upravené:
Britskou Silicon Valley bank zachraňuje HSBC...
a o HSBC
z textu:
HSBC Holding plc (známá jako HSBC) je nadnárodní instituce poskytující bankovní a finanční služby se sídlem v Londýně. Založila si ji v roce 1991 společnost The Hongkong and Shanghai Banking Corporation jako novou mateřskou společnost celého holdingu. Celá skupina ovšem pochází z roku 1865, kdy byly založeny první pobočky v Honkongu a Šanghaji.
a poznámka třeba i kauzy:
...Kauza Čapí hnízdo je již od roku 2017 spojována s bankou HSBC. HSBC skutečného vlastníka Čapího hnízda musela při poskytnutí úvěru znát, a tedy banka svému klientovi pomáhala krýt dotační podvod.
 
Naposledy upravené:

Zacharova: Tým, že sa USA pokúsia zachrániť bankový systém, spôsobia vo svete ešte viac problémov​


USA v snahe podporiť svoj bankový systém môžu začať tlačiť ešte viac dolárov, čo spôsobí vo svete ešte väčšie problémy.
upozornila na to dnes, 13. marca, oficiálna predstaviteľka ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharova.

„Každé dieťa môže vysvetliť, ako budú americké úrady ‚udržiavať stabilitu bankového systému‘ pomocou papiera a tonera. Vytlačia ešte viac nekrytých dolárov, čím spôsobia vo svete ešte viac problémov,“ napísala diplomatka vo svojom Telegram-kanáli, komentujúc skutočnosť, že v Spojených štátoch „praskla druhá banka v rade“, v súvislosti s čím by mal americký prezident Joe Biden vystúpiť s prejavom, aby vysvetlil, ako budú americké úrady udržiavať stabilitu bankového systému.

Kalifornské ministerstvo finančnej ochrany oznámilo bankrot 16. najväčšej banky v USA, „Silicon Valley Bank“ (SVB). Jeden z popredných poskytovateľov úverov podnikom
v Silicon Valley skrachoval za menej ako dva dni. Zameriaval sa predovšetkým na technologických pracovníkov a spoločnosti financované rizikovým kapitálom vrátane niektorých z najuznávanejších značiek v tomto odvetví.

CNN uviedla, že išlo o najhorší krach banky v USA od finančnej krízy v roku 2008. Americké úrady 12. marca rozhodli, že všetci vkladatelia SVB budú mať od 13. marca v plnej miere prístup k finančným prostriedkom na svojich účtoch.
 
Trumpova předpověď

Donald Trump zase příběh o "nezajištěných dolarech" očividně nemůže ani potěšit,
ani uklidnit. Včetně toho, že on sám má spoustu těchto nejvíce znehodnocujících "papírů".

Ve své sociální síti Truth Social Trump přednesl extrémně pesimistickou předpověď:
"Na základě toho, co se děje s naší ekonomikou, se Joe Biden stane Herbertem Hooverem (americký prezident v letech 1929 až 1933 – cca. aif.ru) moderní doby.
Čeká nás Velká hospodářská krize, mnohem horší než v roce 1929.
Důkazem je, že banky již začaly bankrotovat."
 
Kdo má peníze v SV Bank ?
Princ Harry a Meghan "přišli o všechny peníze" kvůli kolapsu SV Bank. Proč banka zkrachovala a co se vlastně bude dít dál s jejich úsporami?
Zprávy jsou samozřejmě na humbuku. A také bych rád stručně napsal, že
"princ Harry a Meghan Markle přišli o všechny své peníze po kolapsu banky SVB".
Hurá. Hurá. Hurá. Všichni jsou šťastní. Tisíc lajků. Šli si za svým. Ale ne všechno je v tomto příběhu tak jednoznačné. . .
A která banka by měla námitky proti tomu, aby byla vláčena v pytlích svých peněz v kosmickém měřítku? Velké peníze jsou však velkou zodpovědností. Musí být úspěšně investovány, aby mohly dělat to, na co se "dopravci" a samotní majitelé banky spoléhají - přinést obrovské zisky.

Ale SVB to pokazil. A s ním a jeho vkladateli.
A vkladatelé ne. Oprah by mohla přijít až o 590 milionů dolarů.

"Všechny její největší účty byly v SVB. Stejně jako ostatní technicky zdatní investoři spolupracovala s touto bankou."

Řekl to zdroj obeznámený s jejími financemi. . .
scale_1200

-
Mnoho prozíravých začalo vybírat svá aktiva z banky již v roce 2022, krátkozrací se nyní v panice snaží vybrat prostředky ze svých účtů převodem, ale jsou zablokováni, protože začalo konkurzní řízení.

A hlavní otázka. Co bude dál s úsporami v Sussexu?
Opravdu dostanou jen 250 000 $ na pojištění za 2 vklady a je to?
Mít několik desítek milionů na účtech (na základě jejich poplatků), abyste mohli odejít
s 500 000 $? . . .
Ale musíte pochopit, co se s bankou stane dál. Špatnou variantou je plnohodnotný konkurz, postupný nekonečný rozprodej stávajícího majetku banky s rozdělením výnosu mezi vkladatele, kterým SVB dluží. A zde je pro nás nepříjemná zpráva – investoři takto získají zpět minimálně 60 % svých investic.
A nejlepší variantou je odkoupit celou banku jakýmkoli jiným finančním gigantem, který svými aktivy (penězi) uzavře všechny mezery. Na oplátku dostane zcela fungující, leč promakaný byznys, který se při správném vedení opět zvedne z kolen. . .
Američtí regulátoři budou prosazovat „nejlepší scénář“ , aby uklidnili zuřící bohaté střadatele, aby mohli získat většinu svých prostředků zpět. Když banka padne, má to obecně škodlivý dopad na celý bankovní systém.

Říkáte, že neexistuje žádný šílenec, který by byl připraven koupit? Ano, snadno. Elon Musk již prohlásil, že je „otevřený myšlence“ nákupu SVB. Myslíte, že si dělá srandu? I u Twitteru si mnozí mysleli, že si dělá legraci. . .


Je mi smutno, když si to uvědomuji, ale Sussexové s největší pravděpodobností neodejdou
s 500 000 $ " 0 " . Ano, a v bance byl Harryho hlavní majetek, Megan tam měla nepříliš velký vklad. Dala madame vajíčka do jiného košíku?

Nejbezpečnějším místem je samozřejmě matrace.
Ale to se sotva týká Megan. Část peněz se stejně investuje někde jinde. I když se mnozí obávají, že zvýšení úrokových sazeb by mohlo hrát krutý vtip a způsobit řetězovou reakci bankrotů v USA.
Při tomto tempu se může ukázat, že královská rodina, v níž Markle považovala svúj život
za nerentabilní, by pro ně byla bezpečným přístavem...
 
Naposledy upravené:
Zatímco předchozí velký krach Lehman Brothers v roce 2008 byl sice dílem GP (pro něj výhodné změny ve financích portfoliích a upuštění páry že systému), ale snadno "omluvitelný" prasknutím hypoteční bubliny. Teď se tolik zásadního viditelného nestalo, tj. kvůli inflaci, válkám nebo i energetickým krizím banky zpravidla nekrachuji. Ani kurz dolaru není nijak "divný", vypadá to na GP ještě více, než dříve. Vzhledem k tomu, že zasaženo je Silicon valley (stále velmi významné technologické centrum) a spousta celebrit utrpěla ztrátu (viz mainstream), tak mi to přijde velmi silně cílené na státní elitu. Viz. i Pjakinovy předpovědi, že brzy budou v USA takové problémy, že na válčení nebudou mít sílu. Ono se o tom (zatím?) nepíše až tolik, ale vzhledem k rozsahu je to hukot.
 
Naspäť
Top Bottom