Jox13
Člen
nuž holt, oxidovaný olej je oxidovany olej.Mne trochu vadí ten "fermežový" puch lanového oleja.
Zatiaľ mi najviac chutil olej z borovicových semien.
Borovicove semená? Mám tieto krasne stromceky u mna, ako sa to robi, prosim?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
nuž holt, oxidovaný olej je oxidovany olej.Mne trochu vadí ten "fermežový" puch lanového oleja.
Zatiaľ mi najviac chutil olej z borovicových semien.
Oni to lisujú za studena v drevených lisoch. Majú to napr. tu:nuž holt, oxidovaný olej je oxidovany olej.
Borovicove semená? Mám tieto krasne stromceky u mna, ako sa to robi, prosim?
vdaka a preto hovorim, ze mam v zahrade. Skusim sa pozriet po nejakom lise. aj ked asi ten moj jeden strom aj ked teda uz bol 2x hodne obsypany, vela oleja neurobi. Ale co nie je, moze bytOni to lisujú za studena v drevených lisoch. Majú to napr. tu:
100% Cédrový olej Altajský, za studena lisovaný, panenský - Specialist - Herbatica.sk
100% Cédrový olej Altajský, za studena lisovaný, panenský - Specialist. Cédrový olej sa vyrába lisovaným jadier cédrových orechov za studena a predstavuje nutrične vysoko hodnotnú biologicky aktívnu potravinu.www.herbatica.sk
Rusi to nazývajú "kedrovoe maslo", ale v skutočnosti sa jedná o Borovicu sibírsku (nie Céder). Veľmi podobné semená má aj naša Sosna. Semená sú veľké skoro ako hrášok.
Ten olej nemá žiadnu nepríjemnú pachuť, ale príjemnú sladkavo-borovicovú arómu. (ako keď vojdeš do stolárskej dielne a tam krásne vonia drevo)
Tu je podrobnejší popis:
Cédrový olej BIO
Organický olej lisovaný za studena z jadier cédrových orieškov (Pinus sibirica), ktoré pochádzajú zo stromu borovice sibírskej. Má lahodnú orieškovúbiocare.sk
Možno by stačilo len vylúpať semienka a cez zimu po troche jesť. Sú chutné. To má normálne škrupinku ako lieskovec.vdaka a preto hovorim, ze mam v zahrade. Skusim sa pozriet po nejakom lise. aj ked asi ten moj jeden strom aj ked teda uz bol 2x hodne obsypany, vela oleja neurobi. Ale co nie je, moze byt
Skús si naozaj pozrieť zopár častí tohto seriálu:Že se v divočině nedá přežít na "koříncích a hmyzu"? Proč ne?
ALE...musíš mnohem více vědět, co děláš a znát prostředí - co jíst, co nejíst, kde to najít, kam nechodit, jak to, co jsi našel, případně upravit, atd.
No hej, ale reč nebola o civilizácii, ale o divočine, reagoval som na toto@jardob V tom případě by člověk, když jde někam na delší cestu do neznáma, neměl být nahý a vyděšený.
Vzhledem k tomu, že nemohu (nechci) si prostě kdekoliv dát například párek v rohlíku, sekanou v housce nebo kebab, tak přemýšlet, co budu po cestě a i v cíli cesty jíst a podle toho se zařídit, mi přijde normální.
Samozřejmě, v krajních případech se může stát, že jídlo prostě není, ale kolik z vás se neúmyslně dostalo do situace, kdy jste neměli týden a více NIC k jídlu?
A to "ale" ti veľmi nepomôže, ak si v DIVOČINE, a máš jesť len HMYZ a KORIENKY, ktoré sa ti tam podarí nájsť. Tie ti nedajú dosť denných kalórií, ktoré potrebuješ... A ťažko vo všednej divočine nájdeš vedrá hmyzu, ktoré by si potreboval... Leda, že by si to človek naplánoval, a tie vedrá hmyzu si tam vopred prichystal (niekde do divočiny)Že se v divočině nedá přežít na "koříncích a hmyzu"? Proč ne?
ALE...
Skús si pozrieť nejakú stránku prepperov, aby si sa dozvedel, čo všetko sa dá jesť bez toho, aby si musel zháňať hnusný hmyz. Dá sa (ak to nie zimné obdobie) prežiť aj dlhý čas len na tom, čo dá príroda. Síce trochu človek schudne ale prežije.No hej, ale reč nebola o civilizácii, ale o divočine, reagoval som na toto
A to "ale" ti veľmi nepomôže, ak si v DIVOČINE, a máš jesť len HMYZ a KORIENKY, ktoré sa ti tam podarí nájsť. Tie ti nedajú dosť denných kalórií, ktoré potrebuješ... A ťažko vo všednej divočine nájdeš vedrá hmyzu, ktoré by si potreboval... Leda, že by si to človek naplánoval, a tie vedrá hmyzu si tam vopred prichystal (niekde do divočiny)
ok a co, ak stw rodina s dvoma malymi detmi? Aj tu sice človek teocha schudne "smajlik" ale prežije?obdobie) prežiť aj dlhý čas len na tom, čo dá príroda. Síce trochu človek schudne ale prežije.
Vďaka @Vladimír , prax je kriteriom pravdy. Hlavne buď zdravý a všetko najlepšie Tebe, rodine aj známymA nahovoril som na to aj ženu a známych, nikto si nesťažuje
Ferry, môžeš k tomu pripnúť aj nejaký odkaz, štúdiu, kde by bolo vysvetlené, ako sa pri spaľovaní cukrov odbúravajú minerály?Sladký zabijak: ako sa ľudia stávajú závislými od sladkostí. Ako dlho trvá, kým zabudnete na chuť dezertov?
Sladký zabijak: ako sa ľudia stávajú závislými od sladkostí a aké problémy to prináša - Hlavné správy
Bratislava 12. februára 2023 (HSP/Foto:Pixabax,Wikimedia) Nadmerná konzumácia sladkostí nie je len zdravotným rizikom, ale aj druhom závislosti na jedle. Ľudia, ktorí nedokážu ovládať svoju závislosť od dezertov, sa dostávajú do začarovaného kruhu: maškrtiť je nezdravé, ale nie je možné...www.hlavnespravy.sk
V článku sa píše
Odborníci pripomínajú, že cukor škodí ľuďom so zlými zubami. Skutočnosť, že sladkosti spôsobujú zubný kaz, je všeobecne známa už od útleho detstva, najmä ak sa zuby po sladkostiach nečistia. - čo samozrejme nie je pravda, zuby sa kazia nedostatkom minerálov v tele. Minerály, ktoré telo vyčerpáva pri štiepení cukrov. Sú krajiny ako švajčiarsko, belgicko odkiaľ pochádzajú tie najchutnejšie cukrovinky a ľudia tam žijúci majú krásne zuby. Je to tým, že popri konzumácii cukru konzumujú aj veľké množstvo minerálov vo forme zenelniny, alebo majú lokálnu vodu oveľa viac obohatenú o minerály.
Ďalšie názory vedcov ako "cukrovku spôsobuje konzumácia cukru" asi ani vyvracať netreba.
Zo skúseností môžem povedať, že pri prísnom dodržiavaní všetkých diétnych pravidiel naozaj trvá 3-4 týždne, kým sa zbavíte chuti na sladké, - diéne pravidlá sú hlúposti. Človek si musí uvedomiť čo je to umelý cukor ako škodí a potom ho už nikdy nebude chcieť konzumovať.
Minule som si všimol, že po 4 rokoch mi doma došiel cukor kryštálový 1 KG, ktorý si u mňa na návšteve vyžadujú návštevníci do kávy alebo čaju. Tak som si uvedomil, že moji návštevníci zjedli kilo cukru. Ja som z toho kilogramu nezjedol ani lyžičku. Cukrím medom.
Ako si odvyknúť od ládovania cukru? Dlhšie som pozoroval rôzne videá. Dospel som k poznaniu, že aj prírodné jedlo obsahuje cukor, napríklad banán, jablko, med. Príroda však nie je hlúpa. Do každého takého to jedla pridá látky potrebné na to aby si telo cukry dokázalo osvojiť. Hlavne minerály a vitamíny. Aby po príjeme potravy nečerpalo telo minerály zo zásoby - zuby, kosti, ale aby telo dostalo ešte v potrave aj minerály. Cukor kryštalický žiadne minerály neobsahuje. Preto jeho dlhodobá konzumácia vedie k rednutiu kostí a kazeniu zubov. Samozrejme, to nastáva len keď človek nekompenzuje nedostatok minerálov zeleninami a inými zdrojmi. U mňa je pravidlo - keď si si pochutnal na sladkom, tak musíš do seba nahádzať aj niečo zelené. Považujem obyčajný cukor, cukrovinky za umelý šrot. Za určitý čas sa takýto názor vbije do podvedomia a človek idúci v obchode okolo regálu s keksami si stále povie - to je umelý šrot, a ničoho sa ani nehnem. A keď idem okolo regálu s ovocím tak si povie "to je obživa hodná konzumácie" a beriem koľko môžem. Prídem na návštevu, vysypú na tanier nejaké keksy a moje podvedomie na to "to čo je za umelý šrot, ja to jesť nie som ochotný". Žiadne diéty, žiadne fígle, ale obyčajné pochopenie fungovania procesov. Ak človek nadobudne vedomosti, tak už nepotrebuje hekovať psychiku.
Skúšal som to znova hľadať, ale nejako sa neviem dopátrať. Bolo to asi rok dozadu čo som to niekde čítal. Keby som na to náhodou znova narazil, tak to tu pripnem.Ferry, môžeš k tomu pripnúť aj nejaký odkaz, štúdiu, kde by bolo vysvetlené, ako sa pri spaľovaní cukrov odbúravajú minerály?
Možno to funguje nepriamo. Ak by sa pri trávení cukrov (podobne ako tuku) nejako metabolicky okysľovala krv, tak telo vyrovnáva PH tým, že čerpá vápnik (a možno aj iné minerály) z kostí a zubov. Ale neviem, či k tomu okysleniu naozaj dochádza. Pri tukoch sa vylučuje v žalúdku viac kyseliny, ale tá sa neutralizuje žlčou, takže tam by sa PH nemalo narušovať. Možno niekto sa v tejto tematike vyzná lepšie.Skúšal som to znova hľadať, ale nejako sa neviem dopátrať. Bolo to asi rok dozadu čo som to niekde čítal. Keby som na to náhodou znova narazil, tak to tu pripnem.
Jednoduché.Ferry, môžeš k tomu pripnúť aj nejaký odkaz, štúdiu, kde by bolo vysvetlené, ako sa pri spaľovaní cukrov odbúravajú minerály?
Hořčík se při metabolismu glukózy v žádném případě nespotřebovává. Pravdou je, že je pro metabolismus nejen glukózy nezbytně nutný. Hořečnaté kationty působí jako katalyzátory všech fosforylačních reakcí v organismu, tyto reakce jsou nutné i pro metabolismus glukózy. Proto také při jeho kritickém nedostatku dochází ke křečím - svaly nejsou schopny získat dostatek energie, i když mají dostatek glukózy a třeba i kyslíku. To, že je to katalyzátor, znamená, že se reakcí účastní, ale vychází z ní nezměněn. Proto se nespotřebovává. Může ale docházet k jeho ztrátám zvýšeným vylučováním zejména močí nebo i potem. Jestli jeho vylučování souvisí s hladinou glukózy, to nevím.Jednoduché.
Otázka. Koľko molekúl HORČÍKA sa spotrebuje na metabolizmus jednej molekuly GLUKÓZY?
Odpoveď: 28 molekúl
Otazka 2: Koľko molekúl HORČÍKA sa spotrebuje na metabolizmus jednej molekuly FRUKTÓZY?
Odpoveď: 56 molekúl
Otázka 3: Čo je vyplň zubov, kostí a chrupaviek a dáva im krehkosť a zvyšuje ich hmotnosť?
Odpoveď: Vápnik
Otázka č.4: Čo spôsobuje pevnosť zubov, kostí a chrupaviek, aby neskrehli, boli pevné a zaroveň pružné, teda bola znížená možnosť zlomenia?
Odpoveď: HORČÍK
A ktorý minerál má v krvi vždy ideálnu hladinu preto, že je potrebný pre tlkot srdca a ukladá sa v kostiach a zuboch, kde ich posilňuje a zabezpečuje ich skvelý vzhľad a pevnosť a bez ktorého nám srdce biť nebude?
Je to HORČÍK...
Nemáte začo páni