SLAV_jan_in
Známy člen
- Okres
- Považská Bystrica
Nutné je dodať, že parazitizmus je z veľkej časti aj prirodzeným dôsledkom životného štýlu postaveného na výrobe a spotrebe. Resp. ich priamou chorobou.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Mark Twain byl velice zajímavá postava v dějinách i literatuře SSA , nedávno jsem narazil na jednu jeho velmi zvláštní knihu (pracoval na ní více než 20 let) :Niekoľko zaujímavých citátov od Marka Twaina.
Ale iba fyzickou... potom vylezieme z tej platónskej jaskyne.my sveta znalí cynici vieme..
ŽIVOT je sám o sebe najnebezpečnejšia vec, pretože v 100 % prípadov končí smrťou.
Oni sú tí, ktorí to držia na vlásku, aby sa svet neprevalil úplne do tmy. Ale nie sú tími, ktorí ten problém vyriešia. V dnešnom svete sú ako Fico, spomaľujú pád do priepasti, pretože v priebehu storočí sa mravnosť ľudstva nijako nezvyšuje... (zdá sa, že iba osciluje)
Ťažko na túto tému polemizovať. A nechcem opakovať to, čo už bolo povedané. Znova je mi inšpiráciou film Zámysel. Dialóg, ktorý tam vedú Joachim a Boaz s Eleazarom. A potom na konci keď Joachim a Boaz odstavia "Svojho" od dialógu s nimi a prepustia len toho malého chlapca ... tam je to totálne zaklincované.Oni sú tí, ktorí to držia na vlásku, aby sa svet neprevalil úplne do tmy. Ale nie sú tími, ktorí ten problém vyriešia.
To je práve obraz bytostí, ktoré sa mocou nenechajú opiť/skorumpovať. Tí druhí (Isildur/Frodo/Saruman/Boromir/Glum) sú zas obraz bytostí, ktoré sa mocou skorumpovať nechajú. Ale problém tých prvých je, že s výnimkou práve Sama, sa nikto z nich prsteňa nechcel ani dotknúť, vedeli, čo by ich čakalo, cítili to, a tak v pravú chvíľu od neho dali ruky radšej preč. A samotný Sam, keď mal prsteň v rukách, začal podliehať jeho moci. Čo bol obraz toho, že aj dobrosrdeční ľudia môžu podľahnúť, pokiaľ budú pokúšaní príliš dlho (budú niesť neprirodzenú pre človeka ťarchu), a preto ukazovať napríklad na Froda, že prsteňu podľahol, je diskutabilné. Musel ho tam odniesť a pristúpil na to napriek tomu, že cesta bola neľahká ho niesol až do samotnej hory Osudu.PS: v skutočnosti ich tam mohlo byť viac, ale títo hore boli najvýraznejšie a najdlhšie v zornom poli deja.
Nevidel som zatiaľ ten film celý, tak ti neviem teraz odpovedať. Ale čo sa týka tých mien: Boáz a Jachin sú v kabalistickej a slobodomurárskej židovskej symbolike názvy dvoch vstupných stĺpov v Jeruzalemskom chráme. Oba stĺpy majú svoj hlboký význam. A táto symbolika sa odráža aj v obeliskoch, z ktorých každý je jednom v dvoch centier koncentrácie moci. Napríklad v minulosti Memphis a Théby, Červení a Bieli.Ťažko na túto tému polemizovať. A nechcem opakovať to, čo už bolo povedané. Znova je mi inšpiráciou film Zámysel. Dialóg, ktorý tam vedú Joachim a Boaz s Eleazarom. A potom na konci keď Joachim a Boaz odstavia "Svojho" od dialógu s nimi a prepustia len toho malého chlapca ... tam je to totálne zaklincované.
Pozri si ho celý. A pozri si ho viackrát. Nepoužívajú sa tam iba tieto symboly. Symbolická je tam doslova každá jedna scéna. A čo sa týka "kabaly a židovstva", tu dávam za pravdu Janovi Kozákovi, ktorý hovorí, že Židia sú chtonická kultúra/národ zbierajúca poznanie stáročiami od iných národov a často ho vydávajú potom za svoje (tak isto príbehy, viď Kristus prevzatý Krišna z buddhizmu a pod.). Takže keď sa na to pozrieme cez prsty a s týmto filtrom, tak tie postavy reprezentujú oveľa staršie symboly.Nevidel som zatiaľ ten film celý, tak ti neviem teraz odpovedať. Ale čo sa týka tých mien: Boáz a Jachin sú v kabalistickej a slobodomurárskej židovskej symbolike názvy dvoch vstupných stĺpov v Jeruzalemskom chráme. Oba stĺpy majú svoj hlboký význam. A táto symbolika sa odráža aj v obeliskoch, z ktorých každý je jednom v dvoch centier koncentrácie moci. Napríklad v minulosti Memphis a Théby, Červení a Bieli.
Dokonca v jednej scéne je aj Pjakin.Ten film som videl veľakrát, ale stále si ho pozriem. A dokonca už sa mi párkrát stalo, že som ho len počúval bez sledovania obrazu a docvakli mi veci, ktoré som si s obrazom nevšímal.
Ale to, že tam je (a tým ho nechcem obhajovať) objektívne, podľa mňa, nič neznamená. Resp. môže znamenať iba z nejakého uhla pohľadu, keď sa človek pozrie na všetko totálne odosobnene, ako sa často na to pozerá @seneca. Viem sa z jeho pohľadom stotožniť, ale z druhej strany, už sme si tu vysvetlili, že aj keď je hra len hrou, akou hrou by bola, keby nebola presvedčivou hrou? I to je vo filme zobrazené. Ten vtip s octom, čo som tu v jednej debate pridával, o tom, ako "Kristus, Buddha a Lao-C' dostali od Boha koštovať ocot a jedine posledný z nich dokázal oceniť jeho chuť, keby sa ľudia takto pozerali na život, potom tých maličkých, z ktorých reakcií sa tento svet skladá, by vyzeral úplne inak. Oceniť život. Nech je aký je. Aj keď je kyslý, aj keď je sladký. Oceniť ho dokáže len skutočný majster. Vie, že všetko má svoj koniec a netrvá to večne. Prejde situáciou a nedrží to v sebe viac. Nezanechá to na ňom stôp. Neuteká pred tým sťažnosťami a výčitkami (ako Kristus) ale ani neuteká do "nirvány" (ako Buddha) ... neodmieta. Prijme. A pokračuje ďalej.Dokonca v jednej scéne je aj Pjakin.
Inak ešte dodám, že každá jedna scéna je doslova napráskaná symbolmi. Buď nejakými rekvizitami, alebo nápismi, symbolmi, prípadne skrz dialóg idú von veci a tie spolu súvisia s inou scénou/scénami potom ... skrátka je toho tam fakt veľa. Povedal by som, že čo sa týka symbolizmu je tento film ďaleko obsiahlejší ako všetky 4 časti Matrixu dohromady.Nevidel som zatiaľ ten film celý,
Tá "hra" je v nejakom momente akože "iba Hra" ale v zápätí " až aká Hra, dokonalá, precízna, nádherná, všeobsahujúca", ktorá má tak neskutočne úžasné parametre, že to ešte dlho budeme "TU v hmote", aby sme jej dostatočne porozumeli a nakoniec ju aj plne zvládli a mohli postúpiť a stať sa aj my vytváračmi "nejakých hier" a konštruktov.že aj keď je hra len hrou, akou hrou by bola, keby nebola presvedčivou hrou
Práve preto mám rád Lao-C'eho. On vie, že je to hra, ale aj tak ju s chuťou hrá ďalej.až aká Hra, dokonalá, precízna, nádherná, všeobsahujúca"