Takto můžu odbýt libovolnou otázku. Toto není argument.
Ok, odpoviem ti tu.
Ak sa bavíme o tom, či bol Putin zasvätený a pod. Tak sa bavíme o niečom, čo s najväčšou pravdepodobnosťou nie je v našich silách overiť... Tak aké argumenty by si v tejto téme čakal? Ak je niečo prakticky neoveriteľné (Nemáme sa ako Putina spýtať a on sám o takých veciach verejne nehovorí), tak všetky ďalšie naše úvahy budú len špekulácie, nie argumenty. Preto je namieste sa na to pozrieť z pohľadu, či je táto debata užitočná.
Ja osobne vkladám svoj čas a energiu do vecí podľa toho, aké mám priority. A toto mi vôbec ako prioritné nepripadá. Ba naopak, vidím v tom potenciálnu škodlivosť pre menej hĺbavých ľudí, ak by niečo také na fóre bez uváženia konzumovali... Preto sa mi moc nepáči otváranie takýchto tém.
Neuškodíme, naopak hledání je o otázkách, pokud není něco jasné. Můžeme třeba dojít i k potvrzení toho, (už nevím, kdo to napsal) že rusové byli v minulosti jako antény napojeni na Boha a přes něj v různých situacích získávali potřebné dovednosti.
Prepáč, ale to je ďalšia neoveriteľná vec. Tak, ako nemáš šancu spoľahlivo zistiť, či druhý človek má režim psychiky "Človek", tak nie je možné ani spoľahlivo zistiť, či niekto cudzí je napojený na Boha. Tu nie je iná možnosť, len tvrdiť takéto veci s určitou mierou pravdepodobnosti. Napr. je to tak, podľa mňa, na 80 percent a podobne... A treba to aj tak chápať, že nemáme v tomto sto percentnú istotu.
KSB se žreci dost zabývá a již jsem zmínil dříve, že Jefimov mluvil o svém zasvěcení od žreců. Jefimova za bludaře nepovažuji.
Možno to Jefimov povedal, neviem, nepočul som. Ale pochybujem, že ho to posunulo ďalej ako ostatných jeho kolegov z VP ZSSR. Podstatné je skôr to, že s nimi nadviazal spojenie a určitú spoluprácu.
Čo sa týka KSB, tak tá našťastie nie je dogmou ako Biblia. Ani žiadny z predstaviteľov VP ZSSR sa nestavia do úlohy autority pre dav. T.j. nevedú ľudí k tomu, aby ich slová, alebo KSB brali ako písmo sväté. Dávajú ľuďom určité základné metodologické vedomosti a povzbudzujú ich k tomu, aby čo najviac začali používať svoj rozum, aby pracovali na mravnosti a aby si správne určovali životné priority.
Aj v KSB sú mnohé veci a tvrdenia, ktoré nie sú overiteľné, a tak ich treba aj brať. Nie ako dogmu, ale ako jednu z možnosti, že sa tak udialo. Či už je to názor na Atlantídu, na niektoré teologické otázky, na evolučný proces... To nie je dogma, ale iba možnosť a môžu sa v tomto mýliť. To spoľahlivo nikto nevie. A dogmaticky veriacim fanatikom predpokladám nechce byť nikto, keď samotná KSB nás učí rozvíjať metodologické prístupy k životu.
Napríklad, prekladám generála Petrova, a aj pri ňom som si všimol, že sa dopúšťa nepresností, čo môže viesť k zavádzaniu čitateľov. Napr. písal, že nápis na jednodolárovej bankovke "novus ordo seclorum" znamená "nový svetový poriadok navždy". V skutočnosti to znamená "nový poriadok vekov". Je to prkotina, ktorej sa môžu chytiť oponenti a zosmiešniť niekoho, kto bude tvrdiť iné.
Alebo tvrdí, že "poli tikos" znamená v gréčtine "mnoho záujmov". "Poli" naozaj znamená veľa, ale "tikos" v gréčtine neexistuje. A slovo "politikos" má svoj plný význam v gréčtine. Toto je ďalšia prkotina, na ktorej môže niekto študenta KSB zosmiešniť, ak ten nevie, že je to tak. A tak by sa dalo pokračovať... Skrátka, nikto nie je neomylný. Musíme sa prestať spoliehať na autority (ako to robí dav) a začať sami myslieť a prehodnocovať veci. To len tak na okraj.
Nepresviedčam ťa k ničomu. Iba som povedal svoj názor, ako to vidím ja.